Η «βουτιά» της λίρας αναζωπυρώνει τον τουρισμό στην Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «βουτιά» της λίρας αναζωπυρώνει τον τουρισμό στην Τουρκία

Φτηνότερα έχουν γίνει πλέον τα ταξίδια για Κωνσταντινούπολη, Παταγονία και Ρίο, χάρη στο selloff των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Οι παγκόσμιες απώλειες που κατέγραψαν τον περασμένο χρόνο το πέσο της Αργεντινής, η λίρα της Τουρκίας και το ρεάλ της Βραζιλίας δεν έχουν χαροποιήσει μόνο την Wall Street αλλά και τους απανταχού ταξιδιώτες κάνοντας προσβάσιμα τα ταξίδια σε «εξωτικούς» προορισμούς.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως στην περίπτωση της Αργεντινής και της Τουρκίας, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε όλες τις αναδυόμενες αγορές.

«Κι αυτό μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο δείκτη διακοπών» ανέφερε στο Twitter, ο Ronak Gopaldas, αναλυτής της Signal Risk με έδρα το Λονδίνο, απαριθμώντας τις ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Μεταξύ αυτών κι η Βουδαπέστη, όπου το φιορίνι έπεσε κατά 3,9% το 2018.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν τις χώρες που έχουν γίνει φθηνότερες χάρη στην ισοτιμία των νομισμάτων από τον δείκτη Bloomberg Vacation Index (τα αποτελέσματα αναφέρονται στην ανατίμηση του δολαρίου έναντι κάθε νομίσματος προσαρμοσμένου στον πληθωρισμό τους τελευταίους 12 μήνες).

Η Αναστασία Λεβασόβα, διευθυντρια της Blackfriars Asset Management του Λονδίνου σημείωσε ότι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας λίγο πριν ταξιδέψει στην Τουρκία τον Αύγουστο για να δει την οικογένειά της σε μια παράκτια πόλη της Σμύρνης ενθάρρυνε την απόφασή της. Να υπενθυμίσουμε ότι από την αρχή του έτους, το νόμισμα της γειτονικής χώρας έχει βυθιστεί κατά 21%, σημειώνοντας τη δεύτερη χειρότερη απόδοση μεταξύ των αναδυόμενων νομισμάτων μετά το πέσο της Αργεντινής. Αυτή την περίοδο δε περνά τον χειρότερο μήνα της ιστορίας της.

Το ίδιο και η Ζοζεφίν Σι, διευθύντρια της BNY Mellon Asset Management στη Βοστώνη δήλωσε ότι η Αργεντινή μετά την υποτίμηση του νομίσματος ανέβηκε στη λίστα με τους πιθανούς ταξιδιωτικούς προορισμούς για εκείνη και την τετραμελή οικογένειά της. «Η Αργεντινή είναι ένα μέρος που έχει δραστηριότητες για όλους: αγροκτήματα με άλογα για τα παιδιά, αμπελώνες για τους γονείς, ενδιαφέρουσες γαστριμαργικές εμπειρίες και καλά εστιατόρια, ωραία παραθαλάσσια θέρετρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ουδέν κακό αμιγές καλού: το ασθενέστερο νόμισμα σε μια μεγάλη γεωγραφικά χώρα δημιουργεί τον ιδανικό προορισμό να ταξιδέψει κανείς και ειδικά μια πολυμελής οικογένεια».

Κάπως έτσι τουρκία και Βραζιλία έχουν δει μεγάλη μείωση των κρατήσεων λόγω των έκρυθμων γεωπολιτικών συνθηκών αλλά και της περίπλοκης διαδικασίας θεώρησης βίζας, η Αργεντινή δημιουργεί μεγάλο ρεύμα ταξιδιωτών που αναζητούν ένα μείγμα περιπέτειας, καλού φαγητού και κρασιού, σύμφωνα με την Τζούλι ΝΤάνζιτζερ, διευθύντρια πολυτελών ταξιδιωτικών υπηρεσιών του τουριστικού γραφείου Ovation Vacations της Νέας Υόρκης.

Οι φθηνότερες τιμές δεν βλάπτουν: μισό κιλό bife de chorizo, ένα μπουκάλι Saint Felicien Malbec και μια σαλάτα κόστιζαν την Τρίτη στο Happening, ένα δημοφιλές εστιατόρια του Buenos Aires περίπου 1.280 πέσος δηλαδή 50 δολάρια.

Αντιθέτως ένας επισκέπτης στη Νέα Υόρκη θα έπρεπε να δώσει σε ένα μέτριο εστιατόριο περί τα 49 δολάρια μόνο για το πιάτο με το κρέας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider