«Μάχη» για την δημιουργία του ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μάχη» για την δημιουργία του ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο

Το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο μέχρι το 2020, μέχρι δηλαδή την χρονιά διεξαγωγής της έκθεσης Dubai World Expo, φιλοδοξεί να χτίσει η κατασκευαστική Emaar Properties, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες με έδρα το Ντουμπάι. Ο γνωστός αρχιτέκτονας του κτηρίου μάλιστα, ο Santiago Calatrava Valls αναφέρει πως το νέο οικοδόμημα αναμένεται να είναι εντυπωσιακό: λεπτό, σπειροειδές και να δίνει την αίσθηση από τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας.

«Φιλοδοξούμε να κατασκευάσουμε έναν πύργο και ένα μνημείο που θα ομορφαίνει τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Emaar, Mohabed Alabbar σε συνέντευξή που έδωσε την προηγούμενη βδομάδα όπου ανακοίνωσε τα μεγαλόπνοα σχέδια της εταιρείας.

Χωρίς να αναφέρει το ακριβές ύψος του οικοδομήματος, διευκρίνισε ότι θα είναι κατάτι ψηλότερο από τον πύργο Burj Khalifa, που βρίσκεται σήμερα στο Ντουμπάι και αποτελεί μέχρι στιγμής το ψηλότερο κτήριο του κόσμου, με ύψος 2.717 πόδια.

Υπάρχει μόνο ένα μελανό σημείο που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση: Ένας αντίπαλος κατασκευαστής, η Kingdom Holding, κατασκευάζει, όπως ισχυρίζεται, τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2019. Μάλιστα και αυτό το κτήριο το οποίο θα γίνει στην Τζέντα, της Σαουδικής Αραβίας, δεν έχει προκαθορισμένο ύψος, ή δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Ειδοποιός διαφορά στα δύο φιλόδοξα σχέδια είναι πως το πρώτο βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά ενώ το δεύτερο έχει ήδη ρίξει μπετά.

Κάνοντας κανείς μια αναδρομή, διαπιστώνει πως η ιστορία των οικοδομών είναι γεμάτη με φιλόδοξα σχέδια για την κατασκευή του υψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, που όμως τα περισσότερα εξ αυτών έχουν μείνει ανολοκλήρωτα. Ανάμεσά τους το περίφημο 2.000 ποδιών κτήριο του Σικάγο όπου φιλοδοξούσε να γίνει το υψηλότερο οικοδόμημα των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά εγκαταλείφθηκε εν όψει οικονομικής κρίσης.

Ο πύργος που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί αποτελεί ένα λιγότερο λειτουργικό κτίριο και μοιάζει περισσότερο με εξέδρα την οποία γεμίζουν γραφεία ενώ διακοσμείται από ένα μεικτής χρήσης πλακόστρωτο που θα συνδέει έξι τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Από την άλλη ο τεράστιος ουρανοξύστης που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή στη Τζέντα, γνωστός και ως Βασιλικός Πύργος, έχει σχεδιαστεί ως ένα παραδοσιακός ουρανοξύστης, ο οποίος θα περιλαμβάνει γραφεία, πολυτελή διαμερίσματα καθώς και ένα ξενοδοχειακό παράρτημα του Four Seasons.

Παρόλο που ο κατασκευαστής δεν έχει ανακοινώσει επισήμως το ύψος του κτιρίου φήμες λένε ότι θα ξεπερνά τα 3.300 πόδια, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο ύψος από οτιδήποτε έχει χτιστεί μέχρι στιγμής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο ανταγωνισμός μοιάζει να διογκώνεται μεταξύ των δύο έργων, δεδομένης της ημερομηνίας ολοκλήρωσής τους και το μυστικό τους ύψος.

Ο ανταγωνισμός για το χτίσιμο του ψηλότερου ουρανοξύστη δεν είναι κάτι καινούργιο. «Ανατρέχοντας ακόμη και στον μεσαίωνα, η κατασκευή του υψηλότερου καθεδρικού ναού ήταν ένας τρόπος για να αποδείξει το κάθε χωριό πως αγαπάει περισσότερο τον Θεό από οποιοδήποτε άλλο» αναφέρει η Judith Dupre, αρχιτέκτονας, ιστορικός και συγγραφέας του υπό έκδοση βιβλίου One World Trade Center.

Κάπως έτσι, παρόλο που η αξία ενός τόσο ψηλού κτηρίου εκτινάσσεται στα ύψη, οι κατασκευαστές εμμένουν να συναγωνίζονται αφού η δημοσιότητα που αποκτούν για την προσπάθειά τους αυτή μειώνει την «αξία» του κόστους.

«Μάχη» για την δημιουργία του ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο
«Μάχη» για την δημιουργία του ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο
«Μάχη» για την δημιουργία του ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο
«Μάχη» για την δημιουργία του ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο
«Μάχη» για την δημιουργία του ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider