Αυτός είναι ο Aμερικανός άρχοντας του φθηνού ποτού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτός είναι ο Aμερικανός άρχοντας του φθηνού ποτού

Πολλοί Αμερικανοί δεν έχουν ακούσει το όνομα του πλουσιότερου εμπόρου αλκοολούχων ποτών των ΗΠΑ αλλά μάλλον έχουν πιει κάποιο από τα εμπορεύματα του.

Ο 73χρόνος William Goldring έφτιαξε την αυτοκρατορία του βασισμένος σε μια απλή στρατηγική: Αγοράζει φθηνές εταιρείες και μετά γεμίζει με αυτές τις κάβες των ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία του Sazerac Co. έχει καταφέρει να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου των αλκοολούχων ποτών στη χώρα.

Είναι τόσα πολλά τα μέλη αδελφοτήτων στις ΗΠΑ που γεμίζουν τα ποτήρια τους με τα περίπου 300 διαφορετικά ποτά που πουλάει η εταιρεία του, τα οποία έχουν οδηγήσει την προσωπική περιουσία του Goldring στο μυθικό ποσό των 3,9 δισ. δολαρίων. Το ποσό αυτό τοποθετεί τον μεγιστάνα στη λίστα του Bloomberg με τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη.

O Goldring είναι ελάχιστα γνωστός εκτός της Νέας Ορλεάνης όπου κατοικεί και στην οποία έχει πλούσια κοινωνική και φιλανθρωπική δράση. Το όνομα του όμως ακούγεται ολοένα και πιο συχνά καθώς η εταιρεία του η Sazerac έχει προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο σε ένα μπαράζ εξαγορών.

Αν και η Sazerac δεν ανακοινώνει τα έσοδα της, ο τζίρος της υπολογίζεται ότι έφτασε το 1 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Anderson Economic Group. Τόσο ο Goldring όσο και η Sazerac αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Παρότι η εταιρεία κατέχει και ακριβές μάρκες ποτών που κοστίζουν έως και 500 δολάρια το μπουκάλι, τα περισσότερα χρήματα τα βγάζει από τις φθηνές μάρκες .

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Fireball Cinnamon Whisky, το οποίο ήταν ένα ποτό που διατίθετο μόνο στον Καναδά. Ο Goldring αγόρασε την εταιρεία το 2000, προσέλαβε έναν γκουρού των κοινωνικών μέσων δικτύωσης το 2010 και μέσα σε λίγα χρόνια το συγκεκριμένο ποτό έχει ξεπεράσει το Jagermeister και είναι πλέον το λικέρ με τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις του συγκεκριμένου ποτού αυξήθηκαν κατά 3.600% από το 2010 έως σήμερα.

Πλέον κυκλοφορούν περισσότερα από 16 ουίσκι με κανέλλα στην αμερικανική αγορά. Οι πωλήσεις του Fireball πέφτουν και ο μεγιστάνας του φθηνού ποτού στρέφεται προς τις ξένες αγορές αναζητώντας περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης του.

Το Southern Comfort αποτελεί βασικό σημείο της νέας στρατηγικής του Goldring. Τον περασμένο Ιανουάριο πλήρωσε την Brown-Forman Corp. 544 εκατ. δολάρια για να αγοράσει τα δικαιώματα του ποτού που προέρχεται από την Νέα Ορλεάνη και έγινε ιδιαίτερα γνωστό την δεκαετία του 1970. Πρόκειται για μια μάρκα που είναι πολύ γνωστή σε όλο τον κόσμο. Οι αγορές εκτός των ΗΠΑ μετρούν για το 37% των συνολικών πωλήσεων του ποτού κάθε χρόνο.

Στη συνέχεια, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ο Goldring αγόρασε την αυστραλιανή εταιρεία εισαγωγών και διανομής ποτών South Trade International. Τον Μάιο ο μεγιστάνας πλήρωσε άγνωστο ποσό για να αγοράσει το Paddy, ένα ιρλανδικό ουίσκι που πωλείται σε 26 χώρες. Ακόμη αγόρασε την δανέζικη βότκα Fris.

Ο Goldring ξεκίνησε να εργάζεται από μικρή ηλικία στην εταιρεία διακίνησης ποτών του πατέρα του, αφού τελείωσε το κολλέγιο και την θητεία του στον στρατό. Ο Goldring σύντομα βρέθηκε να διευθύνει την επιχείρησης. Το 1984 ξεκίνησε να αγοράζει μετοχές της Sazerac Co, η οποία ιδρύθηκε το 1850 σαν καφετέρια. Εντέλει αγόρασε ολόκληρη την εταιρεία.

Ο ίδιος κρατάει χαμηλό προφίλ. Ακόμα και στην ιστοσελίδα της Sazerac είναι δύσκολο να βρει κανείς το όνομα του. Έχει δώσει συνεντεύξεις μόνο σε ΜΜΕ της περιοχής του και γενικότερα τα κομμάτια που επικεντρώνονται σε αυτόν έχουν να κάνουν με τις φιλανθρωπικές του δράσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider