Δεύτερος πλουσιότερος στον κόσμο είναι πλέον ο Τζεφ Μπέζος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεύτερος πλουσιότερος στον κόσμο είναι πλέον ο Τζεφ Μπέζος

Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι πλέον ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Amazon Τζεφ Μπέζος. Ο 53χρονος μεγιστάνας του ηλεκτρονικού εμπορίου άφησε πίσω του τον Mr. Zara Αμάνθιο Ορτέγκα, καθώς και τον γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ.

Ο Μπέζος προσέθεσε 1,5 δισ. δολάρια στην περιουσία του, καθώς η μετοχή της Amazon.com αυξήθηκε στα 18,32 δολάρια την Τετάρτη, μία μέρα μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Souq.com, εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου με έδρα το Ντουμπάι, και το άνοιγμα της Amazon στην αγορά της Μέσης Ανατολής.

Η καθαρή αξία της περιουσίας του υπολογίζεται πλέον στα 75,6 δισ. δολάρια, 700 εκατ. περισσότερα από εκείνης του Γουόρεν Μπάφετ, ιδιοκτήτη της Berkshire Hathaway, και 1,3 δισ. περισσότερα από εκείνης του Αμάνθιο Ορτέγκα, ιδρυτή του ομίλου Inditex και πλουσιότερου ανθρώπου στην Ευρώπη.

Ο ιδρυτής της Amazon προσέθεσε φέτος επιπλέον 10,2 δισ. δολάρια στην περιουσία του και άλλα 7 δισ. δολάρια από τότε που ξεκίνησε το παγκόσμιο ράλι μετοχών, το οποίο ακολούθησε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο στη λίστα του Bloomberg για το 2017 μετά από εκείνη του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Γουπάνγκ Γουέι, ιδιοκτήτη της μεταφοράς δεμάτων S.F. Express που κέρδισε 18,4 δισ. δολάρια, και εκείνη του Mr. Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ που κέρδισε 11,4 δισ. δολάρια.

Προς το παρόν, ο Μπάφετ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 1,7 δισ. δολάρια το τρέχον έτος, ενώ ο Ορτέγκα 2,1 δισ. δολάρια. Όλοι τους, πάντως, βλέπουν την πλάτη του Μπιλ Γκέιτς, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμου με περιουσία 86 δισ. δολαρίων.

Success story

Ο Τζεφ Μπεζος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον με πτυχίο Μηχανικής και Επιστήμης των Υπολογιστών, και εργάστηκε στη Γουόλ Στριτ, από όπου έφυγε πριν σκάσει η μεγάλη φούσκα των dot.com. Συνέλαβε την ιδέα της Amazon εν πτήσει, σε ένα ταξίδι από το Σιάτλ στη Νέα Υόρκη το 1995, όπου έγραψε τους βασικούς άξονες ενός επιχειρηματικού σχεδίου για μια εταιρεία που θα πουλούσε βιβλία μέσω διαδικτύου.

Ο ίδιος δεν είχε χρήματα, έτσι αναγκάστηκε να δανειστεί από συγγενείς και φίλους για να υλοποιήσει το όνειρό του. Παράτησε την καλοπληρωμένη εργασία του και μετακόμισε στο Σιάτλ, όπου άνοιξε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στο γκαράζ του σπιτιού του. Το ονόμασε Amazon.com και μέσα σε τέσσερα χρόνια η περιουσία του εκτοξεύτηκε στα 10 δισ. δολάρια.

Μέσα από μια καριέρα με πολλά σκαμπανεβάσματα, ο Μπέζος ισχυρίζεται ότι τα τρία πράγματα που κρατούν την Amazon στην κορυφή είναι αυτά που ήθελαν, θέλουν και θα θέλουν για πολλά χρόνια ακόμη οι πελάτες: τις καλύτερες επιλογές, τις καλύτερες τιμές και την καλύτερη παράδοση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider