CNBC: Οι Έλληνες υποφέρουν έναν χρόνο μετά τη συμφωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
CNBC: Οι Έλληνες υποφέρουν έναν χρόνο μετά τη συμφωνία

Με το προσφυγικό, την οικονομική επιβράδυνση και τους ισχυρούς τριγμούς του Brexit, εύκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς το θέμα που δοκίμασε σοβαρά τις αντοχές της Ευρώπης το περασμένο καλοκαίρι: την ελληνική κρίση, επισημαίνει το CNBC.

Έναν χρόνο μετά, και με μια τρίτη συμφωνία 86 δισ. ευρώ που έκλεισε ύστερα από δραματικές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, η Ελλάδα εξακολουθεί να υποφέρει, αναφέρει το δημοσίευμα. Υπό την πίεση των μνημονίων, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε δραστικές περικοπές δαπανών σε όλο το εύρος ηλικιών, γεγονός που έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη διαβίωση των Ελλήνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξελέγη κυβέρνηση πριν από ενάμιση χρόνο χάρη στο προεκλογικό του μανιφέστο κατά της λιτότητας, αναγκάστηκε να παραδεχθεί την ήττα του και να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο το περασμένο καλοκαίρι, παρά το «όχι» που ψήφισαν οι Έλληνες ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα ένα μήνα πριν.

Η διστακτικότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς οι δανειστές ζήτησαν από τη χώρα να δεσμευτεί για πολύ πιο δραστικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές δαπανών εν μέσω ανησυχιών από πολλά κράτη ότι η Ελλάδα δεν θα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας.

Εκτός από τις περικοπές των δημόσιων δαπανών και τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% έως το 2018, οι δανειστές απαίτησαν από την Ελλάδα ριζική αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και διευρυμένες μεταρρυθμίσεις στον συνταξιοδοτικό και εργασιακό τομέα.

Σήμερα, ο λόγος χρέος/ΑΕΠ ανέρχεται στην Ελλάδα στα δυσθεώρητα ύψη του 180% -γεγονός που την καθιστά ένα από τα πλέον χρεωμένα κράτη του πλανήτη. Το ελληνικό χρέος έχει εξελιχθεί σε «καυτή πατάτα» για τους δανειστές, το οποίο φαίνεται και από το ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί ακόμη να αποφασίσει εάν θα εμπλακεί στο τελευταίο μνημόνιο.

Εν τω μεταξύ, η ανεργία βρισκόταν στο 23,3% τον Απρίλιο –το υψηλότερο επίπεδο της ΕΕ– και η οικονομία βαδίζει με ρυθμούς χελώνας στην έξοδο από την ύφεση, καταβάλλοντας απεγνωσμένες προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων και τόνωση της ανάπτυξης.

Παρά τη ζοφερή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, υπάρχει ελπίδα, εκτιμά ο αρθρογράφος του CNBC. Την περασμένη Παρασκευή, η Ελλάδα εξέπληξε ευχάριστα τις αγορές ανακοινώνοντας ανάπτυξη 0,3% το β’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση 0,2%.

Παρά τις δειλές θετικές ενδείξεις στο πεδίο της οικονομίας όμως, το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει τους αργούς ρυθμούς ανάκαμψης καθώς και το σοβαρότατο πρόβλημα της φυγής ταλέντων (brain drain) που καταγράφεται στη χώρα από την έναρξη της κρίσης, αφού από το 2007 έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό 400.000, στην πλειονότητά τους νέοι και ταλαντούχοι επαγγελματίες, γεγονός που υπονομεύει τις δυνατότητες της χώρας για γοργή και θεαματική ανάκαμψη, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider