Το επόμενο ελβετικό ρολόι σας μπορεί να είναι εκτυπωμένο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το επόμενο ελβετικό ρολόι σας μπορεί να είναι εκτυπωμένο

Όταν έσπασε η βελόνα από την ραπτομηχανή της γυναίκας του, ο Michael Sorkin αρνήθηκε να αντικαταστήσει το μηχάνημα. Αντί για αυτό, αγόρασε έναν 3-D εκτυπωτή και κατασκεύασε το κομμάτι μόνος του. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται τα ελβετικά ρολόγια.

Ένα βροχερό απόγευμα στα γραφεία της εταιρείας του Sorkin στο κεντρικό Βερολίνο, ένας υπάλληλος με άσπρη ποδιά εργαστηρίου ελέγχει την πρόοδο των εργασιών καθώς ένα λέιζερ κόβει έξι κύβους από πλαστικό. Το προϊόν της Formlabs: Εκτυπωτές – 3D. Στους ενδιαφερόμενους πελάτες της εταιρείας περιλαμβάνονται ελβετικές ωρολογοποιίες και κατασκευαστές κοσμημάτων, οι οποίοι δοκιμάζουν την δυναμική της νέας τεχνολογίας.

«Αν δεν ασχολείσαι με την νέα τεχνολογία, θα μείνεις πίσω», αναφέρει ο Sorkin, γενικός διευθυντής της Formlabs Europe, καθώς δείχνει σε εκτυπωμένα μοντέλα φιγούρων από ταινίες και σε δαχτυλίδια που βρίσκονται απλωμένα σε ένα τραπέζι. «Διαταράσσουμε μια βιομηχανία που δεν έχει αλλάξει εδώ και αιώνες και φέρνουμε νέο αέρα σε αυτή».

Η 3D εκτύπωση για τους Ελβετούς ωρολογοποιούς μπορεί να σημάνει ευκαιρία για εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος και ειδικά σε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή για αυτούς. Η μειούμενη ζήτηση για ελβετικά ρολόγια που ξεκίνησε από την Ασία έχει επεκταθεί και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ οδηγώντας τις εταιρείες στον δρόμο των περικοπών κόστους και προσωπικού.

Περίπου το 64% των περισσότερων από 50 στελεχών της ωρολογοποιίας που συμμετείχαν σε έρευνα της Deloitte φέτος, δήλωσε ότι ήδη χρησιμοποιεί την 3D εκτύπωση για πρωτότυπα μοντέλα. Ο ελβετικός όμιλος Swatch Group δήλωσε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύσσεται για πολλαπλές χρήσεις. Η TAG Heuer χρησιμοποιεί εκτυπωτές- 3D για να κατασκευάζει κουμπώματα και στεφανές. Η Romain Jerome της οποία τα μηχανικά κομμάτια στοιχίζουν έως και 194.000 δολάρια έχει επιστρατεύσει τις εταιρείες Zedax και I.materialise για να εκτυπώνουν τα πρωτότυπα πολλών κομματιών των ρολογιών της.

Η Richemont, ιδιοκτήτρια της Cartier και της Montblanc, χρηματοδοτεί μια ερευνητική έδρα στο Πολυτεχνείο της Λωζάννης με σκοπό την μελέτη της εφαρμογή μικρό-κατασκευαστικών τεχνολογιών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η 3D εκτύπωση. H Μontblanc χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια 3D εκτυπωτές για να κατασκευάζει τα πρωτότυπα της.

Οι ελβετικές εταιρείες σκέφτονται να επεκτείνουν τη χρήση των 3D εκτυπωτών για την παραγωγή ρολογιών ή έστω κομματιών για τα ρολόγια τους. Η επίδραση της τεχνολογίας στις τιμές των ρολογιών μπορεί να πάει και προς τις δύο κατευθύνσεις. Ένα προσωποποιημένο ρολόι μπορεί σίγουρα να προσθέσει αξία οπότε η τιμή του θα ανέβει αλλά η απλοποιημένη κατασκευή και η ταχύτητα που δίνουν οι 3D εκτυπωτές μπορεί να ρίξουν τις τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider