Γυρίζουν την πλάτη στην Coca-Cola, ψάχνοντας εναλλακτικά ροφήματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γυρίζουν την πλάτη στην Coca-Cola, ψάχνοντας εναλλακτικά ροφήματα

Πωλήσεις κατώτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η Coca-Cola, λόγω της σημαντικής υποχώρησης των εσόδων από τις αγορές του εξωτερικού (πλην των ΗΠΑ).

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την αμερικανική αγορά, τα έσοδα για τον όμιλο κατέγραψαν μετριοπαθή άνοδο, γεγονός που αντιστάθμισε, ως έναν βαθμό, τη μείωση των εσόδων στις αγορές του εξωτερικού.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα οικονομικά μεγέθη του αμερικανικού κολοσσού, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 5,1% στα 11,5 δισ. δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών που τις τοποθετούσαν, κατά μέσο όρο, στα 11,6 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται άλλωστε εδώ πως ο Διευθύνων Σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, ο Muhtar Kent, έχει ήδη από καιρό «βάλει μπρος» τα σχέδια του για μειώσεις του κόστους, με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να τονωθεί η κερδοφορία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τα της αγοράς, ακόμη και αυτές οι φιλόδοξες πρωτοβουλίες του ισχυρού άντρα της Coca-Cola υπονομεύονται ως έναν βαθμό από την υποχώρηση των εσόδων του ομίλου διεθνώς. Να σημειωθεί πως οι πρωτοβουλίες του Kent αφορούν στην εφαρμογή προγράμματος μείωσης του κόστους έως και 3 δισ. δολάρια.

Παρά τις πρόσκαιρες πιέσεις που δέχεται η μετοχή της Coca Cola στη Wall Street, στη σκιά της δημοσιοποίησης των οικονομικών της μεγεθών, αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι πως για το σύνολο του έτους κινείται ανοδικά. Ειδικότερα, από τις αρχές του 2016 ως και σήμερα, η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού μετρά κέρδη 4,5%.

Από τα επιμέρους οικονομικά στοιχεία του αμερικανικού κολοσσού, αξίζει να σταθεί κανείς και στην πορεία των οργανικών εσόδων της. Η Coca Cola προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα οργανικά κέρδη, προβλέποντας πλέον αύξησή τους κατά 3% περίπου για το σύνολο του τρέχοντος έτους. Οι πρότερες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των οργανικών κερδών της τάξης του 5%.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή, ο αμερικανικός κολοσσός προβλέπει υποχώρησή τους από 4% ως 7% για το σύνολο του έτους, στα επίπεδα των 1,86 – 1,92 δολαρίων ανά μετοχή. Οι αναλυτές έχουν ήδη προβλέπει διαμόρφωσή των κερδών ανά μετοχή της Coca-Cola πέριξ των 1,94 δολαρίων.

Εκείνο, όμως, που πράγματι ανησυχεί τη διοίκηση της Coca-Cola είναι η πτωτική πορεία των πωλήσεων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών στρέφεται σε πιο υγιή και εναλλακτικά ροφήματα.

Πρόσφατη έρευνα της IRI, τα στοιχεία της οποίας επικαλείται ο αναλυτής της Susquehanna Financial Group, Pablo Zuanic, επιβεβαιώνει πως για τις 12 εβδομάδες – ως και τις 5 Ιουνίου – οι πωλήσεις των ανθρακούχων αναψυκτικών κινήθηκαν πτωτικά.

Μόνο για τις ΗΠΑ, η κατά κεφαλήν κατανάλωση σόδας υποχώρησε σε χαμηλά… 30 ετών το 2015, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Beverage Digest.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider