Γυναίκες «από πάνω» στην ιεραρχία μεγάλων επιχειρήσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γυναίκες «από πάνω» στην ιεραρχία μεγάλων επιχειρήσεων

Τη δέσμευση τα μισά στελέχη που τοποθετούνται στα ανώτατα κλιμάκια μέχρι το 2030 να είναι γυναίκες αναλαμβάνουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι 27 μεγάλων επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων και οι Bank of America, Coca-Cola, Mc Kisney, American Electric Power κλπ.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ellen Kullman, πρώην επικεφαλής της Dupont και της Jewelle Bickford, συνεργάτη της Evercore Wealth Management, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 27 επιχειρήσεων συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Paradigm for Parity και προβλέπει πέντε βήματα για την προώθηση των γυναικών.

Στις πολιτικές που θα υιοθετήσουν οι εταιρείες δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την κάλυψη της διαφοράς που υπάρχει στις οικονομικές απολαβές των δύο φύλων. Οι γυναίκες στις ΗΠΑ κερδίζουν μόνο 79 σεντς για κάθε δολάριο που κερδίζουν οι άντρες. Η εξαίρεση αυτή παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει η Bickford προσθέτοντας ότι «νομίζουμε ότι οι υπόλοιποι μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε αυτό. Όσο πιο πολύ αισθάνεσαι ότι σε αντιμετωπίζουν ισότιμα, τόσο πιο εύκολα ξεχνάς τέτοιου είδους προβλήματα. Έχει απίστευτη δύναμη η αίσθηση της ισότητας», σημειώνει. Η Kullman η οποία παραιτήθηκε πέρυσι από επικεφαλής μιας εταιρείας χημικών με 214 χρόνια πορείας ανέφερε ότι «γνωρίζω από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες. Υπάρχουν πλαφόν και προκαταλήψεις τα οποία θέτουν εμπόδια στην επιτυχία τους».

Σχετικά με το πρόγραμμα, ανέφερε ότι οι συμμετέχουσες εταιρείες βρίσκονται σε πολύ διαφορετικά μέρη και ότι οι «στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί».

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία ο επικεφαλής της Bank of America, Brian Moynihan, ηγείται μιας ομάδας, η οποία αποτελείται από 10 άνδρες και πέντε γυναίκες. Στην Coca Cola, της οποίας επικεφαλής είναι ο Muhtar Kent η αντίστοιχη αναλογία είναι τρεις γυναίκες και 11 άνδρες. Aκριβώς η ίδια αναλογία ισχύει και στην AEP της οποίας επικεφαλής είναι ο Nicholas Akins.

Η Anne Drake, επικεφαλής της εταιρείας Logistics, DSC, ανέφερε ότι όλα πρέπει να είναι μετρήσιμα προσθέτοντας ότι «η εταιρεία της θα δημοσιεύει στοιχεία δύο φορές το χρόνο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πολιτική της Accenture της οποίας επικεφαλής είναι ο Pierre Nanterme. Η εταιρεία του έχει ήδη δεσμευθεί τουλάχιστον το 40% των προσλήψεων να αφορούν σε γυναίκες. Όπως σημείωσε, «όσο περισσότερο φέρνεις γυναίκες γύρω σου, τόσο περισσότερο προσθέτεις αξία στην επιχείρηση». Όσον αφορά στη γενική διοίκηση της εταιρείας, το 24% είναι γυναίκες ενώ αντιπροσωπεύουν το 30% όσων προωθούνται σε θέσεις manager.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider