Ανακουφίζει την Ευρώπη το αποτέλεσμα της Αυστρίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανακουφίζει την Ευρώπη το αποτέλεσμα της Αυστρίας

Η ήττα του υποψηφίου της ακροδεξιάς (FPO) Norbert Hofer στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία καθησύχασε τις ευρωπαϊκές χώρες, ανακούφισε τον εύθραυστο κεντρώο συνασπισμό που βρίσκεται στην εξουσία στη Βιέννη και στάθηκε εμπόδιο στις φιλοδοξίες του Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο τώρα στοχεύει στις βουλευτικές εκλογές.

Ενθερμος ευρωπαΪστής, που θεωρούσε τις εκλογές αυτές αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Αυστρίας στην ΕΕ, ο Alexander Van der Bellen κέρδισε στον χθεσινό επαναληπτικό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με 53,3%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο αντίπαλός του, ο 45χρονος Hofer αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και στέλεχος του FPO, κέρδισε το 46,7%.

Ο πρώην επικεφαλής των Πρασίνων, που στις προεδρικές εκλογές κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, είδε στο αποτέλεσμα των εκλογών «ένα μήνυμα κόκκινο- άσπρο- κόκκινο (τα χρώματα της αυστριακής σημαίας) της Αυστρίας προς όλες τις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σύμφωνα με δηλώσεις του από τη Βιέννη.

Η αυστριακή ακροδεξιά ήλπιζε να εκμεταλλευτεί τη διεθνή κατάσταση, μετά τη νίκη του Donald Trump στις ΗΠΑ και την αύξηση της δημοτικότητας αντιμεταναστευτικών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων στην ΕΕ, αλλά και το Brexit, και να σημειώσει μια νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Ο Hofer, που δεν επέμεινε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας σε μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Αυστρίας από την ΕΕ, ήθελε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της εργασίας και της αγοραστικής δύναμης των Αυστριακών, αλλά και ως κάποιον που μπορεί να φέρει την ανανέωση στη χώρα απέναντι στους Σοσιαλαδημοκράτες (SPO) και τους Συντηρητικούς (OVP) που βρίσκονται στην εξουσία εδώ και δεκαετίες.

«Καλά νέα για την Ευρώπη», ήταν η αντίδραση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Paolo Gentiloni μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Ξεκάθαρο φιλοευρωπαϊκό μήνυμα», εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Martin Shulz.

«Ο λαός της Αυστρίας επέλεξε την Ευρώπη και την ανοιχτή κοινωνία», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank Walter Steinmeir θεώρησε το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών «καλό οιωνό για την Ευρώπη».

Τον Μάιο, κατά τον προηγούμενο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών χρειάστηκε η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων για να ανακηρυχθεί ο β Van der Bellen νικητής, αν και μετά ακυρώθηκε το αποτέλεσμα εξαιτίας διαδικαστικών προβλημάτων.

Αυτή τη φορά ο ανεξάρτητος υποψήφιος σημείωσε ξεκάθαρη νίκη, ενώ αύξησε και το ποσοστό του, το οποίο στον προηγούμενο γύρο ήταν μόλις 50,3%.

Αν και ο ρόλος του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας είναι τυπικός, μια εκλογή του Hofer θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά που ένας υποψήφιος της άκρας δεξιάς βρίσκεται επικεφαλής ενός κράτους της ΕΕ.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος τα αδελφά κόμματα του FPO σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Εθνικό Μέτωπο (FN) στη Γαλλία και το Κόμμα για την Ελευθερία στην Ολλανδία, παρακολουθούσαν τις εκλογές προσεκτικά.

Ο Ολλανδός Geert Wilders χαιρέτισε χθες το FPO «που πολέμησε γενναία». «Οι επόμενες εκλογές θα είναι αυτές της νίκης!», εκτίμησε η πρόεδρος του FN Marine Le Pen

Γύρω από τον Χόφερ, που δήλωσε «εξαιρετικά θλιμμένος» για την ήττα του, συσπειρώθηκαν τα στελέχη του κόμματός του, δίνοντας έμφαση στο μέλλον του FPO, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να κερδίζει το 30% της πρόθεσης ψήφου, πολύ μπροστά από τα SPO και OVP.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.