Η Μέι «απογοητεύει» το Βερολίνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Μέι «απογοητεύει» το Βερολίνο

«Απογοητευτική» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την ομιλία της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι στη Φλωρεντία διευκρινίζοντας ότι δεν παρουσίασε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς το Λονδίνο θέλει να διαρθρώσει την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Βρήκα αυτήν την ομιλία απογοητευτική. Δεν ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο. Ηλθε η ώρα για την κυβέρνηση της Βρετανία να πει ξεκάθαρα υπό ποιες συνθήκες θέλει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκάμπριελ στους δημοσιογράφους στην πόλη Βελφενμπούτελ της βόρειας Γερμανίας.

Αντιθέτως ο συμβιβαστικός τόνος της Μέι, και οι προτάσεις της ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις προς την Ευρώπη και το καθεστώς των Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, κρίθηκαν ικανοποιητικές από τον διαπραγματευτή των Βρυξελλών Μισέλ Μπαρνιέ, προκειμένου να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Τερέζα Μέι παρουσίασε χθες μεταβατικό σχέδιο στη μετα- brexit εποχή με στόχο να καθησυχάσει τις βρετανικές επιχειρήσεις και να δώσει μία ώθηση στις βαλτωμένες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Κεντρική ιδέα του σχεδίου ήταν η εκταμίευση τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ με αποδέκτη τον κοινοτικό προϋπολογισμό σε αντάλλαγμα για μια περίπου διετή μεταβατική περίοδο συμμετοχής στην ενιαία αγορά και μετά την αποχώρηση, η οποία τοποθετείται το 2019.

Το σίγουρο είναι πως το σχέδιο της Mέι έδωσε μια «ανάσα ανακούφισης» στον επιχειρηματικό κόσμο της Βρετανίας, αφού η μεταβατική περίοδος των δύο ετών μπορεί για πολλούς να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η ίδια η πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια «περίοδο περίπου δύο ετών», φράση που πολλοί αναλυτές και πολιτικοί της αντιπολίτευσης ερμηνεύουν ως υπόμνηση ότι η διετής περίοδος μπορεί και να επεκταθεί.

Στο ζήτημα των 3,5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, η Τερέζα Μέι εγγυήθηκε άμεση και δίχως γραφειοκρατικές διαδικασίες νομιμοποίηση. Πρόσθεσε ότι οι διαφορές τους θα λύνονται στα βρετανικά δικαστήρια, άφησε ωστόσο ένα παράθυρο να εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει ήδη δεδικασμένο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider