Το ελληνικό κρασί σπάει τα «φράγματα» της Σεούλ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ελληνικό κρασί σπάει τα «φράγματα» της Σεούλ

Το ελληνικό κρασί δείχνει να κερδίζει το δύσκολο κοινό της Νότιας Κορέας το οποίο μέχρι πρότινος δεν έδειχνε καθόλου πρόθυμο να στραφεί στον ελληνικό οίνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας της Σεούλ

ενώ πριν από τρία χρόνια στην Κορέα δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ελληνικό κρασί, ήδη διατίθενται στην αγορά τα κρασιά μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων όπως :

Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Μπουτάρης ΑΕ, Τσάνταλης ΑΕ, Alpha Estate, Avantis Estate, Barafakas, Domaine Biblia Chora, Douloufakis Winery, Gavalas Winery, Ktima Gerovassiliou, Katogi Strofilia, UWC Samos, Troupis Winery, Oenogenesis, RIRA, Stoupakis Chios Distillery S.A και Κουρτάκης.

Κατά το διάστημα 2013-2014 παρατηρείται υπερδεκαπλασιασμός των εισαγωγών από την Ελλάδα. Αν και αυτό έγινε από σχεδόν μηδενική αφετηρία, δεν παύει να είναι ενδεικτικό της υπάρχουσας δυναμικής και να αποτελεί αποτέλεσμα σοβαρής προσπάθειας.

Ακόμη, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016, οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού στη Νότια Κορέα σημείωσαν αύξηση 407%.

Η Νότια Κορέα παραμένει μια δύσκολη αγορά για την Ελλάδα

Ωστόσο σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Γραφείου ΟΕΥ στη Σεούλ, οι εισαγωγείς είναι αρκετά συντηρητικοί και αποφεύγουν να αναλάβουν το ρίσκο της προώθησης νέων άγνωστων στους καταναλωτές προϊόντων.

Οι Κορεάτες ταυτίζουν το κρασί με συγκεκριμένες χώρες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα ενδιαφέρονταν για αυτό, μόνο αν ήταν πολύ φθηνό.

Στην Κορεατική αγορά υπάρχουν περίπου 15 ενεργές άδειες εισαγωγέων, εκ των οποίων οι 50 μεγαλύτεροι ελέγχουν ουσιαστικά την αγορά.-Τα ελληνικά κρασιά πωλούνται αποκλειστικά από δύο μόνο μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εισάγουν κρασιά άλλων χωρών.

Αυξάνονται οι ευκαιρίες για τον κλάδο του κρασιού

Η κορεατική αγορά κρασιού είναι της τάξεως των 200 εκατ., αλλά το κρασί αποτελεί μόλις το 1,8 % της αγοράς οινοπνευματωδών. Αυτό, σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που παρατηρείται για το κρασί, κυρίως μεταξύ των νέων ανθρώπων, συνηγορεί ότι η ταχεία ανάπτυξη της αγοράς θα συνεχιστεί

Ενισχυτικά στην ανάπτυξη των εξαγωγών λειτουργεί η σύναψη συμφωνιών ελευθέρων συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σημαντικότερες οινοπαραγωγές χώρες. Οι μακροχρόνιες προοπτικές της αγοράς είναι πολύ καλές, λόγω της αύξησης του ενδιαφέροντος, ειδικά από νέους σε ηλικία καταναλωτές, αλλά και του ακόμη μικρού μεριδίου του κρασιού στις πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών.

Προσέγγιση της αγοράς με στοχευμένες δράσεις

Το μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς στο μέλλον αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Όμως, για να γίνει εφικτή η είσοδος των κρασιών μας σε αυτή, επιβάλλεται η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής και προώθησης.

Σε επίπεδο επιχείρησης, χρειάζεται επίμονη και συνεπής προσπάθεια, στην οποία να συμπεριλαμβάνεται και η εκεί φυσική παρουσία, όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider