Με 2,6 δισ. δολάρια επιβραβεύουν τον Μασκ οι μέτοχοι της Tesla

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με 2,6 δισ. δολάρια επιβραβεύουν τον Μασκ οι μέτοχοι της Tesla

Οι μέτοχοι της Tesla ενέκριναν την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου να επιβραβεύσει τον διευθύνοντα σύμβουλο Ίλον Μασκ με 2,6 δισ. δολάρια σε μετοχές.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μισθολογική συμφωνία απονομής μετοχικού μερίσματος στην επιχειρηματική ιστορία των ΗΠΑ, βάση της οποίας ο Μασκ θα πληρώνεται κάθε φορά που η εταιρεία θα πετυχαίνει κάποιους οικονομικούς στόχους.

Κι ενώ η πλειοψηφία των μετόχων έκρινε ότι τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν τον Μασκ να αναπτύξει ακόμη περισσότερο την εταιρεία, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκριναν το ποσό υπερβολικό και υποστήριξαν ότι ο Μασκ, ένας δισεκατομμυριούχος με τη μισή του περιουσία σε μετοχές της Tesla δεν χρειάζεται ακόμη περισσότερες ως κίνητρο.

Το δεκαετές πλάνο της συμφωνίας προβλέπει την απονομή του ποσού σε δόσεις. Ο Μασκ θα πληρώνεται το ένα δωδέκατο του ποσού κάθε φορά που η Tesla επιτυγχάνει ένα ζεύγος στόχων: ο ένας θα σχετίζεται με τη χρηματιστηριακή της αξία και ο άλλος με τα έσοδα ή με τα κέρδη. Για να λάβει όλο το ποσό η αξία της Tesla, που σήμερα βρίσκεται στα 55 δισ. δολάρια, θα πρέπει να φτάσει στα 650 δισ. δολάρια – να ξεπεράσει, δηλαδή, τη Facebook – και να έχει περισσότερα έσοδα από την Procter & Gamble.

Αν επιτευχθούν όλοι οι στόχοι, ο Μασκ δεν θα έχει κερδίσει μόνο τα 2,6 δισ., αλλά περισσότερα από 50 δισ. δολάρια. Γι' αυτό και οι μεγάλοι επενδυτές που ενέκριναν την αμοιβή θεωρούν ότι συμφέρει και τους ίδιους. Δεν τους πειράζει να πλουτίσει περισσότερο ο Μασκ, από τη στιγμή που θα δουν και οι ίδιοι τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται.

Ο Μασκ είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της SpaceX και τον τελευταίο καιρό έχει εμπλακεί και σε άλλα σχέδια, όπως η εταιρεία Boring που σκάβει τούνελ και η εταιρεία νευροτεχνολογίας Neuralink. Όλη αυτή η δραστηριότητα δημιούργησε ανησυχίες ότι σταδιακά θα μειώσει τη συμμετοχή του στην Tesla. Η νέα συμφωνία «δένει» τον Μασκ με την εταιρεία για μία ακόμη δεκαετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider