Βγάζει λεφτά από τη «φούντα» η Wall Street

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βγάζει λεφτά από τη «φούντα» η Wall Street

Σε μια κατάμεστη αίθουσα χορού, οι επενδυτές δοκιμάζουν τα κοστούμια τους και ανοίγουν τα iPads. Ήρθε η ώρα να ετοιμαστούν για μια ακόμη γεμάτη μέρα… συναναστροφής με ορεξάτους επιχειρηματίες και παθιασμένους λομπίστες.

Οι μέρες περνούν και οι συζητήσεις για τη δημιουργία μιας νέας startup κορυφώνονται. Μεταξύ των συμμετεχόντων στις συζητήσεις αυτές ξεχωρίζουν ένας κατασκευαστής οικοδομικών υλικών, μια εταιρεία catering και, όπως μπορεί να μην περίμενε κανείς… ο εφευρέτης ενός ψεκαστήρα! Τι σχεδιάζουν; Την είσοδο της κάνναβης στη Wall Street!

Στο τελευταίο επενδυτικό φόρουμ, το οποίο διοργάνωσαν αυτή την εβδομάδα όσοι δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία της κάνναβης, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών The Arcview Group, περί τους 200 επενδυτές περιέγραψαν ως πολύ μεγάλης σπουδαιότητας τις συναντήσεις που είχαν με δεκάδες εταιρείες που σχεδιάζουν να δρέψουν τα οφέλη της νέας και πολλά υποσχόμενης αγοράς της νομιμοποιημένης κάνναβης.

Η Cultivating Spirits, μια εταιρεία catering που συνδυάζει οργανικά πιάτα με εξαιρετικής ποιότητας κρασιά και φυσικά το κατάλληλο αγριόχορτο, ήταν εκείνη που προσέλκυσε την προσοχή δεκάδων εκπροσώπων της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Αλλά και η Mule Extracts, εταιρεία εξόρυξης ελαίου κάνναβης, συγκέντρωσε τα βλέμματα πολλών επενδυτών.

Για μεγάλη μερίδα αναλυτών και παραγόντων της αγοράς, έφτασε η ώρα για επενδύσεις στην «αναρριχώμενη» βιομηχανία της κάνναβης. Το προϊόν είναι άλλωστε ήδη νόμιμο σε Colorado, Alaska, Oregon, Washington, με προοπτική να νομιμοποιηθεί σε ακόμη εννέα πολιτείες τον Νοέμβριο. Εάν νομιμοποιηθεί και στην California, τότε η βιομηχανία αναμένεται να τριπλασιαστεί σε μέγεθος, φτάνοντας τα 18 δισ. δολάρια. Αρκετοί αναλυτές μάλιστα προβλέπουν έκρηξη της βιομηχανίας της κάνναβης στα επίπεδα των 50 δισ. δολαρίων ως το 2026.

Εξαιρετικής σημασίας αποδείχθηκε στο φόρουμ η ομιλία της Ellen Flenniken, γενικής διευθύντριας ανάπτυξης στη Drug Policy Alliance, ενός οργανισμού που εργάζεται για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για φαρμακευτική χρήση. Η Flenniken απηύθυνε κάλεσμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα να καταβάλλει τη δική της προσπάθεια, προκειμένου η κάνναβη να δρέψει… όσα της αξίζουν σε πολιτείες όπως η Nevada και η Αrizona, εκεί όπου η προσπάθεια νομιμοποίησής της προσκρούει σε σφοδρές αντιδράσεις.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ, ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι πόσοι από αυτούς θα κάνουν χρήση της για… ψυχαγωγικούς – και όχι για φαρμακευτικούς – λόγους.

Πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν πως περί τις 40.000 αγορές νόμιμης κάνναβης πραγματοποιήθηκαν μόνο στην Ουάσιγκτον, την περίοδο Σεπτεμβρίου 2014 – Ιουλίου 2016. Από επιμέρους αναλύσεις των εν λόγω στοιχείων προκύπτει πως ο μέσος καταναλωτής ξόδεψε ετησίως περί τα 647 δολάρια για χρήση της κάνναβης, για λόγους προσωπικής ευχαρίστησης και ψυχαγωγίας.

Οι επενδυτές μπορεί να είναι σοφό να σπεύσουν να… εκμεταλλευτούν τα οφέλη του φυτού προτού εκείνο… σαρώσει ολόκληρο το αμερικανικό έθνος. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και ακόμη περισσότερη προσπάθεια για να αποφέρει η νέα βιομηχανία έσοδα της τάξης των 200 δισ. δολαρίων που φέρνει ετησίως η αγορά αλκοολούχων ποτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider