ΥΠΟΙΚ: «Δεν θα δεχτούμε μείωση του αφορολόγητου»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΟΙΚ: «Δεν θα δεχτούμε μείωση του αφορολόγητου»

«Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας, το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου».

Με αυτά τα λόγια σχολίασε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να θέτει θέμα μείωσης του αφορολόγητου ορίου σε περίπτωση που δεν μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο ίδιος παράγοντας προέβλεψε ότι όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσουν τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου εντός του χρονοδιαγράμματος βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση.

Την κουβέντα για το αφορολόγητο άνοιξε πηγή του ΔΝΤ, η οποία δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα: «Εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% το 2018, αντί για 3,5% του ΑΕΠ, τότε δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Αν όμως επιμείνουν στο 3,5%, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα και το αφορολόγητο θα είναι στη λίστα».

Εξάλλου, η Παγκόσμια Τράπεζα συστήνει να μειωθεί το αφορολόγητο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Το κεντρικό σενάριο, το οποίο συστήνει η Παγκόσμια Τράπεζα είναι η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, έναντι των 8.636 - 9.545 που είναι σήμερα, ανάλογα με το πλήθος των τέκνων του φορολογούμενου.

Με τη φορολόγηση των εισοδημάτων που μέχρι σήμερα εξαιρούνται η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει πως θα μπορούσαν αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και έτσι να προσεγγιστεί ο στόχος συγκέντρωσης των απαραίτητων πόρων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider