Κλειστή πίστα σκι στο μεγαλύτερο mall της Αιγύπτου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλειστή πίστα σκι στο μεγαλύτερο mall της Αιγύπτου

Αντικρίζοντας το γεμάτο πάρκινγκ γύρω από το Mall of Egypt, το νέο πολυτελές εμπορικό κέντρο των 700 εκατ. δολαρίων με την α λα Ντουμπάι κλειστή πίστα σκι, θα πίστευε κανείς ότι ύστερα από χρόνια κρίσης η οικονομία της Αιγύπτου σήμερα ανθεί.

Κι όμως, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στη χώρα ανοίγει τις πύλες του με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών και την αιγυπτιακή λίρα να έχει υποτιμηθεί 50% έναντι του δολαρίου. Αντί να σημάνουν τη σάλπιγγα της υποχώρησης, εταιρείες όπως η Majid Al Futaim, που έχτισε το εμπορικό κέντρο, επιμένουν να επενδύουν στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα του αραβικού κόσμου.

«Δεν με απασχολεί το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα, γιατί επί πολλά χρόνια η Αίγυπτος είχε μια επίσημη οικονομία που συντηρούταν από μία γκρίζα», εξηγεί ο Αλέν Μπετζάνι, διευθύνων σύμβουλος της Majid Al Futaim με έδρα το Ντουμπάι. «Η σημερινή κατάσταση αρχίζει να δείχνει θετική, σε σχέση με το πως ήταν κάποτε τα πράγματα».

Η εταιρεία, της οποίας το Mall of the Emirates στο Ντουμπάι διαθέτει επίσης κλειστή πίστα σκι, θα επενδύσει ακόμη 600 εκατ. δολάρια σε ένα νέο mega-mall στο Κάιρο και στην επέκταση ενός υπάρχοντος, το μέγεθος του οποίου θα πενταπλασιαστεί. Και δεν είναι η μόνη: η Fawaz Alkohair Group από τη Σαουδική Αραβία, που έχει χτίσει το Mall of Arabia λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Mall of Egypt (φωτογραφία κάτω), σχεδιάζει να επενδύσει 441 εκατ. δολάρια στη δημιουργία τριών εμπορικών κέντρων μέσα στην επόμενη τριετία.

Ακόμη και στα χρόνια της πολιτικής αστάθειας που ακολούθησαν την εξέγερση του 2011, η υψηλή καταναλωτική ζήτηση έκανε την Αίγυπτο ελκυστική τόσο για ξένους όσο και για εγχώριους επενδυτές. Η ανεπίσημη οικονομία της χώρας αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 37% της συνολικής παραγωγής και απασχολεί περίπου το 48% των εργαζόμενων στον μη αγροτικό ιδιωτικό τομέα. «Οι επίσημοι αριθμοί για την Αίγυπτο μερικές φορές δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα», σχολιάζει ο Μπετζάνι. «Η αιγυπτιακή αγορά είναι βαθιά και συντηρείται».

Σε αυτό συμβάλλουν και οι περίπου 8 εκατ. Αιγύπτιοι που ζουν στο εξωτερικό, πολλοί από αυτούς σε πλούσιες χώρες του Περσικού Κόλπου. Οι μετανάστες έστειλαν 4,6 δισ. δολάρια στις οικογένειές τους στην Αίγυπτο από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.

Το τεράστιο Mall of Egypt, με την πρώτη κλειστή πίστα για σκι στην Αφρική και πάνω από 400 καταστήματα, είναι ό,τι πιο προχωρημένο υπάρχει στην αιγυπτιακή αγορά. Αλλά δεν είναι φθηνό: για να επισκεφθεί την πίστα Ski Egypt, μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να πληρώσει πάνω από 1.000 αιγυπτιακές λίρες, τη στιγμή που ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στο δημόσιο είναι 1.200 λίρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider