Πόσες επιχειρήσεις θα σωθούν τελικά;

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσες επιχειρήσεις θα σωθούν τελικά;

Είναι πολλές οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σήμερα στο «κόκκινο» και δίνουν μάχη για την επιβίωση τους.

Θα καταφέρουν τελικά να σωθούν; Να ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και να μπορέσουν ξανά να ορθοποδήσουν;

Αυτό είναι το ερώτημα που πλανιέται τους τελευταίους μήνες στον επιχειρηματικό κλάδο, ενώ δεκάδες είναι οι φάκελοι στοιβαγμένοι στα γραφεία των τραπεζών με εκπονημένα σχέδια για την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους… μαζί με την τελευταία τους ελπίδα να ξεπεράσουν τον οικονομικό γολγοθά.

Δεκάδες επιχιερήσεις δραστηριοποιούμενες σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αναμένουν το πράσινο φως για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους, όμως λίγες είναι εκείνες που τελικά θα καταφέρουν, να το πάρουν.
Από τις 10 επιχειρήσεις…. μόνο οι δύο θα καταφέρουν να διασωθούν.

Αυτό μας λένε έμπειρα στελέχη της αγοράς. «Η διάσωση τους θα γίνει με αυστηρούς όρους και κριτήρια, όπως η θέση τους στην αγορά, η χρηματοοικονομική τους εικόνα, η περιουσιακή τους κατάσταση αλλά η δυνατότητα των βασικών τους μετόχων να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να στηρίξουν τα μαγαζιά τους».

Προς το παρόν πάντως το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στην διάσωση του Μαρινόπουλου, καθώς στην περίπτωση που αποφευχθεί το «κανόνι», θα έχουν σωθεί τουλάχιστον 3.500 προμηθευτές που συνδέονται με τη αλυσίδα και διπλάσιος αριθμός εταιρειών που εμπλέκονται με αυτές.

Είναι προφανές άλλωστε ότι η περίπτωση του Μαρινόπουλου, αποτελεί στοίχημα αλλά και «οδικό χάρτη» για τα όσα θα συμβούν από εδώ και στο εξής στον επιχειρηματικό κλάδο.

«Αν αφήσουν την αλυσίδα να καταρρεύσει…. γνωρίζοντας όλοι, ότι σε αυτή την περίπτωση θα προκληθεί ντόμινο στην ελληνική οικονομία, πόσες πιθανότητες έχουν οι μικρότερες επιχειρήσεις να συνεχίσουν την λειτουργία τους και να μην κατεβάσουν ρολά; Ποιος και γιατί να τους σώσει;»

Αυτό είναι το (ρητορικό) ερώτημα που οι περισσότεροι εύλογα μας απευθύνουν…

Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο επιχειρηματικός κλάδος της χώρας βιώνει την χειρότερη περίοδο της μακρόχρονης ιστορίας τους και η «επόμενη μέρα» δεν θα είναι ίδια για κανέναν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider