«Σαρώνουν» οι Πειρατές στις δημοσκοπήσεις στην Ισλανδία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σαρώνουν» οι Πειρατές στις δημοσκοπήσεις στην Ισλανδία

Θραύση κάνει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ισλανδία το Κόμμα των Πειρατών, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 29ης Οκτωβρίου.

Το ανατρεπτικό κίνημα δίνει μάχη «στήθος με στήθος» με τους Συντηρητικούς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την εφημερίδα Morgunbladid. Συγκεκριμένα, οι Πειρατές, με 22,6% των προθέσεων ψήφου, και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (δεξιά, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού), με 21,1%, θα εξέλεγαν καθένα από 15 βουλευτές.

Τα δύο κόμματα, τα οποία αποκλείουν το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν, βρίσκονται αμφότερα, βάσει των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 32 εδρών στο ισλανδικό κοινοβούλιο.

Η επίδοση του Κόμματος των Πειρατών, το οποίο είχε φθάσει το 43% τον Απρίλιο κατά την κορύφωση της κρίσης των Panama Papers – δημοσιογραφική έρευνα που έδειξε ότι 600 Ισλανδοί είχαν συμφέροντα σε φορολογικούς παραδείσους – είναι ο μεγάλος αστάθμιτος παράγοντας αυτών των εκλογών.

«Αν πάρουν 15% να είναι ευχαριστημένοι. Η εκλογική βάση τους είναι οι πιο νέοι και λιγότερο πιθανό να πάνε στις κάλπες ψηφοφόροι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εϊρικούρ Μπέργκμαν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Μπιφρόστ.

Το κόμμα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε το 2012 και την επόμενη χρονιά κέρδισε τρεις βουλευτικές έδρες, υποστηρίζει τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, τη μεταρρύθμιση των θεσμών, περισσότερη άμεση δημοκρατία, τον αγώνα κατά της διαφθοράς και τις ατομικές ελευθερίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider