Ανοικτό το «μέτωπο» των εργασιακών παρά τις επαφές Κατρούγκαλου - Θεσμών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοικτό το «μέτωπο» των εργασιακών παρά τις επαφές Κατρούγκαλου - Θεσμών

Για τις 14 Νοεμβρίου, ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, μετατίθεται η διαπραγμάτευση του «καυτού» θέματος των εργασιακών, καθώς ο πρώτος γύρος επαφών ήταν κυρίως διερευνητικού χαρακτήρα.

Με ανοικτή όλη τη «βεντάλια» των θεμάτων που αφορούν από τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις, την διαιτησία και τον συνδικαλιστικό νόμο, οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να «γεφυρώσουν» τις διαφορές τους, ενώ στο μεσοδιάστημα τα τεχνικά κλιμάκια θα βρίσκονται σε επαφή (μέσω τηλεδιασκέψεων), ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο διαλόγου που να οδηγήσει σε συμφωνία.

Υιοθετώντας την «σκληρή γραμμή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι δανειστές διαφωνούν με το αίτημα επιστροφής στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, θέτουν θέμα κατάργησης της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (παρά την απόφαση του ΣτΕ), ζητούν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τάσσονται υπέρ της πρότασης για υποκατώτατο μισθό στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς ηλικιακή διάκριση.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας έχει εγείρει θέμα νομιμότητας και σεβασμού των αποφάσεων της δικαιοσύνης και των ευρωπαϊκών θεσμών, αποφεύγοντας να βάλει στην ατζέντα ζητήματα όπως οι ομαδικές απολύσεις και ο θεσμός της διαιτησίας και δηλώνει αντίθετο με οποιαδήποτε παρέμβαση στο θέμα του ΟΜΕΔ και του υποκατώτατου μισθού για τους νέους.

Αξιποιώντας τις διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους των κοινωνικών εταίρων (παρά το κοινό κείμενο που έχουν υπογράψει), οι δανειστές τάσσονται υπέρ της αύξησης του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων στο 10% και επιπλέον θεωρούν πως η εκπροσώπηση των εργαζόμενων από τα συνδικάτα τους, σε περίπτωση λήψης απόφασης για απεργία, να αγγίζει το 50% συν 1.

Εξάλλου, στη σημερινή συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο, τέθηκε το θέμα της δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων ακόμη και σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα.

«Για παράδειγμα, μία πρόταση που έθεσα στο τραπέζι, για να μπορούν να υπάρχουν συνδικάτα και σε μικρότερες επιχειρήσεις και, γενικά, να διευκολυνθεί η δυνατότητα συνδικαλισμού των εργαζομένων, ήταν να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός για τη συμμετοχή στο εργατικό σωματείο από 20 σε 15», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επεσήμανε ότι έγινε αναλυτική συζήτηση για την επέκταση. «Δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε πρακτικές που εμποδίζουν τη δίκαιη ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider