Το σκωτσέζικο ουίσκι θα «κρίνει» τις εκλογές στη Βρετανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το σκωτσέζικο ουίσκι θα «κρίνει» τις εκλογές στη Βρετανία

Είναι ένα βροχερό πρωινό στο Φόρες στα Χάιλαντ και το μόνο σημάδι που μαρτυρά την εκλογική αναμέτρηση του Ηνωμένου Βασιλείου που πλησιάζει είναι ένα σκισμένο κίτρινο μπαλόνι του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) που σέρνεται στον κεντρικό δρόμο της πόλης.Στην γωνία του δρόμου, ο υποψήφιος συντηρητικός Ντάγκλας Ρος, με τον σκύλο του και πέντε ακόμα ακτιβιστές με μπλε αδιάβροχα πηγαίνουν πόρτα-πόρτα προσπαθώντας να πείσουν τους ψηφοφόρους να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και να τον ψηφίσουν για μέλος του Κοινοβουλίου της Βρετανίας.

Στην συγκεκριμένη περιοχή το SNP που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας τα τελευταία 30 χρόνια έχει το προβάδισμα κατηγορώντας τους αντιπάλλους για την κατάρρευση της βαριάς βιομηχανίας της Σκωτίας και την μαζική ανεργία που έπληξε την περιοχή.

«Δεν φαίνεται οι άνθρωποι να ντρέπονται πλέον όταν δηλώνουν ψηφοφόροι των Συντηρητικών» δηλώνει ο 34χρονος Ρος, ο οποίος δεν κατάφερε να κερδίσει καμία έδρα στις δύο τελευταίες εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή τη φορά, οι ντόπιοι είναι «κουρασμένοι» με τους Συντηρητικούς, και παρότι δεν ενθουσιάζονται με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ δεν θεωρούν λύση την απόσχιση της Σκωτίας από την υπόλοιπη Βρετανία.

«Οι άνθρωποι υποστηρίζουν περισσότερο τη θέση της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο από ότι τη θέση της Σκωτίας στην ΕΕ» συμπληρώνει ο Ρος.

Μάλιστα οι δημοσκοπήσεις στην συγκεκριμένη αυτή αγροτική περιοχή της Σκωτίας, που απέχει περίπου 600 μίλια από το Λονδίνο έχει αναμφισβήτητα να πει πολλά περισσότερα για το πολιτικό και συνταγματικό μέλλον της Βρετανίας από οποιαδήποτε άλλη στις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Την ώρα που την προεκλογική εκστρατεία σημάδεψε η τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα κερδίσει την μεγάλη μάχη καθώς οι ψηφοφόροι θα αποδεχτούν την έκκληση της να αυξήσει την Συνταγματική πλειοψηφία ενισχύοντας παράλληλα και την θέση της στις προσεχείς διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ωστόσο η συγκεκριμένη περιοχή της Σκωτίας έχει διαφορετική πολιτική δυναμική. Εδώ, η απόρριψη του συντηρητικού δόγματος είναι από καιρό ο κανόνας και η βασική έννοια των κατοίκων είναι η ανεξαρτησία της Σκωτίας κι όχι η διατήρηση του δεσμού των 310 χρόνων με την Αγγλία και την Ουαλία, δεσμός που κανένας βρετανός ηγέτης δεν θα μπορούσε να θυσιάσει.

Σε μια εποχή που έχει ήδη σημαδευτεί από το Brexit, η Σκωτία, η οποία ψήφισε για να παραμείνει στην ΕΕ, πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θέλει να είναι το τελευταίο προπύργιο αντίστασης ή να ευθυγραμμιστεί με την υπόλοιπη χώρα.

Επί της ουσίας ο στόχος είναι να σωπάσουν οι ισχυρότεροι διαφωνούντες, αλλά για να το καταφέρουν αυτό οι Συντηρητικοί, γνωστοί και ως Τόρις, θα πρέπει να κερδίσουν πολλαπλές νίκες, σύμφωνα με τον Andrew Crines, λέκτορα στη Βρετανικό Πολιτικό Σύστημα στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. «Εάν οι Τόρις κερδίσουν μεγάλο μέρος της Σκωτίας, θα εξασθενίσουν τις κατά Brexit φωνές αλλά και τις φωνές που ζητούν δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Σκωτίας στη Μεγάλη Βρετανία» συμπληρώνει. «Για όλους τους παραπάνω λόγους τα μάτια θα είναι σίγουρα στραμμένα στη Σκωτία».

Η πόλη Μόρεϊ, με την εναλλαγή βουνού και θάλασσας στο τοπίο της, τα εργοστάσια σόρτμπρεντ και τα κυνηγετικά καταλύματα, αποτελεί μια μικρογραφία της Σκωτίας. Το άλλοτε ισχυρό οχυρό των Πικτς, των αρχαίων σκωτσέζων για τους οποίους λίγα γνωρίζουμε πέρα από τα οχυρά στους λόφους και τις σκαλιστές πέτρες, πλέον συνδέεται στενότερα με το ουίσκι.

Ο ποταμός Σπέι που διχοτομεί την περιοχή είναι το σπίτι των κλασικών malt όπως τα Glenfiddich, Glenlivet, Macallan και Cardhu. Περίπου 50 αποστακτήρια παράγουν περίπου το ήμισυ της συνολικής παραγωγής malt ουίσκι της Σκωτίας. Αν κοιτάξει κανείς από μακριά παρατηρεί ότι η όχθη του Σπέι διακόπτεται από Range Rover που ανήκουν σε ψαράδες.

Αυτές ακριβώς οι φτωχότερες παράκτιες κοινότητες με παράδοση στο ψάρεμα και οι εκατοντάδες στρατιωτικές οικογένειες της περιοχής, συνέβαλαν στο να γίνει το Μόρεϊ το πιο διστακτικό μέρος της Σκωτίας για το αν η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ στο δημοψήφισμα. Μόνο 122 ψήφοι ξεχώρισαν το «όχι» από το «ναι». Μικρός ήταν ο ενθουσιασμός που έδειξε η περιοχή και στο σενάριο η Σκωτία να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εάν η Νίκολα (σ.σ. πρωθυπουργός της Σκωτίας) σταματούσε να αναφέρεται συνεχώς στην ανεξαρτησία της Σκωτίας θα ψηφίζαμε ασυζητητί το SNP» αναφέρει η Μαίρη Ντούσταν, κάτοικος του Φόρες της Σκωτίας, 75 ετών. Παρόλα αυτά οι πιθανότητες να ψηφίσει το SNP είναι πολλές.

Για τον Ρόμπερτσον, 48 ετών, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ενεργοποιήσει τους υποστηρικτές να προσέλθουν στις κάλπες. Αυτές οι εκλογές θα είναι η έκτη ψηφοφορία σε διάστημα σχεδόν τριών χρόνων για τους Σκωτσέζουν. Εξαιτίας αυτού η κόπωση των Σκοτσέζων είναι εμφανής.

Αντιμέτωποι με έναν κόσμο που ξαφνικά φαίνεται πιο περίπλοκος, πολλοί ψηφοφόροι αισθάνονται ότι «θα ήθελαν απλώς να συνεχίσουν τη ζωή τους, αναφέρει ο Ρόμπερτσον. Αρνούμενος να δεχτεί την προσπάθεια της Μέι να ενοποιήσει τη χώρα γύρω της, «δείχνει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος» συμπληρώνει.

Εάν το SNP διατηρήσει την κυριαρχία του, η προσπάθεια του Στέρτζεον να πιέσει για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας θα ενισχυθεί και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις διαπραγματευτικές συζητήσεις για το Brexit του όποιου μελλοντικού πρωθυπουργού. Αν οι Συντηρητικοί πάρουν περισσότερες από το συνηθισμένο έδρες, τότε η Μέι θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι το ρεύμα στρέφεται κατά του κόμματος των Εθνικιστών.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση οι Εθνικιστές θα μπορούσαν να πάρει έως και 15 έδρες από το SNP. Οι αγορές στοιχημάτων τους δίνουν μια πιο μέτρια θέση – 5 έως 8 έδρες - με το SNP να παίρνει 45 ή και περισσότερες.

Οι υποστηρικτές των Συντηρητικών στη Σκωτία δεν ανέκαμψαν ποτέ από τη στιγμή που κατέρρευσαν την δεκαετια του 1980 υπό τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Η ιδέα της ελεύθερης αγοράς της Θάτσερ δεν βρήκε ποτέ πρόσφορο έδαφος στην Σκωτία, αφού οι πολιτικές της θεωρήθηκαν υπαίτιες για την αποσύνθεση των βιομηχανιών χάλυβα και άνθρακα αλλά και της ναυπηγίας τομείς που αποτέλεσαν άλλοτε τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Σκωτίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider