Η Amazon «μαρκάρει» στενά τις τράπεζες για ένα... νέφος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Amazon «μαρκάρει» στενά τις τράπεζες για ένα... νέφος

Μπορεί οι τράπεζες να μην είναι πλέον ελκυστικές στα χρηματιστηριακά ταμπλό, αλλά παραμένουν περιζήτητες μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας για έναν απλό λόγο: οι χρηματοοικονομικές εταιρείες και οι μεγάλοι οργανισμοί κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της τεχνολογίας του υπολογιστικού νέφους (cloud).

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Amazon έχει διαβεί την πόρτα των μεγαλύτερων τραπεζών, όπως Goldman Sachs, Citigroup και JPMorgan Chase, για να τις πείσει να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες Amazon Web Services (AWS) που προσφέρει στον τομέα του cloud.

Δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση που ένας κολοσσός όπως η Amazon κάνει πωλήσεις «πόρτα – πόρτα»: ο τομέας AWS αριθμεί ήδη δέκα χρόνια, ωστόσο, τώρα μπαίνειν στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας του, καθώς ο δρόμος για το cloud περνά πλέον από τη Wall Street και αυτό περιπλέκει τα πράγματα.

Η αλήθεια είναι ότι οι οργανισμοί συνεχίζουν να προτιμούν λύσεις «παλιάς σχολής», δαπανώντας 2 τρισ. δολάρια ετησίως σε εξοπλισμό υπολογιστών, λογισμικό και υπηρεσίες τεχνολογίας για την αποτελεσματική λειτουργία τους. Σχεδόν στο σύνολό τους αυτά τα χρήματα δαπανώνται σε υπηρεσίες πληροφορικής που έχουν στήσει και τρέχουν μόνοι τους.

Στις μεγαλύτερες εταιρείες, μόνο για το 2-5% των εργασιών πληροφορικής γίνεται εξωτερική ανάθεση σε κολοσσούς όπως η Google, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Karl Keirstead από τη Deutsche Bank. Στις εργασίες αυτές περιλαμβάνεται η συντήρηση των εταιρικών πακέτων από το Gmail, η διατήρηση αρχείων πελατών από το Salesforce.com και η αποθήκευση δεδομένων στους server της Amazon.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο μπορεί να μεγαλώσει αυτό ποσοστό και σε τι ορίζοντα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι από η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα καθορίσει το μέλλον του τεχνολογικού κόσμου. Μαζί με αυτό, θα κριθεί και το μέλλον της Amazon, το οποίο είναι άρρηκτα δεμένο με την ανάπτυξη του τομέα AWS. Αν η Amazon, η Microsoft, η Salesforce και οι υπόλοιπες εταιρείες που είναι πρωτοπόρες στο cloud δεν κατορθώσουν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα των προϋπολογισμών για τεχνολογία, το cloud δεν θα γίνει ποτέ τόσο μεγάλο όσο ελπίζουν οι εκπρόσωποί του.

Καθώς προχωρούν στην επόμενη φάση του cloud, οι εταιρείες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις τράπεζες. Αν μη τι άλλο, ξοδεύουν υπέρογκα ποσά στην τεχνολογία. Σύμφωνα με τα περυσινά στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC, τα μεγαλύτερα ποσά για συστήματα τεχνολογίας δαπάνησε η αλυσίδα Wal-Mart, ωστόσο, ανάμεσα στις πρώτες θέσεις της κατάταξης φιγουράρουν τραπεζικοί κολοσσοί όπως Bank of America, Citigroup, AT&T και JPMorgan. Η διοίκηση της Goldman Sachs έχει αποκαλύψει ότι σχεδόν το ¼ των εργαζομένων της απασχολούνται στον τομέα της τεχνολογίας.

Επιπλέον, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι αυτές που δημιουργούν τις τάσεις στον επιχειρηματικό κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που οι start-up τεχνολογικές εταιρείες κάνουν τα πάντα για να πουλήσουν τα προϊόντα τους στις υπηρεσίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η Goldman και η Morgan Stanley διοργανώνουν «ημέρες καινοτομίας» όπου προσκαλούν τις νέες εταιρείες τεχνολογίας να τους δείξουν την ιδέα τους.

Μπορεί οι τράπεζες να αποτελούν ελκυστικό στόχο, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολος, ειδικά στις υπηρεσίες cloud. Είναι λογικό να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές όσον αφορά στην ασφάλεια των δεδομένων τους και να θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούν δεν παραβιάζουν τους διεθνείς κανονισμούς για τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Επιπλέον, οι τράπεζες θέλουν να αναπτύσσουν τη δική τους τεχνολογική τεχνογνωσία που θα τους επιτρέπει να έχουν το προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών τους. Ως εκ τούτου, διστάζουν να κάνουν εξωτερική ανάθεση στην Amazon ή άλλη συναφή εταιρεία.

Και η αλήθεια είναι ότι η «καρδιά» της Amazon ή της Google δεν χτυπά στους ρυθμούς της εταιρικής τεχνολογίας. Για να πουλήσει κανείς τεχνολογία σε μεγάλες επιχειρήσεις απαιτούνται αναρίθμητες συναντήσεις με τα εταιρικά στελέχη που έχουν την ευθύνη των προϋπολογισμών για τεχνολογία. Επίσης, απαιτούνται συμβιβασμοί, αν και όχι πολλοί. Ο διευθύνων σύμβουλος της Box, Aaron Levie, έχει προειδοποιήσει ότι οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να καταστρέψουν ένα προϊόν τεχνολογίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Jeff Bezos, έχει επανειλημμένα διατυπώσει την εκτίμηση ότι τελικά ο τομέας AWS θα ξεπεράσει σε πωλήσεις τον τομέα ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας.

Αν η Amazon δεν κερδίσει το δύσκολο παιχνίδι των πωλήσεων στις «βαρείς και ασήκωτες» τράπεζες, οι φιλοδοξίες του Bezos δύσκολα θα γίνουν πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider