Στις επενδύσεις η ανθρώπινη ανοησία κερδίζει την τεχνητή νοημοσύνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις επενδύσεις η ανθρώπινη ανοησία κερδίζει την τεχνητή νοημοσύνη

Εάν κάποιος είχε την μυστική συνταγή με την οποία θα μπορούσε να βγάλει τεράστια ποσά επενδύοντας στα σωστά χρηματιστηριακά χαρτιά δεν θα έπρεπε να την κρατά μυστική; Ωστόσο, ένα από τα παράδοξα των αγορών - μιας αρένας όπου χιλιάδες επαγγελματίες συναγωνίζονται καθημερινά – είναι πως κάποιοι από τους καλύτερους επενδυτές μοιράζονται τα μυστικά τους χωρίς καμία ζημία για τους ίδιους...

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Warren Buffett, αδιαμφισβήτητα έναν από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές της εποχής μας - ο οποίος εδώ και δεκαετίες εξηγεί δημοσίως την «τεχνική» του. Και μάλιστα όχι μόνο μας λέει τι κάνει και πως το κάνει, αλλά χάρη στις απαιτήσεις των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών, ο καθένας μπορεί να δει όχι μόνο τις μετοχές στις οποίες ο κ. Μπάφετ ποντάρει αλλά και πότε τις αγόρασε. Το μόνο που χρειάζεται για να έχει κανείς πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες είναι μια σύνδεση Internet.

Αυτό βέβαια είναι και το παράδοξο στην περίπτωση των επενδύσεων. Σίγουρα εάν ένας επιτυχημένος επενδυτής αποκαλύψει τα μυστικά του, σύντομα θα τον μιμηθούν οι ερασιτέχνες και υπό φυσιολογικές συνθήκες το πλεονέκτημα που είχε θα «πετούσε μακριά». Με την προηγούμενη παραδοχή τείνουν να συμφωνήσουν όσοι επενδύουν μεγάλα ποσά σε σχέδια που εκπονούνται από τους υπολογιστές. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούμενη στην περίπτωση των επενδύσεων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τάσεις της χρηματοπιστωτικής και σίγουρα προσπαθεί να επεκτείνει τη γνώση της. Πλέον οι εταιρείες που επενδύουν τεράστια ποσά στα υπολογιστικά συστήματα ώστε να μπορούν να καταστρώνουν κερδοφόρα επενδυτικά σχέδια είναι πολυάριθμες.

Παρότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει ανάλογα με το ποιος την χρησιμοποιεί, επικρατεί η αντίληψη πως η AI είναι ικανή να φέρει την επανάσταση στον χώρο των επενδύσεων, και μετά από καιρό, να καταστήσει την απλή σοφία των επενδυτικών κινήσεων του Μπάφετ απαρχαιωμένη.

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε την ακριβή υπολογιστική μαγεία που αυτές οι εταιρείες χρησιμοποιούν, οι δημόσιες ανακοινώσεις τους υπονοούν ότι κατά κύριο λόγο στοχεύουν να «χτυπήσουν τους ανθρώπους των αγορών», και με τον όρο «χτυπήσουν τους ανθρώπους των αγορών» εννοούν να επεξεργαστούν τις πληροφορίες που κάποιοι άνθρωποι θεωρούν σημαντικές με πιο γρήγορο κι αποτελεσματικό τρόπο από τον συμβατικό.

Ο David Siegel, επικεφαλής του hedge fund Two Sigma, δήλωσε με θέρμη πως θα έρθει η στιγμή που κανένας άνθρωπος δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει τα κομπιούτερ στο πεδίο των επενδύσεων. Τα ανθρώπινα μυαλά στο μέλλον θα είναι ανίκανα να τα βγάλουν πέρα με όλη την πληροφορία των παγκόσμιων αγορών. Από πλευράς της η ιδρυτής ενός από αυτά τα μεγαλεπίβολα αυτά fund, Emma Al, ισχυρίστηκε ότι η δική της εταιρεία δεν θα ασχοληθεί με τo χρηματιστήριο των αλγόριθμων, αντ' αυτού θα προσπαθήσει να μιμηθεί τους αναλυτές. Για το λόγο αυτό, όπως ισχυρίζεται, το πρόγραμμα θα λαμβάνει υπόψη του ακόμα και δεδομένα όπως η νομισματική πολιτική της Ευρώπης, τα οποία απουσιάζουν από τα συνήθη υπολογιστικά προγράμματα.

Παρά τα μεγαλεπίβολα σχέδια των υπολογιστικών συστημάτων βέβαια, για την επιτυχία τους θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον λόγο που ο Μπάφετ είναι τόσο ανοιχτός σχετικά με τις επενδυτικές του κινήσεις. Έχει αποδειχτεί πως η πλειονότητα των ανθρώπων προχωρά σε επαναλαμβανόμενα λάθη τα οποία δημιουργούν για τον ίδιο πλεονεκτήματα.

Στο να προσπαθεί κανείς να δημιουργήσει τεχνολογία που μιμείται τους ανθρώπους με στόχο να νικήσει στο μεταξύ τους παιχνίδι ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταλήξει να συγκεντρώνει σε ένα σύστημα όλα τα λάνθασμένα χαρακτηριστικά των ανθρώπων.

Εάν αυτές οι μηχανές μάθουν πώς να επενδύουν από τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα τύπου πώς η Ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική θα επηρεάσει τις μετοχές της Tesla - υπολογισμοί για τους οποιους ο ανθρώπινο εγκέφαλος χρειάζεται ώρες – μπορεί να έχουν ήδη χάσει.

Οι περισσότερες από τις πληροφορίες και τα δεδομένα που οι άνθρωποι προσπαθούν να επεξεργαστούν όταν σκέφτονται τις αγορές είναι σχεδόν ανούσιες αν εφαρμοστούν στις περιπτώσεις μεμονωμένων εταιρειών. Ο κ. Μπάφετ, έχει δημοσίως πει ότι «το να ακούς τις μακροοικονομικές αναλύσεις και προβλέψεις άλλων είναι χάσιμο χρόνου». Οι υπολογιστές θα έχουν ένα πλεονέκτημα όσον αφορά στην επεξεργασία μεγάλου όγκου οικονομικών δεδομένων, αλλά σίγουρα θα δυσκολευτούν με την πιο ποιοτική ανάλυση και κρίση στην οποία προχωρά ο Μπάφετ, σχετικά με τις δυνατότητες ενός μέλους του δ.σ. μιας εταιρείας ή το μέλλον της.

Σύμφωνα άλλωστε με τον Seth Klarman, έναν ακόμα επιτυχημένο επενδυτή ο οποίος επιθυμεί να μοιραστεί τα επενδυτικά μυστικά του εκδίδοντας ένα βιβλίο - πολλοί επενδυτές όπως ο Μπάφετ έχουν ήδη πει στον κόσμο τι πρέπει να κάνει αλλά αυτός δεν μοιάζει πρόθυμος να ακούσει. «Οι επενδυτές που απέτυχαν να ακολουθήσουν τόσο σοφές συμβουλές» έγραψε «είναι απίθανο να ακούσουν εμένα». Η ιστορία των ανθρώπων αποδεικνύει ότι ακόμα κι αν υπάρχει η σωστή τεχνολογία είναι απίθανο να αλλάξει αυτό ακριβώς το χαρακτηρισιτκό.

Από το ξεκίνημά τους, οι αγορές κυριαρχούνται τόσο από την απληστία όσο κι από τον φόβο. Όσο προηγμένη να γίνει η τεχνολογία, η ανθρώπινη φύση δεν αλλάζει. Ή όπως το έθεσε ο δισεκατομμυριούχος Carl Icahn : κάποιοι άνθρωποι γίνονται πλούσιοι μελετώντας την τεχνητή νοημοσύνη. Εγώ βγάζω χρήματα μελετώντας την ανθρώπινη χαζομάρα»...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider