Τι έδειξαν οι προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι έδειξαν οι προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα

Το αποτέλεσμα των πρώτων προκριματικών για την ανάδειξη των υποψηφίων προέδρων στις ΗΠΑ προκαλεί εφιάλτες στα κατεστημένα και των δύο κομμάτων.

Ο Γερουσιαστής του Τέξας, Ted Cruz, με την υποστήριξη των Ευαγγελιστών Χριστιανών, κέρδισε άνετα τον Donald Trump στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα για τους κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Στην πρώτη αναμέτρηση των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα, ο Γερουσιαστής της Φλόριντα, Marco Rubio, τερμάτισε τρίτος και ισχυροποιεί την θέση της εναλλακτικής λύσης για τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι δεν υποστηρίζουν ούτε τον Cruz, ούτε τον Trump. Με καταμετρημένο το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο Cruz κέρδισε το 28%, ο Trump το 24% και ο Rubio το 23% των ψήφων.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Hillary Clinton και ο Γερουσιαστής του Βερμόντ, Bernie Sanders, δίνουν μάχη ψήφο με ψήφο, με την Clinton να διατηρεί ένα πολύ μικρό προβάδισμα, της τάξεως του 0,3%.

Τόσο ο Trump όσο και ο Cruz αντιπροσωπεύουν εφιάλτες για το κατεστημένο του κόμματος, αν και για διαφορετικούς λόγους. Ο γερουσιαστής του Τέξας προκαλεί έντονη ανησυχία για τις ακραία συντηρητικές θέσεις του, ενώ ο μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων ερεθίζει με τον λαϊκισμό του και την πολιτική «αθυροστομία» του. Και οι δύο απειλούν να αποξενώσουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα από τον κεντρώο χώρο και να αποδειχθούν εύκολοι αντίπαλοι για τη Hillary Clinton, ενδεχομένως δε να συμπαρασύρουν το κόμμα σε ήττα και στις παράλληλες εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Από την πλευρά του, ο 74χρονος Sanders κατάφερε να προκαλέσει κύμα υποστήριξης στις γραμμές τόσο της νεολαίας όσο και της παραδοσιακής εργατικής τάξης της χώρας, με τα συνθήματά του για πολιτική επανάσταση και κατά της «τάξης των δισεκατομμυριούχων». Οπως έγινε γνωστό την Κυριακή, ο Sanders κατάφερε να εξασφαλίσει τον Ιανουάριο για την εκστρατεία του περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία προέρχονταν από 770.000 χρηματοδότες, κυρίως χαμηλών ή μεσαίων εισοδημάτων.

Ο Donald Trump, συνεχάρη τον Cruz, δηλώνοντας ότι ακόμη εκτιμά πως θα εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. «Αισθάνομαι τιμή, πραγματική τιμή,» δήλωσε ο Trump στους υποστηριχτές του, ενώ τόνισε πως αναμένει τον επόμενο γύρο των προκριματικών εκλογών, που θα διεξαχθεί την άλλη εβδομάδα, στο Νιου Τζέρσι, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται.

Από την άλλη, η Hillary Clinton δήλωσε ότι μετά τα αποτελέσματα ανέπνευσε με ανακούφιση, καθώς είχε χάσει στην Αϊόβα, από τον (τότε) Γερουσιαστή Barack Obama, το 2008. Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ συνεχάρη τον Σάντερς, ενώ δεν ανακοίνωσε νίκη, στις δηλώσεις της.

«Είναι σπάνιο να έχουμε την ευκαιρία, για έναν πραγματικό ανταγωνισμό ιδεών, όπως έχουμε τώρα,» τόνισε.

Ο συνυποψήφιος της Clinton, Sanders τόνισε ότι βρέθηκαν σε «εικονική ισοπαλία,» για να δηλώσει: « Πριν από εννέα μήνες, ήρθαμε σε αυτήν την όμορφη πολιτεία χωρίς να έχουμε κάποια πολιτική οργάνωση, χωρίς να έχουμε χρήματα, χωρίς να έχουμε αναγνώριση και εξελισσόμαστε στον πιο δυναμικό πολιτικό οργανισμό των ΗΠΑ.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider