Ο OPEC «κόβει το κρασί» στο αεροπλάνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο OPEC «κόβει το κρασί» στο αεροπλάνο

Μερικές ασιατικές αεροπορικές εταιρείες οι οποίες έχουν συνηθίσει να «κακομαθαίνουν» τους επιβάτες τους προσφέροντας δωρεάν αλκοολούχα ποτά εν πτήσει μπορεί να αναγκαστούν σύντομα να εγκαταλείψουν αυτή τη συνήθεια.

Η συνήθης τακτική -από το 1970-της Singapore Airlines ίσως να καταστεί ασύμφορη τουλάχιστον για κάποιες πτήσεις ύστερα από την απόφαση του OPEC για μείωση της παραγωγής την προηγούμενη εβδομάδα. Η προοπτική αυτή αναμένεται να αυξήσει το κόστος του καυσίμου, σύμφωνα με αναλυτές της διεθνούς αεροπλοΐας. Και αυτές ίσως να μην είναι οι μόνες περικοπές. Η κατάργηση πτήσεων οι οποίες δεν αποφέρουν κέρδη, η αύξηση των ναύλων και η παύση χρήσης ενεργοβόρων σκαφών, αποτελούν κάποιες ακόμη επιλογές.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι χώρες του OPEC στις 30 Νοεμβρίου δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί σε χειρότερη περίοδο από αυτή που διανύουμε σήμερα τουλάχιστον για ορισμένες αεροπορικές όπως είναι η Cathay Pacific Airways και η Singapore Air οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν πτώση στη ζήτηση. Οι ασιατικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια ενδεχόμενη αύξηση της τιμής καθώς τα περιθώρια κέρδους τους είναι περίπου τα μισά από τα αντίστοιχα των βορειοαμερικανικών αεροπορικών ύστερα από την πτώση των τιμών που επέφερε ο διεθνής ανταγωνισμός στον κλάδο.

Προκειμένου να επιζήσουν, μερικές ασιατικές αεροπορικές ίσως να αναγκαστούν να αντιγράψουν τη στρατηγική των αμερικανικών αεροπορικών και να επιβαρύνουν τους επιβάτες με επιπλέον χρεώσεις ξεκινώντας από το φαγητό και το ποτό μέχρι την παράδοση αποσκευών, μια υπηρεσία η οποία εδώ και χρόνια-τουλάχιστον στις υπερατλαντικές πτήσεις-προσφερόταν δωρεάν, σύμφωνα με τον Mathieu De Marchi, σύμβουλο στην Landrum & Brown, η οποία εδρεύει στην Μπαγκόγκ.

Πολλές full-service αεροπορικές μπορεί να σκεφθούν να κάνουν το ίδιο, όπως ανέφερε, παραλείποντας ωστόσο να επισημάνει ποιες συγκεκριμένες αεροπορικές θα μπορούσαν να στραφούν σε αυτή την πολιτική.

Οι low budget αεροπορικές όπως οι AirAsia Bhd και Jetstar, οι οποίες ανήκουν στην Qantas Airways έχουν προσπαθήσει να βγάλουν επιπλέον χρήματα από τους πελάτες κατά τη διάρκεια της πτήσεις. Ο Michael O’ Learey, επικεφαλής της Ryanair το 2009 πρότεινε να χρεώνεται ακόμη και η χρήση της τουαλέτας.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Flight Ascend Consultancy, η οποία εδρεύει στο Χίθροου «τα καύσιμα, αποτελούν για τις αεροπορικές το μεγαλύτερο έξοδο και η επερχόμενη αύξηση κατά 30% της τιμής είναι αρκετή για να τρομάξει την διεθνή βιομηχανία αεροπλοΐας, η οποία κατά την τελευταία πενταετία καταγράφει αυξανόμενα κέρδη.

H μεγαλύτερη αεροπορική της Ασίας, η Cathay θα ξεκινήσει να χρεώνει τους πελάτες της για τις επιπλέον υπηρεσίες, όπως σημειώνει ο Neil Hansford, επικεφαλής της Aviation Solutions. Η εταιρεία αναθεωρεί τη στρατηγική της ύστερα από μια πτώση της τάξεως του 82% στα καθαρά έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Όπως επεσήμανε η εταιρεία την προηγούμενη εβδομάδα, το 2017 αναμένεται να είναι αρκετά απαιτητικό.

Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία στοχεύει στην παροχή premium υπηρεσιών σε όλες τις πτήσεις της και προς αυτή την κατεύθυνση πρόσφατα επέκτεινε την δυνατότητα δωρεάν παράδοσης αποσκευής σε όλες τις κατηγορίες ενώ κατάργησε τη χρέωση των υπέρβαρων αποσκευών. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, η Singapore Air δεν έχει σκοπό να εισάγει επιπλέον χρεώσεις.

Μετά την απόφαση του OPEC το brent σημείωσε άνοδο 13% την προηγούμενη εβδομάδα και η κηροζίνη σημείωσε άνοδο 11% την ίδια εβδομάδα.

Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι τόσο οι Cathay, Singapore Air, Qantas όσο και άλλες ασιατικές αεροπορικές ακόμη και το 2008 εξακολουθούσαν να προσφέρουν complimentary ποτά παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο κόστιζε 145 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με την IATA, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αεροπορικές αναμένεται ότι θα καταγράψουν κέρδη της τάξης των 39 δις. δολαρίων το 2016 καθώς τα δύο τελευταία χρόνια οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider