«Όχι» στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Όχι» στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

Η εισαγγελέας Εφετών Ράνια Σταθέα χαρακτήρισε το νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των αξιωματικών «προσχηματικό».

Η κ. Σταθέα με πρόταση της προς το συμβούλιο Εφετών ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος των αρχών της Τουρκίας επισημαίνοντας πως «υπάρχει μια επανάληψη των πραγματικών περιστατικών που αφορούσαν προηγούμενες πράξεις που έχουν κριθεί».

Στην πρόταση της, η εισαγγελέας Εφετών τόνισε πως από την πρώτη αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου και μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τίποτα στην Τουρκία αλλά αντίθετα, ο Ερντογάν έθεσε εκ νέου το ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Στην αγόρευση της η εισαγγελέας τόνισε πως προκύπτει «πασιφανές και αβίαστα ότι πρόκειται περί στοιχείων που είχαν τεθεί υπόψη συμβουλίων που έκριναν το πρώτο αίτημα έκδοσης».

Επιπλέον, η εισαγγελέας επισήμανε πως οι Τουρκικές αρχές απαξιώνουν και περιφρονούν το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία έχει κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο.

Η κ. Σταθέα ανέφερε πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια ευνοούμενη πολιτεία και διέπεται από όλες τις αξίες που αφορούν σεβασμό της ζωής, δεν μπορεί να συναινέσει στον κίνδυνο να υποβληθούν σε βασανιστήρια και θανατική ποινή οι Τούρκοι εκζητούμενοι.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί χαίρουν προσωπικής ανεξαρτησίας και υπακούουν στο Σύνταγμα και στο νόμο και δεν ακούν σε κελεύσματα.

Ακολούθησαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων των Τούρκων Χρίστου Μυλωνόπουλου και Όμηρου Ζέλιου, ενώ σε λίγο αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, ο πρόεδρος του οποίου Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος παρατήρησε με την έναρξη της διαδικασίας πως οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider