«Ξορκίζουν» οι τραπεζίτες το swap των ομολόγων του EFSF

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξορκίζουν» οι τραπεζίτες το swap των ομολόγων του EFSF

Το φόβο και τον τρόμο προκαλούν στις τραπεζικές διοικήσεις τα βραχυπρόθεσμα σχέδια που έχουν επεξεργαστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την ελάφρυνση του χρέους, εκτιμώντας ότι το κόστος θα το επωμιστούν για μία ακόμη φορά οι ίδιες οι τράπεζες.

Ο «διάβολος» κρύβεται πίσω από την προωθούμενη λύση της ανταλλαγής των ομολόγων κυμαινομένου επιτοκίου του EFSF που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, με νέο ομόλογο του ESM σταθερού επιτοκίου.

Ο ESM φέρεται να θέλει να συμπεριλάβει στη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ομόλογα έκδοσης του EFSF συνολικού ύψους 34,5 δισ. ευρώ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Τα εν λόγω ομόλογα είναι επιλέξιμα για αγορές στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αρχικά οι ελληνικές τράπεζες διέθεταν τέτοιους τίτλους ονομαστικής αξίας 37 δισ. ευρώ - η Τράπεζα Πειραιώς 14,2 δισ. ευρώ, η Eurobank 10,08 δισ. ευρώ, η Εθνική 9,1 δισ. ευρώ και 4,3 δισ. ευρώ η Alpha – ωστόσο από αυτά προσφάτως διέθεσαν 2,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ και τους έμειναν περίπου 34,5 δισ. ευρώ.

Ο ESM σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει καταρτίσει σχέδιο ανταλλαγής του μεγαλύτερου μέρους αυτών των ομολόγων που φέρουν κυμαινόμενο επιτόκιο με ένα 30ετες ομόλογο σταθερού επιτοκίου, το οποίο θα εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης. Σε μια τέτοια περίπτωση χρέος ύψους 25- 30 δισ. ευρώ κυμαινόμενου επιτοκίου θα μπορούσε να ανταλλαγεί μέσω μία συμφωνίας swap με ομόλογα σταθερού επιτοκίου 1,2%, το οποίο όμως κρίνεται πολύ χαμηλό από τις τράπεζες.

Οι πρώτες αντιδράσεις τραπεζικών κύκλων στο σχέδιο αυτό είναι εξαιρετικά αρνητικές με ανώτατο τραπεζικό στέλεχος να το χαρακτηρίζει μιλώντας στο insider.gr ως «το δεύτερο PSI για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Αυτή η άποψη τεκμηριώνεται με διπλό τρόπο:

Πρώτον οι τράπεζες θεωρούν πως το «κλείδωμα» ενός τόσο χαμηλού επιτοκίου με ένα νέο ομόλογο, θα έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να χάσουν σημαντικούς τόκους όταν θα ξεκινήσει κάποια στιγμή η άνοδος των επιτοκίων στην ευρωζώνη. «Ουσιαστικά με ένα επιτόκιο 1,2% οι τράπεζες αισθάνονται πως το κούρεμα του χρέους γίνεται ξανά στις πλάτες τους», αναφέρει σχετικά τραπεζικό στέλεχος.

Δεύτερον οι τράπεζες πιστεύουν πως ένα swap τέτοιου τύπου θα επιδείνωνε σημαντικά τη χρηματοδοτικής τους θέση καθώς θα τις ανάγκαζε να αναλάβουν πρόσθετο κόστος για την αντιστάθμιση του κινδύνου (hedging cost).

Υπό το πρίσμα αυτό οι τράπεζες δεν θέλουν να ακούν το σενάριο αυτό και προσπαθούν να το υποβαθμίσουν κάνοντας λόγο για «brainstorming» μεταξύ ESM και ΟΔΔΗΧ. Ωστόσο, έγκυρες πηγές αναφέρουν πως ήδη έχει ενημερωθεί για το συγκεκριμένο σχέδιο και η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider