Γιατί ο Τραμπ έχει αγοράσει 3.643 domain names

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί ο Τραμπ έχει αγοράσει 3.643 domain names

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως έχει πάρει την υπόθεση Internet πολύ σοβαρά. Η εταιρεία του έχει εξαγοράσει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο από ονομασίες τομέα (domain names), τα οποία έχουν ένα κοινό: φέρουν το συνθετικό trump.

Σε αυτά περιλαμβάνονται προφανείς διευθύνσεις, όπως TrumpEmpire.com και TrumpBuilding.org, αλλά και άλλες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δυσφημιστικούς λόγους, όπως TrumpFraud.org και TrumpScam.com. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ιστοσελίδων δεν χρησιμοποιούνται. Μόνο 50 από αυτές αντιστοιχούν σε ενεργούς ιστότοπους των επιχειρήσεων Τραμπ, ενώ οι 400 ανακατευθύνουν τον χρήστη σε αυτές που χρησιμοποιούνται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN Money, που ανέτρεξε σε αρχεία 20 ετών του DomainTools, η «φρενίτιδα» αυτή συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, όπου αγοράστηκαν 93 νέες διαδικτυακές διευθύνσεις.

Το πρώτο domain name που αγόρασε ο Τραμπ ήταν το DonaldjTrump.com το 1997. Το δεύτερο ήταν το «δυσφημιστικό» DonaldTrumpSucks.com, το οποίο ανήκε στον Νταν Παρίσι, έναν κακόφημο «κυβερνοσφετεριστή» που είχε χρησιμοποιήσει τη διεύθυνση WhiteHouse.com για ιστότοπο πορνογραφικού περιεχομένου.

Ο Παρίσι δήλωσε πρόσφατα στο CNN Money ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον ιστότοπο WhiteHouse.com ως ένα «βήμα του λαού ενάντια στην κυβέρνηση».

Ο Λευκός Οίκος, πάντως, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο αμερικανικό πρακτορείο, ωστόσο η Trump Organization εξέδωσε σχετική ανακοίνωση: «Δυστυχώς, ο κυβερνοσφετισμός (cybersquatting), η δημοσίευση ψευδούς περιεχομένου και η χρήση “αρνητικών” ονομασιών τομέα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι μεγάλες εταιρείες ανά τον κόσμο». Όπως αναφέρει η εταιρεία, «προστατεύουμε την εταιρική μας ταυτότητα και την πνευματική μας ιδιοκτησία».

Η εταιρεία-πυραμίδα

Η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ το συνηθίζει να αγοράζει διαδικτυακές διευθύνσεις πολύ πριν του χρειαστούν. Για παράδειγμα, το 2007 αγόρασε τη διεύθυνση TrumpNetwork.com ενώ προετοίμαζε τη σύσταση μιας εταιρείας μάρκετινγκ τύπου «πυραμίδα», όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται με ποσοστά που κερδίζουν από τη στρατολόγηση άλλων ατόμων. Αυτό το μοτίβο επιχειρηματικής δράσης θεωρείται «ύποπτο» από πολλούς και δέχονται σφοδρές επικρίσεις. Έχοντας αυτό κατά νου, ο Τραμπ εξαγόρασε το 2009 –λίγο πριν λανσάρει τη νέα εταιρεία– τις διευθύνσεις TrumpMultiLevelMarketing.com, TrumpNetworkFraud.com, TrumpNetworkPyramidScheme.com, TrumpNetworkPonziScheme.com και άλλα 15 παρόμοια «δυσφημιστικά» domain names.

Το Πανεπιστήμιο Τραμπ που έκλεισε «κακήν κακώς»

Ανάλογα μέτρα πήρε ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος για να προστατέψει ένα άλλο εγχείρημά του –το Trump University, στο οποίο διδάσκονταν μαθήματα σχετικά με τον κλάδο των ακινήτων. Το 2010, το Πανεπιστήμιο κατηγορήθηκε για απάτη και έκλεισε το 2011.

Δύο μόλις ημέρες πριν ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ υπέγραψε επιταγή 25 εκατ. δολαρίων για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό όσων των μήνυσαν για το πανεπιστήμιο.

Ο φιλόδικος Τραμπ

Τα domain names που έχει επιλέξει να αγοράσει μαρτυρούν, εκτός των άλλων, και πτυχές της προσωπικότητας του μεγιστάνα του real estate. Για παράδειγμα, φαίνεται να γνωρίζει ότι έχει μια… ροπή προς τα δικαστήρια, αφού το 2009 αγόρασε τον ιστότοπο ImBeingSuedByTheDonald.com (Μου-έκανε-μήνυση-ο-Ντόναλντ-Τραμπ).

Η μεθοδική πορεία προς τον Λευκό Οίκο

Την ίδια ώρα, όμως, οι αγορές domain names αποκαλύπτουν και πόσο καλά ενορχήστρωσε ο Τραμπ την εκλογική του νίκη. Το 2012, η Trump Organization αγόρασε τη διεύθυνση VoteAgainstTrump.com, TrumpMustGo.com, and NoMoreTrump.com, γεγονός που μαρτυρά ότι προετοίμαζε ήδη από τότε την προεκλογική του εκστρατεία. Δύο ημέρες πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του αγόρασε τις διευθύνσεις MakeAmericaGreatAgain.vote και MakeAmericaGreatAgain.us, που αποτελεί και το βασικό σύνθημα της καμπάνιας του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider