Η Κίνα κόβει τα φτερά των συλλεκτών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα κόβει τα φτερά των συλλεκτών

Εύλογα θα σκεφτόταν κανείς πως τα αρνητικά επιτόκια θα πυροδοτούσαν την έκρηξη της ζήτησης και κατά συνέπεια την άνοδο των τιμών σε διαμάντια, αντίκες και καλό κρασί, υπό την έννοια ότι οι έχοντες αναζητούν μια εναλλακτική λύση για να αποφύγουν να «χώσουν» τα μετρητά κάτω από το στρώμα.

Παρά την λογική υπόθεση που εμπεριέχει ο συλλογισμός, όμως, αποδεικνύεται λάνθασμένος! Οι τιμές όλων των παραπάνω καταγράφουν τη δική τους ελεύθερη πτώση.

Ενώ ορισμένα συλλεκτικά αντικείμενα όπως τα εκλεκτής ποιότητας ρολόγια, οι τσάντες πολυτελείας και τα παλιά αυτοκίνητα έχουν «κρατηθεί στο ύψος των περιστάσεων», κάποια άλλα αγωνίζονται να διατηρήσουν την παλιά τους αίγλη.

Τα μέχρι πρότινος «ασφαλή καταφύγια» δεν αποδεικνύονται σήμερα το καλύτερο μέρος για να εναποθέσει κανείς τα χρήματά του, σύμφωνα με τον Nir Kaissar του πρακτορείου Bloomberg ο οποίος προχώρησε σε μια ενδελεχή έρευνα γύρω από τον χρυσό, τα μετρητά και τα ακίνητα.

Τρανό παράδειγμα το εμπόριο των μικρών θησαυρών του Πικάσο, οι οποίοι φαντάζουν πλέον αρκετά αναξιόπιστοι. Αν και δεν σχετίζονται άμεσα με τα σκαμπανεβάσματα των χρηματοπιστωτικών αγορών, στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρξαν εντελώς αποσυνδεδεμένα από αυτά.

Στις μέρες μας μια αιτία των κακών αποδόσεων των εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων μάλιστα σχετίζεται με την σημερινή κατάσταση στην Κίνα. Εύποροι κινέζοι είχαν συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια αρκετή «πολυτέλεια» αλλά τα αυστηρά μέτρα εναντίον της επιδεικτικής δαπάνης είχε τεράστιο αντίκτυπο σε ορισμένα συλλεκτικά ήδη, όπως μαρτυρούν τα παρακάτω διαγράμματα.

Καλό κρασί

Οι τιμές του καλού κρασιού εναρμονίζονται με τα σκαμπανεβάσματα της κινεζικής αγοράς. Μετά από μια φορολογική ελάφρυνση το 2008, η Κίνα μετατράπηκε σε ισχυρό αγοραστή καλού κρασιού, οδηγώντας τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη, σύμφωνα με τον Justin Gibbs, σκηνοθέτης και συν-ιδρυτής της Liv-ex ιδιοκτήτη ενημερωμένης κάβας. Βέβαια η λιτότητα που ακολούθησε το 2011 ώθησε την αγορά προς τα κάτω.

Διαμάντια

Δυστυχώς αυτή την περίοδο τα διαμάντια δεν αποδεικνύονται ο καλύτερος φίλος της γυναίκας , ούτε και του άντρα φυσικά αφού η ανατίμηση του δολαρίου έχει πλήξη αισθητά τη ζήτηση. Και φυσικά η Κίνα αδυνατεί να βοηθήσει. Το κίνημα «κατά της χλιδής» είχε μια ισχυρή επίδραση στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα διαμάντια, σύμφωνα με τον Martin Rapaport, δημιουργό της έκθεσης διαμαντιών. Η μόνη περίπτωση που η ζήτηση του διαμαντιού παραμένει ακλόνητη είναι όταν αφορά το δαχτυλίδι αρραβώνων.

Τέχνη

Εξίσου βασικό ρόλο παίζουν οι Κινέζοι συλλέκτες και στην αγορά έργων τέχνης. Η ζήτησή τους είχε ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω κατά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Jonathan Yee της Artnet. Ενώ στην παγκόσμια αγορά σύμφωνα με τον Clare McAndrew, ιδρυτή του Arts Economics, οι πωλήσεις έργων τέχνης σημείωσαν πτώση της τάξης του 7% και διαμορφώθηκαν στις 63,8 δισ. δολάρια, στην Κίνα, μετά την εκστρατεία κατά της χλιδής, ο οι συνολικές πωλήσεις έργων τέχνης έπεσαν 23%.

Έπιπλα αντίκες

Μικρός ήταν ο αντίκτυπος στα έπιπλα αντίκες, παρόλο που οι πωλητές ήλπιζαν σε μεγαλύτερα κέρδη. Μιας και οι νεότεροι άνθρωποι στη Βρετανία και στις ΗΠΑ προτιμούν το σύγχρονο στυλ ο γενικός δείκτης τιμών στις συλλεκτικές αντίκες έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την δεκαετία του 80. Οι Κινέζοι κυνηγούν ξεχωριστά κομμάτια επίπλων, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Bonhams, με την προτίμησή τους να στρέφεται στα ωραία κομμάτια που έχουν κατασκευαστεί από τα τρία ωραιότερα δάση της χώρες, των οποίων οι τιμές έχουν κλιμακωθεί από το 2000.

Vintage Ρολόγια

Ακόμη και στις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που τα πάνε καλά, όπως ρολόγια, οι Κινέζοι συλλέκτες είναι εκείνοι που διαμορφώνουν την αγορά. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Christie's, αντιπροσωπεύουν περίπου το 30-40 τοις εκατό των συλλεκτών ανά τον κόσμο.

Τσάντες πολυτελείας

Σύμφωνα με τον Matthew Rubinger, εμπειρογνώμονα του οίκου Christies’ οι τσάντες έχουν «μετατραπεί σε επενδυτικό αγαθό. Παρόλο που η ζήτηση αυξάνει σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, η Ασία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική περιοχή γι’ αυτή την αναδυόμενη κατηγορία, με τον Hermes, έναν από τους αγαπημένους οίκους των καταναλωτών, να γίνεται το αγαπημένο brand και των συλλεκτών.

Συλλεκτικά αυτοκίνητα

Τα κινεζικά γούστα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και σε άλλες εναλλακτικές κατηγορίες συλλεκτών. Οι περιορισμοί στις εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων είχαν μετατρέψει την Κίνα σε μικρό παίκτη στην αγορά των συλλεκτικών αυτοκινήτων. Αν η Κίνα αποφάσιζε να διευκολύνει τους εν λόγω περιορισμούς - όπως πιστεύουν ορισμένοι ότι θα γίνει - θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια μεγάλη αγορά για τα παλιά αυτοκίνητα, σύμφωνα με τον Jonathan Kringer της εταιρείας αυτοκινήτων Hagerty. Προς το παρόν, οι Κινέζοι λάτρεις των τετράτροχων επιμένουν στα σύγχρονα πολυτελή αυτοκίνητα, η φυσική εξέλιξη των οποίων είναι τα συλλεκτικά

Γραμματόσημα

Ενώ η αγορά για τα βρετανικά γραμματόσημα έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία λίγα χρόνια, η κινεζική όρεξη για τα τοπικά γραμματόσημα έχει οδηγήσει τις τιμές στα ύψη, σύμφωνα με χρηματιστές της Stanley Gibbons.

Με βάση όλα τα παραπάνω κι ενώ μπορεί η Κίνα φαινόταν να απέχει μίλια μακριά από τις συλλογές μας μοιάζει να μην ισχύει κάτι τέτοιο. Μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω ίσως το στρώμα να αποκτά ιδιαίτερη αξία...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider