Τα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια βάζουν τα γυαλιά στα Αμερικανικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια βάζουν τα γυαλιά στα Αμερικανικά

Όταν ο Michael Ferrante, ένας 21χρονος φοιτητής, επέστρεψε στη Βαλτιμόρη για να τελειώσει τις σπουδές του, αφότου είχε περάσει έναν χρόνο στο Βερολίνο, είχε μετανιώσει μόνο για ένα πράγμα: για το ότι δεν είχε αιτηθεί εξαρχής ώστε να σπουδάσει αποκλειστικά σε κολέγιο της Γερμανίας.

«Ήταν απείρως φθηνότερο το να σπουδάσω στο Βερολίνο» δήλωσε ο Ferrante, ο οποίος πήρε το πτυχίο της Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Στο γυμνάσιο, ήθελε να σπουδάσει στην Γερμανία, αλλά έκανε αίτηση σε κολέγια των ΗΠΑ μιας και ήταν πιο εξοικειωμένοι με το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα.

«Νιώθω ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν σκέφτονται τα διηπειρωτικά πανεπιστήμια παρόλο που παρουσιάζουν την ίδια ακαδημαϊκή αυστηρότητα με τα κορυφαία αμερικανικά», αναφέρει. «Με βάση την εμπειρία μου στη Γερμανία, επιδεικνύουν απλά ένα διαφορετικό είδος αυστηρότητας».

Ταυτόχρονα όμως έχουν κι ένα εντελώς διαφορετικό κόστος. Ο Ferrante ανέφερε ότι ξόδεψε 500 δολάρια για δύο εξάμηνα στο Humboldt and Die Freie Universität του Βερολίνου ενώ για το ίδιο διάστημα στο Hopkins χρειάστηκε περίπου 27.000 δολάρια τα οποία βρήκε με οικονομική ενίσχυση.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί φοιτητές επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Κατά το σχολικό έτος 2013-2014, ο αριθμός των αμερικανών φοιτητών που σπούδασαν στο εξωτερικό 72% υψηλότερος από τον αντίστοιχο της περιόδου 2000-2001, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης.

Πολλοί φοιτητές επιλέγουν να φοιτήσουν για μεγαλύτερο του εξαμήνου διάστημα στο κολέγιο μιας ξένης πόλης, με αρκετούς να ολοκληρώνουν και τα τέσσερα χρόνια των σπουδών τους μακριά. Ο αριθμός των φοιτητών που εγγράφονται σε κολέγιο εκτός των χωρών τους αυξήθηκε 463% από το 1975-2012, σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s Investors Service του περασμένου μήνα την ώρα που οι αλλοδαποί φοιτητές των ΗΠΑ παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 70% από το 2005, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον σε την παγκόσμια εκπαίδευση, οι Αμερικανοί έχουν στη διάθεσή τους λίγους οδηγούς σπουδών για τις διαδικασίες των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, διαδικασίες που ποικίλλουν από χώρα σε χώρα.

«Σοκαρίστηκα όταν διαπίστωσα πως δεν υπάρχει ευρωπαϊκό ισοδύναμο οδηγού σπουδών σαν αυτόν του Princeton Review ή του Fiske. Στις ΗΠΑ υπάρχει αμέτρητη πληροφορία σχετικά με τα εκπαιδευτικά» συμπληρώνει η Jennifer Viemont, συν-ιδρυτής Beyond The States, μιας βάσης δεδομένων 350 κολεγίων σε 30 χώρες όπου τα μαθήματα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα.

Η Viemont ξεκίνησε το έργο πριν από τέσσερα χρόνια, όταν στο γυμνάσιο του γιού της εξέφρασε ενδιαφέρον για σπουδές σε κολέγια του εξωτερικού. «Εκτός από τις ιστοσελίδες όπως StudyinSweden.com ή StudyinDenmark.com, δεν υπήρχε πολλή πληροφόρηση εκεί έξω» συμπληρώνει.

Τα κολέγια της Ευρώπης μπορεί να είναι εντυπωσιακά φθηνότερα για τους Αμερικανούς. Σαράντα δημόσια και ιδιωτικά κολέγια στην ηπειρωτική Ευρώπη προσφέρουν μεταπτυχιακά διπλώματα, στην αγγλική γλώσσα, δωρεάν για τους Αμερικανούς, ανέφερε η Viemont. Επιπλέον 98 κολέγια έχουν δίδακτρα κάτω από 4.000 δολάρια το έτος, συμπληρώνει.

Τα ευρωπαϊκά κολέγια θέλουν αμερικανούς φοιτητές γιατί μπορούν να χρεώνουν υψηλότερα δίδακτρα στους κατοίκους εκτός ΕΕ. Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί στην Ευρώπη εξακολουθούν να πληρώνουν πολύ λιγότερα από όσα θα πλήρωναν αν σπούδαζαν στη χώρα τους, όπου ο μέσος όρος διδάκτρων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανέρχεται στα 32.405 δολάρια το χρόνο. Τα μόνα Ευρωπαϊκά κολέγια που έχουν υψηλότερες τιμές από τα αμερικανικά ανήκουν σε αμερικανικά ιδρύματα, όπως το American College στο Παρίσι ή το Bard College στο Βερολίνο, αναφέρει η Viemont.

Υπάρχουν, ωστόσο, και το κόστος διαμονής για την Ευρώπη. Τα πανεπιστήμια εκεί δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες όπως τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Επιπλέον το κόστος ζωής εκτός της πανεπιστημιούπολης ποικίλλει ανάλογα με την πόλη και χώρα. Κι ας μην ξεχνάμε πως το κόστος, των αεροπορικών πτήσεων για το σπίτι μπορεί να κοστίσει χιλιάδες δολάρια.

Η κυριότερη αιτία που αποτρέπει κάποιους Αμερικανούς από το να επιλέξουν έναν πανεπιστήμιο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι ο φόβος ότι θα θυσιάσουν την ποιότητα ζωής στη Βόρεια Αμερική καθώς και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία των ανθρώπων είναι ένα ευρωπαϊκό όνομα πανεπιστημίου δεν θα έχει την ίδια βαρύτητα με ένα αμερικανικό. Βέβαια υπάρχει ένα σοβαρό πλεονέκτημα πως θα έχεις αποφοιτήσει ένα χρόνο νωρίτερα και με πολύ λιγότερα χρέη, άσε που θα έχεις γυρίσε και τον κόσμο» καταλήγει η Viemont.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider