Στο έλεος του ΣτΕ ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο έλεος του ΣτΕ ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Σημαντικές και αμφισβητούμενες αλλαγές στα αυθαίρετα και τους όρους δόμησης αλλά και νέες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Το νέο νομοσχέδιο φέρνει σημαντικές αλλαγές στο κομμάτι της τακτοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων. Με πιο σημαντική από αυτές, την πρόβλεψη της απαλλαγής από το πρόστιμο όσων ιδιοκτητών κατεδαφίζουν το αυθαίρετο μόνοι τους. Σε αυτή την περίπτωση οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα πληρώνουν μόνο ένα παράβολο ύψους 500 ευρώ. Επιπλέον διευρύνονται τα κοινωνικά κριτήρια για την επιβολή των προστίμων ανέγερσης. Οι άνεργοι πλέον θα καταβάλουν το 30% του προστίμου, ενώ όσοι λαμβάνουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα πληρώνουν το 20%.

Όμως, η πιο αμφισβητούμενη αλλαγή που φέρνει το νέο νομοσχέδιο είναι ότι επιτρέπει κατ’ εξαίρεση την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων και κτισμάτων για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με απόφαση διοικητικού δικαστηρίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει επιχειρηθεί να περάσει τέτοια ρύθμιση, όμως όλες οι προηγούμενες προσπάθειες κόλλησαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Νέες επιβαρύνσεις για τα ακίνητα

Ένα επιπλέον κόστος περίπου 500 θα πρέπει να επωμιστούν οι ιδιοκτήτες ακίνητων καθώς σύμφωνα με το νομοσχέδιο όλες οι συναλλαγές επί των ακινήτων (πωλήσεις, μισθώσεις) θα πρέπει να συνοδεύονται από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου. Ακόμη και τα ακίνητα που δεν μεταβιβάζονται η ενοικιάζονται θα πρέπει να αποκτήσουν ηλεκτρονική ταυτότητα σε βάθος πενταετίας.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου είναι ουσιαστική ένας φάκελος που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του ακινήτου, μεταξύ των οποίων: Την άδεια οικοδομής, τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, οι όποιες μεταβολές γίνονται στην οικοδομή, οι δηλώσεις αυθαιρέτων κλπ. Με βάση αυτές τις ηλεκτρονικές ταυτότητες θα πραγματοποιούνται και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος.

Η μεταφορά συντελεστή δόμησης και ο σκόπελος του ΣτΕ

Ένα ακόμη σημείο του νομοσχεδίου που αναμένεται ότι θα κολλήσει και αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η λειτουργίας της Τράπεζας Γης και η μεταφορά συντελεστή δόμησης. Πρόκειται για την δυνατότητα που μπορεί να έχει κάποιος να μεταφέρει το δικαίωμα του να χτίσει από μια περιοχή σε μια άλλη, με μια έννοια να μεταφέρει ή να πουλήσει τον «αέρα» του οικοπέδου που έχει.

Σχετικές ρυθμίσεις είχαν προσπαθήσει να περάσουν και στο παρελθόν αλλά είχαν κολλήσει στο ΣτΕ. Το νομοσχέδιο βάζει επιπλέον περιορισμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις, επιβάλλοντας για παράδειγμα ότι η μεταφορά του συντελεστή δόμησης μπορεί να γίνει στον ίδιο ή όμορο δήμο. Όμως ακόμη και έτσι, σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η σχετική ρύθμιση θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.