«Βαριά ονόματα» θα δώσουν το παρών στο Νταβός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βαριά ονόματα» θα δώσουν το παρών στο Νταβός

Περισσότεροι από 40 αρχηγοί κρατών και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θα δώσουν το παρών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) που θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός της Ελβετίας στις 20-23 Ιανουαρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραρχώρησε την Τετάρτη από την Ελβετία ο διευθύνων σύμβουλος του WEF, Klaus Schwab, αποκάλυψε ότι το κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης θα είναι η «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», ένας όρος που αναφέρεται στην συγχώνευση των τεχνολογιών», ειδικά στον ψηφιακό κόσμο, και η οποία «έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματα», όπως επισημαίνει ο CEO.

«Στόχος της συνάντησής μας φέτος είναι να αποκτήσουμε ένα κοινό σύστημα αντίληψης» για αυτή την «βιομηχανική επανάσταση», διευκρινίζει ο Schwab. Ο 77χρονος ιδρυτής του WEF έχει δηλώσει ότι τον ανησυχούν ιδιαίτερα οι συνέπειες που θα έχει σε ό,τι αφορά την ανεργία αυτή η «βιομηχανική επανάσταση», όπως επίσης και στη λεγόμενη μεσαία τάξη.

Στο κορυφαίο γεγονός θα συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μεταφέροντας στις αποσκευές του δύο καυτά θέματα της ελληνικής οικονομίας: την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει μια σειρά από στρατηγικές επαφές με στόχο να διατηρήσει «ενεργούς» τους δεσμούς της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς ηγέτες και, ιδανικά, να εξασφαλίσει συμμαχίες στην υπεράσπιση των ελληνικών αιτημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο θα έχει, μεταξύ άλλων, κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, καθώς και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.

«Βροχή» ηγετών στο WEF

Μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο Φόρουμ συγκαταλέγονται, επίσης, ο πρόεδρος της Αργεντινής Mauricio Macri, ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron, ο Γάλλος πρωθυπουργός Manuel Vals, ο πρόεδρος Joachim Gauck της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την αμερικανική αποστολή, το WEF ανέφερε πως η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα είναι η μεγαλύτερη που έχει μεταβεί ποτέ στο Νταβός.

Πέραν του Joe Biden, από τις ΗΠΑ θα συμμετέχει σχεδόν σύσσωμη η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, θα λάβουν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών John Kerry, ο υπουργός Άμυνας Aston Carter, η υπουργός Υγείας Sylvia Mathews Burwell, ο υπουργός Οικονομικών Jack Lew, η υπουργός Εμπορίου Penny Pritzker, η υπουργός Δικαιοσύνης Loretta Lynch, καθώς και πολλοί κυβερνήτες, γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πέραν των αρχηγών κρατών και ανώτατων κυβερνητικών στελεχών, στο χιονοδρομικό κέντρο αναμένεται να προσέλθουν για το 46ο ετήσιο φόρουμ περίπου 2.500 ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων και πρόσωπα διεθνούς επιρροής.

Ανάκληση της πρόσκλησης στη Βόρεια Κορέα

Στην ανακοίνωσή του την Τετάρτη, το WEF ανέφερε επίσης ότι απέσυρε την πρόσκληση την οποία είχε στείλει στη Βόρεια Κορέα μετά τις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ. Εκπρόσωπος του WEF σημείωσε σε δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν μπορούσαμε να διατηρήσουμε σε ισχύ την πρόσκληση που είχαμε υποβάλει την περασμένη χρονιά» για το Φόρουμ του 2016, στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Βόρεια Κορέα είχε αποδεχθεί την πρόσκληση και είχε γνωστοποιήσει στις αρχές του Ιανουαρίου ότι στο WEF επρόκειτο να λάβει μέρος ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κάτι που είχε να συμβεί 18 χρόνια.

Αλλά, λιγότερες από 24 ώρες αργότερα, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε με «επιτυχία» την πρώτη της δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, πυροδοτώντας ένα κύμα σφοδρών επικρίσεων σε διεθνές επίπεδο.

«Έπειτα από αυτή τη δοκιμή... πληροφορήσαμε τη Βόρεια Κορέα ότι η συμμετοχή της στο Νταβός θα εξαρτηθεί από την επιβολή ή την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Η απόφαση να προσκληθεί η Βόρεια Κορέα είχε ληφθεί λόγω των «θετικών ενδείξεων που έστελνε η χώρα», καθώς το Φόρουμ του Νταβός διαβεβαιώνει ότι θέλει να είναι «ένας αμερόληπτος και ουδέτερος οργανισμός αφοσιωμένος στον διάλογο και τις προσπάθειες συμφιλίωσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider