Μια Κύπρος δάση χάθηκαν πέρυσι λόγω πυρκαγιών στην ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια Κύπρος δάση χάθηκαν πέρυσι λόγω πυρκαγιών στην ΕΕ

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Οι δασικές πυρκαγιές κατέστρεψαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια εκτάρια δασών και γης στην Ευρώπη, περισσότερο από το συνολικό εμβαδόν της Κύπρου και στοίχισαν τη ζωή 127 αμάχων και πυροσβεστών, ενώ προκάλεσαν οικονομική ζημία εκτιμώμενη σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

Αυτός είναι ο απολογισμός για τις πυρκαγιές, που ξέσπασαν το 2017 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της για τις πυρκαγιές των δασών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για το 2017, που έδωσε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα η Κομισιόν, η οποία δείχνει την ανάγκη αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος

Ο Καρμενού Βέλα, επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, δήλωσε: «Οι ακραίες καιρικές συνθήκες - οι μακρόχρονες ξηρασίες και τα κύματα καύσωνα - επιδεινώνουν τις πυρκαγιές και καθιστούν δυσκολότερη την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Πάνω από το 90% όλων των δασικών πυρκαγιών ξεκινούν από ανθρώπινες δραστηριότητες».

Ο αρμόδιος επίτροπος τόνισε επίσης την ανάγκη «να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στη διαχείριση των δασών για να διασφαλίσουμε τις βέλτιστες πρακτικές σε ολόκληρη την ΕΕ».

Η έκθεση δείχνει μια σαφή τάση προς μεγαλύτερες περιόδους δασικών πυρκαγιών σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, με πυρκαγιές που συμβαίνουν πολύ πέρα ​​από τους ξηρούς και ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιος-Σεπτέμβριος). Το 2017, οι πιο κρίσιμοι μήνες ήταν ο Ιούνιος και ο Οκτώβριος, όταν οι θανατηφόρες πυρκαγιές σάρωσαν την Πορτογαλία και τη Βόρεια Ισπανία.

Η περιοχή της Μεσογείου παραμένει η περισσότερο πληγείσα περιοχή. Ωστόσο, ασυνήθιστα ξηρά καλοκαίρια στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη οδήγησαν πρόσφατα σε μεγάλες πυρκαγιές σε χώρες όπως η Σουηδία, η Γερμανία και η Πολωνία, οι οποίες έχουν ιστορικά δει πολύ λίγες πυρκαγιές.

Τέλος, το 2017, πάνω από το 25% της συνολικής καμένης έκτασης βρίσκεται μέσα στο δίκτυο Natura2000, κάτι που δείχνει την ανάγκη για αυξημένες προσπάθειες από τις χώρες της ΕΕ για την αποκατάσταση και διαχείριση προστατευόμενων ενδιαιτημάτων και των οικοσυστημικών τους υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης και της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το 2017, οι περισσότερες πυρκαγιές προκλήθηκαν από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι μη βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης των δασών, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, καθώς και η φύτευση πολύ εύφλεκτων ειδών δασικών δένδρων διευκολύνουν την ανάφλεξη της φωτιάς και ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Η πρόληψη είναι επομένως καθοριστική για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σημειώνεται στην έκθεση. Οι επαρκείς πρακτικές διαχείρισης δασών και χρήσης γης μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους πυρκαγιάς και να καταστήσουν τα δάση πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Επιπλέον, η έκθεση δείχνει ότι η ευαισθητοποίηση και η κατάρτιση των τοπικών κοινοτήτων, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των ενδιαφερομένων θα αυξήσουν την ετοιμότητά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.