Πορτογαλία: Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πορτογαλία: Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών

Παραιτήθηκε μετά από τις φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία η υπουργός Εσωτερικών, Πορτογαλίας Κονστάντσα Ουρμπάνου ντε Σόουζα.

Η Ουρμπάνου ντε Σόουζα δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις μετά από τις μεγάλες πυρκαγιές με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η Πορτογαλία και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους. Οι τελευταίες πυρκαγιές χαρακτηρίζονται ως οι χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της Πορτογαλίας.

Στην επιστολή παραίτησης της η Κονστάντσα Ουρμπάνου ντε Σόουζα τονίζει ότι μετά από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών «έκρινα ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές και προσωπικές συνθήκες που θα μου επέτρεπαν να παραμείνω στη θέση μου».

Νωρίτερα, η Ουρμπάνου ντε Σόουζα κατήγγειλε την εγκληματική αμέλεια των κατοίκων που έκαιγαν ξερόχορτα παρά την ξηρασία.

41 νεκροί από τις πυρκαγιές

Συνολικά 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές στη βόρεια και την κεντρική Πορτογαλία, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης από την Πολιτική Προστασία.

Δύο τραυματίες υπέκυψαν στα εγκαύματά τους, ενώ άλλοι 14 παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση. Παράλληλα, επτά άνθρωποι που αγνοούνταν βρέθηκαν, όπως και ένα βρέφος που είχε συμπεριληφθεί στον απολογισμό των νεκρών τη Δευτέρα.

Πλέον δεν αναφέρθηκε καμιά νέα σοβαρή πυρκαγιά μετά το πρωί της Τρίτης, καθώς οι πυροσβέστες βοηθήθηκαν στο έργο τους από τη βροχή που έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο πάνω από 3.000 άνδρες της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή για να επέμβουν αν υπάρξει αναζωπύρωση.

Από τον Ιανουάριο, πάνω από 3.500.000 στρέμματα βλάστησης έχουν καεί στην Πορτογαλία, μια έκταση που είναι τετραπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές.

Η χώρα βρίσκεται σε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ στις Βρυξέλλες οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυματίζουν μεσίστιες για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα των πυρκαγιών στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Το συντηρητικό κόμμα CDS-PP υπέβαλε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης στη Βουλή, που πάντως η πλειοψηφία της κεντροαριστεράς και της αριστεράς αναμένεται ότι θα ξεπεράσει χωρίς δυσκολία.

Τέσσερις μήνες μετά από την πιο πολύνεκρη πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 64 ανθρώπους, ο συντηρητικός πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα έκρινε ότι στη σοσιαλιστική κυβέρνηση αναλογούν όλες οι ευθύνες για τις «συνέπειες της τραγωδίας» και πρόσθεσε πως «αυτοί οι εκατό και πλέον νεκροί δεν θα φύγουν ποτέ από το μυαλό μου, αποτελούν τεράστιο βάρος στη συνείδησή μου και στη θητεία μου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider