Ρίχνουν την τιμή του Athens Ledra για να βρεθεί αγοραστής

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρίχνουν την τιμή του Athens Ledra για να βρεθεί αγοραστής

Επισήμως μοιάζει πλεόν να έχει ναυγήσει η συμφωνία εξαγοράς του Athens Ledra από κινεζικό όμιλο, όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς μετά και την τελευταία συνάντηση των εργαζομένων με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε άνευ αποτελέσματος και συμπεράσματος, όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι στο Insider.gr ενώ η υπουργός, κ. Αχτσιόγλου, απέφυγε να δεσμευτεί σε κάποιο από τα αιτήματά τους, όπως η καταβολή των δεδουλευμένων τους από τον περασμένο Μάιο και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, σε όποιον επενδυτή κι αν περάσει εντέλει η ξενοδοχειακή μονάδα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το προηγούμενο σενάριο, την ισχύ του οποίου είχε επισήμως επιβεβαιώσει και το υπουργείο σε προηγούμενη συνάντηση της υπουργού με τους εργαζομένους - δείχνοντάς τους μάλιστα και το προσχέδιο της συμφωνίας - ήθελε το ξενοδοχείο να περνάει σε κινεζικά χέρια, μέχρι το τέλος του χρόνου έχοντας διασφαλιστεί τόσο τα δεδουλευμένα των εργαζομένων όσο και οι θέσεις εργασίας τους, ως όρος της συμφωνίας εξαγοράς.

Όμως το σενάριο δεν ευόδωσε αφού ο κινεζικός όμιλος αποδείχτηκε αφερέγγυος και δεν κατέθεσε, όπως προβλεπόταν, την προκαταβολή ύψους 12,5 εκατ. ευρώ η οποία θα επικύρωνε την συμφωνία και θα κάλυπτε μέρος των δεδουλευμένων των εργαζομένων, των χρεών του ομίλου στο ΙΚΑ και σε άλλους δημόσιους φορείς.

Αυτό που προέκυψε από την σημερινή συνάντηση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Χαράλαμπος Ντότσικας, στο Insider.gr, είναι ότι η υπουργός τούς διεμήνυσε πως για να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα δυνητικού επενδυτή στο μέλλον, δημιουργήθηκε πρόσφατα μία νέα κυβερνητική επιτροπή που «λογοδοτεί» απευθείας στον πρωθυπουργό και έχει ως βασική μέριμνά της την αξιολόγηση οποιασδήποτε πρότασης κατατίθεται εφεξής.

Σύμφωνα με κύκλους της τραπεζικής αγοράς, βέβαια, η τύχη του ακινήτου θα καθοριστεί τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, όπου και θα βγει η δικαστική απόφαση για την μείωση του τιμήματος που ζητήθηκε και στους τρεις προηγούμενους άκαρπους πλειστηριασμούςη. Αξίζει να σημειωθεί πως η Alpha Bank έχει υποβάλει ήδη σχετικό αίτημα προέγκρισης στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για να μειωθεί το τίμημα του ξενοδοχείου από τα 47,8 εκατ. που ζητούνταν μέχρι χθες στα 36 εκατ. ευρώ ευελπιστώντας να προσελκύσει αυτή τη φορά πλειοδότες. Εφόσον οριστικοποιηθεί η σχετική απόφαση, θα οριστεί και η ημερομηνία για τη διενέργεια νέου πλειστηριασμού.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις άγονοι πλειστηριασμοί με ίδια τιμή εκκίνησης παρότι παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς χαρακτήρισαν εξαρχής υψηλό το τίμημα εφόσον ο δυνητικός αγοραστής θα πρέπει να προχωρήσει και σε εκτενείς παρεμβάσεις ανακαίνισης της ξενοδοχειακής μονάδας. Μάλιστα όπως είχε αναφέρει το insider.gr, οι πιθανοί αγοραστές, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον από τον πρώτο πλειστηριασμό που διενεργήθηκε τον Ιούλιο του 2016 αναμένουν η τιμή να πέσει κατά 30% προκειμένου να χτυπήσουν το ξενοδοχείο, δυναμικότητας 314 δωματίων.

Το Athens Ledra, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη, αντιμετώπιζε εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα. Επί 30 χρόνια, τη διαχείριση του ξενοδοχείου είχε η αλυσίδα Marriott International, η οποία όμως αποφάσισε να αποχωρίσει τον Νοέμβριο του 2013. Ήδη όμως είχε συσσωρευτεί ένα «βουνό» οφειλών προς τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ, τους προμηθευτές και τις τράπεζες, κυρίως λόγω των δανείων που έλαβε η επιχείρηση για την επέκταση και ανακαίνισή της ξενοδοχειακής μονάδας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

To 2014 το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε Athens Ledra και λειτουργούσε υπό αυτή την επωνυμία μέχρι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου ΑΣΤΥ να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία εν συνεχεία απεσύρθη. Έπειτα το ξενοδοχείο οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό (επισπεύδουσα πιστώτρια η Alpha Bank), ο οποίος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Τελικά το λουκέτο μπήκε στις 31 Μαϊου του 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider