Ο Bill Gates επενδύει εναντίον της κλιματικής αλλαγής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Bill Gates επενδύει εναντίον της κλιματικής αλλαγής

Μια άλλη οπτική στον τρόπο που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) προβάλλει ο Bill Gates, ο οποίος επενδύει 1 εκατ. δολάρια για έρευνα στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Η διαφορά με τις συνήθεις τακτικές, είναι ότι ο γνωστός δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της Microsoft δεν προσανατολίζεται στη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά επενδύει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Gates ευθυγραμμίζεται με την άποψη του περιβαλλοντολόγου, Bjorn Lomborg, ο οποίος είναι γνωστός για το έργο «The Skeptical Environmentalist» μέσα από το οποίο υποστηρίζει τη στροφή στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες έναντι των κλασικών μεθόδων που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Και οι δύο συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι η Έρευνα και Ανάπτυξη είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο Lomborg έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη και σε πρόσφατη συνέντευξη στο Παρίσι υποστήριξε ότι η απόδοση της επένδυσης σε καινοτόμες τεχνολογίες θα έρθει σε δύο με τέσσερις δεκαετίες από σήμερα.

«Πρόκειται για μια ευκαιρία που έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν 100% εγγυήσεις για αυτό. Αλλά εδώ έγκειται και η έννοια της καινοτομίας» αναφέρει ο Lomborg.

«Θα μπορούσε να συντελεστεί μια καθολική στροφή προς αυτή την κατεύθυνση, αν γίνει αντιληπτό από όλους κατά πόσο αυτές οι τεχνολογίες είναι πιο οικονομικές από τα ορυκατά καύσιμα», συμπληρώνει.

Η ανακοίνωση της επένδυσης του Gates έγινε κατά την έναρξη της Συνδιάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι, η οποία επιδιώκει να καταλήξει σε μια συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα δεσμεύει τα κράτη να μειώσουν τις εκπoμπές των αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους για το θέμα, η πρόθεση του είναι να εξαλείψει το επιπλέον κόστος που απαιτεί η καθαρή ενέργεια έναντι της ρυπογόνας ενέργειας που προέρχεται από τα εναλλακτικά ορυκτά καύσιμα.

Όπως υποστηρίζει ο Gates, «αν ο δημόσιος (κυβέρνηση) και ο ιδιωτικός τομέας υποστηρίξουν σοβαρά την έρευνα σε αυτό τον τομέα, το επιπλέον αυτό κόστος θα εκμηδενιστεί και θα λυθεί το πρόβλημα» και συμπληρώνει ότι «υπάρχει αρκετός χώρος για καινοτομία».

Τα ποσά που θα επενδυθούν προς αυτή την κατεύθυνση αυξάνονται ενώ διευρύνονται και οι παγκόσμιες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό. Η συνεισφορά του Gates αποτελεί μία από τις 26 συνολικά πρωτοβουλίες ατόμων και οργανισμών που αναπτύσσουν φιλανθρωπική δράση σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Αυτές οι πρωτοβουλίες αναμένεται να συγκεντρώσουν πάνω από 2 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε έτη. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων θα εισρεύσουν από ένα fund που θα ιδρυθεί μέσα στο 2016 σύμφωνα με τον Gates. Αυτό θα αφορά στην αναζήτηση start-up εταιρειών σε 20 διαφορετικές χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ), οι οποίες θα συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, δεσμευόμενες ότι θα διπλασιάσουν τις δαπάνες τους σε Έρευνα και Ανάπτυξη για καθαρή ενέργεια.

Ο Lomborg επισημαίνει ότι οι δαπάνες για έρευνα στην καθαρή ενέργεια (και της πυρηνική) απαιτείται να αυξηθούν από 12 δισ. δολάρια που ήταν τον προηγούμενο χρόνο σε 100 δισ. δολάρια, αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε με αξιώσεις την κλιματική αλλαγή. Ακόμη, υποστηρίζει ότι τεχνολογίες που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε είναι η αιολική και ηλιακή ενέργεια και τα καύσιμα από υδρογόνο ή φύκια.

«Απέχουμε αρκετά από κάτι που να είναι οικονομικά εφικτό», επισημαίνει ο Lomborg και σημειώνει ότι «θα ήθελα με ένα "μαγικό ραβδί" να καταφέρω μειώσω τις εκπομπές ρύπων ώστε να λυθούν σοβαρά προβλήματα όπως είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε 50 χρόνια αλλά αυτό δεν νομίζω ότι είναι εφικτό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider