Το Brexit βλάπτει το ουίσκι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Brexit βλάπτει το ουίσκι

Σε σοβαρό κίνδυνο αναμένεται να τεθεί η «ναυαρχίδα» των βρετανικών εξαγωγών, αξίας άνω του 1 δισ. στερλινών (1,4 δισ. δολάρια), σε περίπτωση που η Μεγάλη Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο λόγος για το ουίσκι, οι εξαγωγές του οποίου κινδυνεύουν να βρεθούν στον «αέρα» εάν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπερισχύσουν οι «φωνές» υπέρ του Brexit.

Εάν η χώρα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε οι εξαγωγείς του αγαπημένου ποτού των Βρετανών θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά γραφειοκρατικής φύσεως εμπόδια, όπως προειδοποιεί το αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος, Διατροφής και Αγροτικών Υποθέσεων (Department for Environment, Food and Rural Affairs) της βρετανικής κυβέρνησης.

Το ουίσκι κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά τις βρετανικές εξαγωγές ειδών διατροφής και ποτών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα, απορροφώντας περίπου το 37% των εξαγωγών, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Ένωσης Παραγωγών Ουίσκι (Scotch Whisky Association) της χώρας.

Να σημειωθεί εδώ πως τα μέλη της Ένωσης τάσσονται υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας, αποκηρύσσοντας το Brexit.

«Η εν λόγω βιομηχανία που αφορά στο ουίσκι, με αιχμή τις εξαγωγές, θα σημειώσει καλύτερες επιδόσεις εάν η χώρα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί οι παραγωγοί έχουν ήδη διασφαλίσει ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά», σχολιάζει η Elizabeth Truss, γραμματέας Περιβάλλοντος της βρετανικής κυβέρνησης. «Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σαν άλμα στο κενό για τη βιομηχανία ειδών διατροφής και ποτού της χώρας. Μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ανερμάτιστων διαπραγματεύσεων για νέες εμπορικές συμφωνίες», εξηγεί η Elizabeth Truss.

«Οι βρετανικές εξαγωγές σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα στη Νότιο Αφρική, μπορεί επίσης να τεθούν σε κίνδυνο, καθώς η ΕΕ έχει ήδη εξασφαλίσει προνομιακές εμπορικές συμφωνίες. Η Μεγάλη Βρετανία, αν ακολουθήσει τον δρόμο του Brexit, μπορεί να μην είσαι πια σε θέση να πράξει το ίδιο», υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση.

Να σημειωθεί εδώ πως η τελευταία δημοσκόπηση – της YouGov για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ITV – τη Δευτέρα δίνει προβάδισμα, σε ποσοστό 42%, των πολέμιων του Brexit, έναντι ποσοστού 40% που συγκεντρώνουν οι υπέρμαχοι της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Diageo, η κορυφαία εταιρεία αλκοολούχων ποτών στον κόσμο, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επιβεβαιώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ivan Menezes. «Η Diageo και κυρίως οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που αφορούν στο ουίσκι, θα επωφεληθούν σημαντικά από την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα δεν πρέπει να φύγει», διαμηνύει ο Menezes.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider