Για την ιστορική «μάχη της πατέντας» ετοιμάζονται Apple και Samsung

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για την ιστορική «μάχη της πατέντας» ετοιμάζονται Apple και Samsung

Μια ιστορική μάχη… η «μάχη της πατέντας» αναμένεται να δοθεί σε λίγες ώρες από τώρα στο Ανώτατο Αμερικανικό Δικαστήριο καθώς δύο τεχνολογικοί κολοσσοί μεταφέρουν τη μάχη για το iPhone και το ενδεχόμενο «αντιγραφής» του στην ύψιστη βαθμίδα της δικαστικής εξουσίας των ΗΠΑ.

Οι κορυφαίοι δικαστές των ΗΠΑ καλούν σε ακρόαση Samsung Electronics και Apple για μια υπόθεση που αφορά σχεδιαστικές πατέντες, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται μερικοί από τους κορυφαίους σχεδιαστές του πλανήτη, οι οποίοι προσφεύγουν κατά ενός συνασπισμού εταιρειών της Silicon Valley. Και οι δύο πλευρές έχουν επιδοθεί σε μια «μάχη κορυφής» αναφορικά με την αξία της καινοτομίας και της δημιουργικότητας.

Η ακρόαση της Τρίτης έρχεται σε μια στιγμή που η Samsung δίνει μια ακόμη μάχη, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση – και κυρίως να περιορίσει τις επιπτώσεις αυτής – που έχει ξεσπάσει με τα Galaxy Note 7. Η Samsung ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή της παραγωγής των έξυπνων κινητών Galaxy Note 7, καθώς, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν λίγες οι συσκευές που έπιασαν φωτιά, ακόμη και μετά την αντικατάστασή τους!

Η νομική διένεξη της Apple και της Samsung, των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστών έξυπνων κινητών του πλανήτη, έχει ξεκινήσει από το 2011, όταν η Apple κατέθεσε μήνυση στη Samsung για παραβίαση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας. Η τότε απόφαση των δικαστών προέβλεπε η Apple να λάβει άνω του 1 δισ. δολαρίων ως αποζημίωση για την αντιγραφή συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του iPhone, όπως οι στρογγυλεμένες γωνίες και οι εφαρμογές με τα πολύχρωμα εικονίδια (icons).

Και παρά το γεγονός πως αρκετές πτυχές της νομικής αυτής διένεξης των δύο κολοσσών έχουν εξεταστεί σε μικρότερα δικαστήρια και σε πλήθος άλλων ακροάσεων, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια διακυβεύονται στην ακρόαση της Τρίτης στο Ανώτατο Αμερικανικό Δικαστήριο.

Κορυφαίες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, όπως η Facebook και η Alphabet, βρίσκονται στο πλευρό της Samsung, ενώ δεκάδες σχεδιαστές και αρχιτέκτονες, όπως οι Lord Norman Foster και Sir Paul Smith έχουν ήδη εκφράσει τη στήριξή τους στην Apple.

To Ανώτατο Αμερικανικό Δικαστήριο δεν αναμένεται να εξετάσει εάν η Samsung αντέγραψε τις σχεδιαστικές πατέντες του iPhone κατά τον σχεδιασμό του Galaxy, αλλά το ακριβές ύψος της αποζημίωσης που καλείται να καταβάλλει στην Apple.

Το Δικαστήριο της Καλιφόρνια το 2012 εξέδωσε απόφαση με την οποία η Samsung έπρεπε να καταβάλλει 400 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση της Apple, για την αντιγραφή της σχεδιαστικής της πατέντας. Τότε η διοίκηση της Samsung είχε χαρακτηρίσει «δυσανάλογο» το ύψος των αποζημιώσεων που της είχε ζητηθεί, κάνοντας λόγο μάλιστα για ξεπερασμένους νόμους, σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της πατέντας, ιδίως όταν η νομοθεσία αυτή αφορά ένα τόσο καινοτόμο και τόσο περίπλοκο προϊόν, όπως το smartphone (δεδομένου ότι για τον σχεδιασμό του κάθε έξυπνου κινητού μπορεί να απαιτηθούν έως και… 200.000 πατέντες).

«Προσφύγαμε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ γιατί θεωρούμε ότι η ανάγνωση του νόμου για τη διασφάλιση της πατέντας δεν συνάδει με το σήμερα, ενώ αποθαρρύνει ταυτόχρονα την καινοτομία, τον ανταγωνισμό και το δικαίωμα επιλογής του κάθε καταναλωτή», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Samsung. Από την πλευρά της η Apple διαμηνύει πως η Samsung δεν έχει παρουσιάσει επαρκείς αποδείξεις, ώστε να είναι σε θέση να τεκμηριώσει τα επιχειρήματά της.

«Πρόκειται για μια νομική υπόθεση ιστορικών διαστάσεων», σχολιάζει η Lynda Oswald, καθηγήτρια επιχειρηματικού δικαίου στο Ross School of Business του Πανεπιστημίου του Michigan. «Η τεχνολογία τρέχει με ταχύτητα φωτός, ενώ η νομοθεσία που τη συνοδεύει προχωρά αργά και βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω», προσθέτει η ίδια.

Η ετυμηγορία του Ανώτατου Αμερικανικού Δικαστηρίου δεν αναμένεται άμεσα. Θα απαιτηθούν αρκετές μήνες μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ωστόσο νομικοί παρατηρητές και αναλυτές δηλώνουν πως θα παρακολουθούν στενά την υπόθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider