«Ήρωας ο Έλληνας που έπεσε νεκρός στο Μόναχο»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ήρωας ο Έλληνας που έπεσε νεκρός στο Μόναχο»

Ήρωα χαρακτηρίζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τον Έλληνα, με καταγωγή από τον Άρατο Ροδόπης, Husein Daijik, που έχασε τη ζωή του από τα πυρά του 18χρονου Ιρανογερμανού δράστη χθες στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου.

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφέρει ότι ο Έλληνας ήρωας δέχτηκε δύο σφαίρες έξω από το χώρο του εστιατορίου στην προσπάθεια του να σώσει την αδερφή του την ώρα που ο δράστης πυροβολούσε αδιακρίτως.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της γερμανικής αστυνομίας, ο δράστης που αιματοκύλισε το βράδυ της Παρασκευής το κεντρικό εμπορικό κέντρο του Μονάχου αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, ενω δεν προκύπτουν στοιχεία για θρησκευτικά ή πολιτικά κίνητρα. Όπως αποκάλυψε η αστυνομία, ο 18χρονος διάβαζε βιβλία με θέμα τις μαζικές δολοφονίες, σύμφωνα με τα ευρύματα που συλλέχθηκαν από την κατοικία του.

Ο δράστης φέρεται, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, να απηύθυνε πρόσκληση μέσω Facebook ώστε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι στο εμπορικό κέντρο τη στιγμή της προμελετημένης επίθεσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ο δράστης είναι ο Ali David Sonboly, ενώ στον ιστότοπό της αναρτήθηκε και η φωτογραφία του 18χρονου, στοιχεία ωστόσο που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι αξιωματικοί της αστυνομίας λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι το Σάββατο, τα θύματα ανέρχονται σε 10 -συμπεριλαμβανομένου του δράστη- ενώ υπάρχουν 27 τραματίες, από τους οποίους οι 10 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ένα 13χρονο παιδί, ενώ κάποια άτομα τραματίστηκαν σε άλλα σημεία του Μονάχου, λόγω του πανικού που προκλήθηκε από την επίθεση. Όσον αφορά στους νεκρούς, είναι ηλικίας 14 ετών (τρία άτομα), 15, 17, 19, 20 και 45 ετών και οι τρεις είναι γυναίκες.

Όπως σημείωσαν οι αξιωματικοί, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής κανενός είδους ενδείξεις για θρησκευτικά ή πολιτικά κίνητρα για την πράξη του «David S». Από τις έρευνες προκύπτει ότι ο 18χρονος παρουσίαζε ψυχολογικά προβλήματα και, συγκεκριμένα, είχε υποβληθεί σε αγωγή για κατάθλιψη. Μετά τις εν λόγω πληροφορίες, απομακρύνεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής πράξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι ώρας η γερμανική αστυνομία, ο 18χρονος ήταν μαθητής, ενώ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο, ενώ από τις έρευνες στην κατοικία του δεν προκύπτει σύνδεση με το ISIS.

Όπως σημείωσαν οι αξιωματικοί, ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα όπλο 9 χλστ., ενώ στο σακίδιό του εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός σφαιρών -περισσότερες από 300- ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την προέλευση του όπλου. Ο δράστης δεν είχε άδεια κυκλοφορίας.

Παρότι οι αστυνομικοί εντόπισαν τον δράστη σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης, μετά την επίθεση, και άνοιξαν πυρ εναντίον του, ο 18χρονος σκοτώθηκε από τα δικά του πυρά.

Τρεις Τούρκοι περιλαμβάνονται, επίσης, μεταξύ των θυμάτων, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.

Ψυχολογική βία καταγγέλλει ο δράστης σε βίντεο

Την ψυχολογική βία που δεχόταν επί επτά χρόνια αποκαλύπτει ο 18χρονος δράστης της αιματηρής επίθεσης, όπως αποκαλύπτει σε βίντεο που έχει στα χέρια της η γερμανική αστυνομία. Στο βίντεο διάρκειας 45 δευτερολέπτων γυρίστηκε από ένα άλλο πιο ψηλό γειτονικό κτίριο δείχνει τον δράστη σε ένα πάρκινγκ. Ο ένοπλος δράστης ακούγεται να φωνάζει μεταξύ άλλων: «Eίμαι Γερμανός. Σταματήστε τη λήψη». Λέει επίσης πως είναι ένας από τους μεγαλωμένους σε «περιοχή επιδομάτων ανεργίας», ότι έχει νοσηλευθεί σε νοσοκομείο, ότι υπέστη mobbing και θα «σας καθαρίσω όλους».

Ο ένοπλος ουρλιάζει σε άψογα γερμανικά: «Εξ αιτίας σας έχω υποστεί επί 7 ολόκληρα χρόνια ψυχολογική βία (mobbing) και τώρα πρέπει να αγοράσω ένα όπλο για να σας καθαρίσω όλους». Όταν ο άντρας με το βίντεο τον βρίζει «βρωμοξένο», εκείνος απαντά «Είμαι Γερμανός. Σταμάτα το βίντεο. Γεννήθηκα εδώ (...δεν ακούγεται καθαρά) σε περιοχή επιδομάτων ανεργίας (…δεν ακούγεται καθαρά)… νοσηλεύτηκα σε νοσοκομείο (...δεν ακούγεται καθαρά) και δεν έχω κάνει τίποτα».

Στο σημείο αυτό σταματά η εικόνα, ακούγονται οι σφαίρες, άνθρωποι να ουρλιάζουν πανικόβλητοι και οι σειρήνες των περιπολικών. Το κινητό στρέφεται ξανά στο πάρκινγκ, ο ένοπλος είναι πάλι εκεί και πυροβολεί ξανά γύρω- γύρω. Μετά σταματά η λήψη.

Νωρίτερα η Αστυνομία του Μονάχου είχε ανακοινώσει λήξη συναγερμού, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης, των οποίων η κυκλοφορία είχε διακοπεί, λειτουργούν και πάλι κανονικά. Σε αποκλεισμό παραμένει, ωστόσο, η περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η αιματηρή επίθεση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, στο αρχηγείο της γερμανικής Αστυνομίας βρίσκεται το πρωί του Σαββάτου ο πατέρας του δράστη, ο οποίος ανακρίνεται από τις αρχές. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας εξέδωσε εντολή να κυματίζουν μεσίστιες σε όλη την πόλη οι γερμανικές σημαίες.

Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας υπό την προεδρία της καγκελαρίου Angela Merkel, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας, μετά την επίθεση στο Μόναχο. «Σοκαριστικά νέα από το Μόναχο. Η σκέψη μας είναι στα θύματα. Όχι εικασίες τώρα. Η Αστυνομία του Μονάχου κάνει σπουδαία δουλειά», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Zigmar Gabriel.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider