Κάνουν παιδιά μέσω crowdfunding!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάνουν παιδιά μέσω crowdfunding!

Για τα ζευγάρια που επιθυμούν διακαώς ένα παιδί αλλά δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, ο δρόμος της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ανηφορικός και ακριβός. Στις ΗΠΑ, μέχρι τώρα πολλοί χρησιμοποιούσαν τις πιστωτικές τους κάρτες, τα συνταξιοδοτικά τους αποθέματα, δάνεια από τράπεζες ή βοήθεια από την οικογένεια για να πληρώσουν το κόστος του κάθε κύκλου, που μπορεί να φτάσει τα 12.000 δολάρια.

Ποιος άλλος τρόπος απομένει; Να απευθυνθούν σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Το crowdfunding, η συγκέντρωση πόρων από το «πλήθος» μέσω Ίντερνετ, είναι πλέον μια πολύ δημοφιλής λύση για ζευγάρια που δεν αντέχουν το υψηλό κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης, της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας.

«Δεν είναι κάτι εύκολο να το δημοσιοποιήσεις, να το μοιραστείς με αγνώστους. Αλλά ούτε εγώ, ούτε ο σύζυγός μου είχαμε άλλη επιλογή», λέει στο Bloomberg η 33χρονη Crystal Barrett που χρησιμοποίησε την ιστοσελίδα youcaring.com για να καλύψει τα φάρμακα και άλλα έξοδα αρκετών κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, που δημοσιοποίησαν τον στόχο των 1.500 δολαρίων (αρκετά χαμηλός για τα έξοδα της διαδικασίας), χρειάστηκαν 45 ημέρες για να τον φτάσουν. Στο διάστημα αυτό η Crystal ενημέρωνε συνεχώς μέσω social media τους εν δυνάμει δωρητές για τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τα υπερηχογραφήματά της. Σήμερα είναι έξι μηνών έγκυος.

Η αναζήτηση πόρων για εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια από τις βασικές κατηγορίες της ιστοσελίδας GoFundMe.com, όπου σχεδόν 37.000 δωρητές ξόδεψαν περισσότερα από 3,6 εκατ. δολάρια σε 1.700 καμπάνιες. Από το 2010 που άρχισε τη λειτουργία της, τα ποσά και οι καμπάνιες αυξάνονται σταθερά. Στην ιστοσελίδα Giveforward.com, η κατηγορία που αφορά την εξωσωματική γονιμοποίηση και τις υιοθεσίες είναι εκείνη με την μεγαλύτερη άνοδο: 429% στους πρώτους 8 μήνες του 2016, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Ένας βασικός λόγος της στροφής των ζευγαριών στο crowdfunding είναι η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης. Μόνο το 26% των ασφαλιστικών εταιρειών στις ΗΠΑ καλύπτουν την εξωσωματική γονιμοποίηση, και μάλιστα με ποσά που δεν ξεπερνούν τα 5.000 δολάρια για ολόκληρη τη ζωή του ασφαλισμένου.

Πρωτότυπο app

Για όσους δεν αισθάνονται άνετα με τις παραδοσιακές ιστοσελίδες crowdfunding, υπάρχει η εφαρμογή (πάντα υπάρχει μια εφαρμογή) Glow, η οποία, εκτός από το να παρακολουθεί την υγεία των γυναικών και να τις ειδοποιεί για την καταλληλότερη στιγμή για σύλληψη, διαθέτει μια πρωτότυπη μέθοδο crowdfunding. Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να δωρίζουν 50 δολάρια τον μήνα σε ένα κοινό ταμείο, για τους 10 μήνες που θα προσπαθούν να συλλάβουν παιδί με φυσικό τρόπο. Μετά το πέρας των 10 μηνών, τα συγκεντρωμένα χρήματα μοιράζονται ανάμεσα στις γυναίκες που δεν έχουν καταφέρει να μείνουν έγκυες, με τη μορφή μιας επιταγής που αποστέλλεται σε πιστοποιημένη κλινική γονιμότητας της επιλογής τους. Ανάμεσα στα μέλη της πρώτης ομάδας γυναικών που χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο, για εκείνες που δεν κατάφεραν να συλλάβουν εκδόθηκε επιταγή 1.800 δολαρίων – 1.300 περισσότερα από όσα είχαν πληρώσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider