ΔΝΤ: Αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα θα πάρει την ελάφρυνση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα θα πάρει την ελάφρυνση

Στη διευκρίνιση πως ακόμη και με εμπροσθοβαρή ελάφρυνση το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο εάν δεν εφαρμόζονταν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προχώρησε ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ ενημερώνοντας δημοσιογράφους για το Eurogroup της Τρίτης.

Αρχικά το στέλεχος του ΔΝΤ υποστήριξε πως σημειώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους, επαναλαμβάνοντας τα όσα δήλωσε χθες ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου Poul Thomsen ότι δηλαδή πως όλοι αναγνωρίζουν το γεγονός πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

«Όλοι αναγνωρίζουν τη μεθοδολογία. Όλοι αναγνωρίζουν τις τεχνικές. Βλέπουν πως πρέπει να υπάρξει διαχείριση του χρέους έως το 2060», ανέφερε σχετικά και υποστήριξε πως οι πιθανότητες για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ έχουν αυξηθεί.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως έγιναν συμβιβασμοί με δεδομένο ότι η Ελλάδα είχε ανάγκη τη δόση. «Δεν συμβιβαστήκαμε στο ότι απαιτήσαμε ξεκάθαρα μέτρα για να ζητήσουμε ένα νέο πρόγραμμα από το Εκτελεστικό μας Συμβούλιο», είπε.

Αναφερόμενος στη δομή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την Τρίτη είπε πως η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να έχει προσδιοριστεί και όχι εφαρμοστεί από το Eurogroup πριν ζητηθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ η συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα. «Θα πρέπει να λάβουμε διαβεβαιώσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να θέσουμε το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στο τραπέζι του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, πριν τα τέλη του έτους», εξήγησε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως προϋπόθεση είναι να υπάρξει εφαρμογή της ελάφρυνσης έως το τέλος του προγράμματος. «Η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει ένα βιώσιμο πρόγραμμα και ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές», είπε σχετικά.

Κατά τον ίδιο δεν γίνεται προσφυγή τώρα στο ΔΣ του Ταμείου αφενός διότι δεν υπάρχουν τα μέτρα που θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο, αλλά και διότι η Ελλάδα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την ευρωζώνη και δεν προστρέχουν ειδικές συνθήκες.

«Στο τέλος του χρόνου θα καταρτίσουμε την έκθεση βιωσιμότητας και θα την καταθέσουμε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο», είπε και περιέγραψε ως ενδεδειγμένες λύσεις για τη διαχείριση του χρέους μεσοπρόθεσμα την επέκταση της περιόδου χάριτος, των ωριμασμένων των δανείων, προσαρμογές στα επιτόκια, αλλά και την εξόφληση των υφιστάμενων δανείων του επίσημου τομέα προς την Ελλάδα με τη ενεργοποίηση αχρησιμοποίητων πόρων του προγράμματος.

Κατά τον ίδιο εάν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα θα πάρει την ελάφρυνση, διαφορετικά δεν θα την λάβει. «Ακόμη και με εμπροσθοβαρή ελάφρυνση το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο εάν δεν εφαρμόζονταν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας σε σχέση με την προκαταρκτική έκθεση βιωσιμότητας που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ αρκέσθηκε να πει πως οι θέσεις του Ταμείου για το πώς μοιάζει το ελληνικό χρέος δεν άλλαξαν.

Ο ίδιος πάντως απέφυγε να αναφερθεί στο ύψος του νέου δανείου που θα λάβει η Ελλάδα και εάν αυτό θα είχε τη χαρακτήρα «εξαιρετικής πρόσβασης», λέγοντας πως αυτό θα εξαρτιόταν μεταξύ άλλων από το ύψος των ανεξόφλητων δανείων της χώρας προς το ΔΝΤ εκείνη την περίοδο.

«Θα πρέπει να ποσοτικοποιηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προτού καθοριστεί το ύψος του νέου δανείου», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider