Μια άρση βαρών η ζωή μας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια άρση βαρών η ζωή μας

Με τη φορολογία να κάνει άλμα εις ύψος, και τους μισθούς κατάδυση, η καθημερινή ζωή του Έλληνα έχει εξελιχθεί σε άρση βαρών.

Μπορεί το ενδιαφέρον να στρέφεται αυτές τις μέρες στο Ρίο και τις προσπάθειες των πρωταθλητών για ένα μετάλλιο, αλλά ολυμπιακούς άθλους καλούμαστε να πετύχουμε κάθε μέρα –και ας μην παίρνουμε το χρυσό:

1. Κολύμβηση στα χρέη

Με τα ραβασάκια της εφορίας να πέφτουν βροχή, πρώτα ο φόρος εισοδήματος και τώρα ο ΕΝΦΙΑ, ποιος είναι αυτός που δεν αισθάνεται ότι κολυμπάει στα χρέη; Την ώρα που στο Ρίο καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο τα ολυμπιακά και παγκόσμια ρεκόρ στις πισίνες, οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι σπάνε κάθε ρεκόρ.

2. Μαραθώνιος συναντήσεων

Αν και τον Αύγουστο οι ρυθμοί πέφτουν, πάντα υπάρχει χρόνος για μερικά meetings ακόμη. Με τις συναντήσεις να αποτελούν δημοφιλές σπορ σε πολλές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι καλούνται να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους για ακόμη καλύτερη παρουσία στις «συνόδους κορυφής» των εταιρειών. Οι μισθοί πέφτουν, οι απαιτήσεις αυξάνονται, άλλωστε.

3. Στίβος για ρυθμίσεις

Ποτέ η κολύμβηση δεν ήταν τόσο άρρηκτα δεμένη με τον στίβο (ταχύτητας και αντοχής): πρώτα κολύμπι στα χρέη, μετά τρέξιμο για ρυθμίσεις. Το μήνυμα της εποχής μας είναι ένα: «ρυθμίστε γιατί χανόμαστε». Ρυθμίσεις στην εφορία, ρυθμίσεις στον ΟΑΕΕ, ρυθμίσεις στη ΔΕΗ. Πόσοι τηρούν τελικά αυτές τις ρυθμίσεις είναι άλλο θέμα, αφού ο δρόμος προς τη ρύθμιση είναι στρωμένος με… εμπόδια.

4. Συγχρονισμένοι έλεγχοι

Μια βόλτα στα νησιά θα πείσει και τον πιο δύσπιστο. Οι «κομάντο» της εφορίας και του ΙΚΑ έχουν βγει στις τουριστικές περιοχές και προπονούνται σε ασκήσεις συγχρονισμού. Τα πρόστιμα είναι πιο τσουχτερά από ποτέ και στον «χορό» των ελέγχων, εκτός από τις αποδείξεις και τους ανασφάλιστους εργαζομένους, έχουν μπει και τα POS.

5. Κωπηλασία συνταξιούχων

Ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που πρέπει να τραβήξουν το πιο σκληρό… κουπί. Με τις νέες περικοπές που έρχονται –με έμμεσο τρόπο– στις συντάξεις από Σεπτέμβριο, τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα για τους συνταξιούχους.

Όχι ότι η κατάσταση είναι πιο ευοίωνη για τους εργαζόμενους. Αν αναλογιστεί, μάλιστα, κανείς, ότι από φθινόπωρο ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, με τα εργασιακά να βρίσκονται αυτή τη φορά στο κρεβάτι του Προκρούστη, λίγη καλοκαιρινή προπόνηση στο κουπί δεν βλάπτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider