Σε δύο κύματα η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε δύο κύματα η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων

Εταιρείες, μεγάλες βιομηχανίες και ακίνητα – «φιλέτα» θα αλλάξουν δύο ή και τρεις φορές χέρια μέσα στα επόμενα τρία χρόνια καθώς η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων θα γίνει τουλάχιστον σε δύο φάσεις. Πρώτη γραμμή κρούσης θα αποτελέσουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και θα ακολουθήσουν τα funds που πραγματοποιούν πιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Όπως εξηγεί στο insider.gr o κ. Ηλίας Ζιώγας, πρόεδρος ΔΣ της εταιρείας NAI Hellas, η οποία συμμετείχε ως σύμβουλος στο τελευταίο Asset Quality Review των ελληνικών τραπεζών, η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων θα γίνει σε δύο βήματα:

Πρώτα θα αναλάβουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια –τα λεγόμενα και distress funds- τα οποία αναζητούν να αγοράσουν φθηνά και να πετύχουν γρήγορες αποδόσεις. Σε αυτό το στάδιο θα γίνει και το μεγάλο ξεκαθάρισμα των επιχειρήσεων-ζόμπι που δεν μπορούν να διασωθούν και εκείνων που θα μπορέσουν μέσω αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους και με αλλαγές στο επιχειρησιακό τους σχεδιασμό να καταστούν πάλι βιώσιμες και κερδοφόρες.

Μέτα από αυτό το πρώτο κύμα, το οποίο θα περιλαμβάνει πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε σημαντική έκπτωση από την παρούσα αξία τους και εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων θα ακολουθήσουν τα πιο συντηρητικά και μακροπρόθεσμα funds, τα οποία θα μπουν και στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αυτά είναι και τα funds τα οποία θα επενδύσουν για χρόνια στη χώρα μας δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ζιώγα οι αλλαγές που θα έλθουν θα είναι σημαντικές, αλλά δεν μιλάμε απαραίτητα για «αφελληνισμό» των ελληνικών επιχειρήσεων. «Είναι διαφορετικό πράγμα η ιδιοκτησία και διαφορετικό το ποιος έχει τη διαχείριση», σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΣ της NΑΙ Hellas προσθέτοντας ότι τα ξένα funds θα ζητήσουν ολοκληρωμένα πλάνα για κάθε εταιρεία, ενώ θα ελέγχουν και την υλοποίηση τους.

Το σίγουρο είναι ότι το επιχειρηματικό σκηνικό θα αλλάξει άρδην και όχι απαραίτητα προς το χειρότερο. Η αλλαγή στο επιχειρηματικό πεδίο θα συνοδευτεί και από αλλαγή της νοοτροπίας που σε μεγάλο βαθμό οδήγησε την χώρα στη σημερινή της κατάσταση. Παράλληλα, οι τράπεζες απελευθερωμένες από τον «βραχνά» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα μπορέσουν να αρχίσουν ξανά να δανείζουν στην οικονομία.

Από πού θα ξεκινήσουν οι αλλαγές

Ο στόχος είναι φιλόδοξος καθώς οι τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους που σήμερα ξεπερνούν σε αξία τα 103 δισ. ευρώ κατά σχεδόν 40% μέχρι το τέλος του 2019. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν τεκτονικές αλλαγές καθώς δάνεια αξίας περίπου 41 δισ. θα πρέπει να ρυθμιστούν και να γίνουν βιώσιμα, ενώ δάνεια αξίας 5,4 δισ. ευρώ αναμένεται να πουληθούν σε ξένα funds.

Πρόσφατη μελέτη της McKinsey έχει προτείνει την αναδιάρθρωση για δάνεια που έχουν 168 όμιλοι με 820 επιχειρήσεις, οι οποίοι διαθέτουν περίπου 11 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα επί συνολικής δανειακής έκθεσης περίπου 15 δισ. ευρώ. Πρόκειται για εταιρείες από τους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων και ποτών, της υγείας και φαρμάκων, των μεταφορών και των ιχθυοκαλλιεργειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider