Πώς ξοδεύει τα δισεκατομμύριά του ο Τζεφ Μπέζος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ξοδεύει τα δισεκατομμύριά του ο Τζεφ Μπέζος

O ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με καθαρή αξία 90,7 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes. Όταν χθες η τιμή της μετοχής τηςAmazon έπιασε τα 1.065,92 δολάρια, ο Μπέζος «γκρέμισε» τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς (καθαρή αξία: 90,1 δισ. δολάρια) από την πρώτη θέση.

Πάνω από το 90% της περιουσίας του Μπέζος είναι «δεμένο» στην Amazon, καθώς διαθέτει περίπου 80 εκατ. μετοχές της. Τα υπόλοιπα είναι μετρητά που προέρχονται από επενδύσεις, μισθούς και μπόνους, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Wealth-X.

Πώς ξοδεύει, λοιπόν, τα χρήματά του ο νέος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο;

Τα ακίνητα

Ο Μπέζος διαθέτει σπίτια σε διαφορετικά μέρη των ΗΠΑ. Η έδρα του είναι ένα σπίτι δίπλα σε λίμνη στη Μεντίνα της Ουάσινγκτον (της πολιτείας), η αξία του οποίου εκτιμάται στα 25 εκατ. δολάρια σύμφωνα με τη Wealth-X. Ένας από τους γειτονές του είναι και ο Νο.2 πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Μπιλ Γκέιτς.

Στην Ουάσινγκτον (την πρωτεύουσα) ο Μπέζος διαθέτει ένα σπίτι 2.500 τ.μ, πρώην μουσείο (φωτογραφία), το ακριβότερο στην κυριλέ περιοχή Καλοράμα, με τιμή αγοράς τα 23 εκατ. δολάρια σύμφωνα με τη Washington Post. Το ζεύγος Ομπάμα αγόρασε πρόσφατα το δεύτερο ακριβότερο σπίτι στην περιοχή, ενώ γείτονάς του είναι και η Ιβάνκα Τραμπ.

Ο ιδρυτής της Amazon διαθέτει επίσης βίλα 25 εκατ. δολαρίων στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια και τρία ενωμένα διαμερίσματα στο Century Building του Μανχάταν, που αξίζουν 17 εκατ. δολάρια.

Το διάστημα

Η SpaceX του Ίλον Μασκ και η Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι γνωστές για τα διαστημικά τους σχέδια, αλλά με το ταξίδι πέρα από τη Γη παθιάζεται και ο Τζεφ Μπέζος. Ίδρυσε την εταιρεία διαστημικού τουρισμού Blue Origin με σκοπό να κάνει πιο προσιτό οικονομικά ένα τέτοιο ταξίδι.Για να τη χρηματοδοτεί, ξοδεύει περίπου 1 εκατ. δολάρια σε μετοχές της Amazon κάθε χρόνο, αναφέρουν οιNew York Times. Πιστεύει ότι η Blue Origin θα μπορούσε να κάνει τα πρώτα μικρά ταξίδια το 2018.

Ακριβά παιχνίδια

Για πολύ καιρό αφού είχε γίνει πολυεκατομμυριούχος, ο Μπέζος έβαζε τη σύζυγό του να τον πηγαίνει στη δουλειά με ένα Honda Accord του 1996. Αλλά διαθέτει τόσο ακριβά αυτοκίνητα, όσο και ένα ιδιωτικό τζετ 65 εκατ. δολαρίων, το Gulfstream G-650ER του 2015 (φωτογραφία).

Στο εσωτερικό ενός βουνού, σε ιδιοκτησία του Μπέζος στο Τέξας, κατασκευάζεται ένα ρολόι που θα μετράει το χρόνο για τα επόμενα 10.000 χρόνια, ένα πρότζεκτ του ιδρύματος The Long Now στο οποίο ο Μπέζος έχει επενδύσει 42 εκατ. δολάρια.

Επεδνύσεις

Η εταιρεία του Bezos Expeditions έχει επενδύσει σε επιχειρήσεις όπως η Basecamp, η Juno Therapeutics (την οποία αγόρασε η Google), η Workday και η Twitter.

O ίδιος ο Τζεφ Μπέζος έχει επενδύσει σε πολλές γνωστές εταιρείες, ανάμεσά τους η Airbnb, η Uber και η Google. Ενώ διαθέτει επίσης τη Nash Holdings, μέσω της οποίας απέκτησε την εφημερίδα WashingtonPost για 250 εκατ. δολάρια.

Ταξίδια

Τον περασμένο Μάιο ο Μπέζος εθεάθη στη Ρώμη σε διακοπές με τη σύζυγό του Μακένζι, τους γονείς του και άλλους συγγενείς. Ανάμεσα σε άλλα, επισκέφθηκαν την αγορά του Κάμπο ντε Φιόρι και την Πιάτσα Ναβόνα.

Φιλανθρωπία

Σε σύγκριση με άλλους δισεκατομμυριούχους όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ (φωτογραφία), που διαθέτουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους, η προσφορά του Μπέζος είναι περιορισμένη. Ωστόσο πρόσφατα δώρισε 35 εκατ. δολάρια στο Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο Φρεν Χάτσινσον στο Σιάτλ, ενώ τον Μάιο είχε συνεισφέρει 1 εκατ. στην Επιτροπή Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου. Παλαιότερα έχει πραγματοποιήσει δωρεές στο ίδρυμα της Όπρα Γουίνφρι, στο Ίδρυμα Long Now, ατα Πανεπιστήμια του Άσπεν, του Πρίνστον και της Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider