Κωνσταντίνος Κόλλιας: Χρειαζόμαστε διατηρήσιμη ανάπτυξη (vid)

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κωνσταντίνος Κόλλιας: Χρειαζόμαστε διατηρήσιμη ανάπτυξη (vid)

Ένα φιλικό περιβάλλον προς τους επενδυτές, με σταθερό φορολογικό σύστημα και μειωμένους συντελεστές μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. Αυτό τονίζει ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Mιλώντας στο insider.gr, αναφέρει πως πως η συνταγή σε πολλά θέματα από το πρώτο μνημόνιο μέχρι και το τελευταίο ήταν λάθος και εκτιμά ότι οι Θεσμοί είναι δεκτικοί στο να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι το 2018 έχει τις προϋποθέσεις να είναι μια καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία, ενώ σε ένα νέο μέλος του Επιμελητηρίου θα συνιστούσε να κάνει υπομονή, καθώς η Ελλάδα έχει ευκαιρίες.

Πριν από κάποιες ημέρες σας είδαμε στο βήμα της Βουλής να δίνετε μεγάλη έμφαση στο να μην υπάρξουν νέα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, τα οποία ούτως ή άλλως είναι δυσβάσταχτα και αντίθετα να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και στην επιστροφή στην κανονικότητα για την οικονομία μας. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Αυτό που είπα στη Βουλή είναι ότι υπάρχουν ψηφισμένα δύσκολα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι το 2021, επομένως –επειδή δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε αυτά- αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα ως χώρα είναι να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, να προχωρήσουμε γρήγορα στο να έχουμε ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις, ούτως ώστε να έχουμε μια τέτοια ανάπτυξη που θα ισοσκελίσεις τα δύσκολα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.

Υπάρχουν παραδείγματα μεταρρυθμίσεων τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν άμεσα και να αντιστρέψουν την εικόνα;

Το ζητούμενο στην οικονομία είναι να δημιουργηθεί μια ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων και των εξαγωγών, που είναι όροι διατηρήσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και όχι να προχωρούμε μέσω της ιδιωτικής κατανάλωσης, φέρνοντας βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη.

Επομένως, το να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον προς τους επενδυτές, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος για τις εταιρείες, μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές, διατηρώντας σταθερό το φορολογικό σύστημα –που είναι και το ζητούμενο για έναν επενδυτή στη χώρα, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, αυξάνοντας την ταχύτητα αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων και της απονομής δικαιοσύνης. Όλοι αυτοί είναι πυλώνες μιας χώρας που δίνει ένα σήμα σταθερότητας προς τους επενδυτές, είτε είναι ξένοι είτε είναι Έλληνες και έχουν επιλέξει να μείνουν στη χώρα και να μην μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο και εκεί πρέπει να στραφεί η οικονομία την αμέσως επόμενη ημέρα.

Κωσταντίνος Κόλλιας

Και γιατί αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, έχοντας περάσει μια οκταετία μνημονίων;

Η συνταγή σε πολλά θέματα από το πρώτο μνημόνιο μέχρι και το τελευταίο ήταν λάθος. Έχει αποδειχθεί αυτό και έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για το τι πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα έφεραν στην οικονομία κάποια τέτοια μέτρα. Το να φτάνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές εκεί που τις φτάσαμε, συνδέοντάς τις άμεσα και μόνο με το εισόδημα του μισθωτού αλλά και του ελεύθερου επαγγελματία νομίζω ότι είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Το να έχουμε φορολογία εισοδήματος, προκαταβολή φόρου, εισφορά αλληλεγγύης και σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Είναι συνταγές που πήγαν λάθος από την αρχή, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να τις αλλάξουμε, και αυτό δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα στην οικονομία τα οποία ζούμε κάθε μέρα. Νομίζω ότι σιγά σιγά, τώρα που υπάρχουν προοπτικές στην οικονομία, λόγω της παγκόσμιας ανάπτυξης αλλά και του momentum που υπάρχει, νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα και προς αυτές τις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν άμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία.

Δηλαδή θεωρείτε ότι οι Θεσμοί θα μπορούσαν να είναι δεκτικοί σε μια αλλαγή της συνταγής;

Οι ίδιοι οι Θεσμοί έχουν παραδεχθεί σε πολλές περιπτώσεις το λάθος που έχει γίνει σε αυτή την κατεύθυνση. Το φορολογικό σύστημα είναι ένα από αυτά τα λάθη και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών είναι άλλο ένα. Νομίζω ότι η ευχέρεια που θα δώσει στην ελληνική οικονομία η προοπτική αυτή των επενδύσεων και των επενδυτών, μπορεί να ξεκινήσει άμεσα τη συζήτηση για μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών.

Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο σε μια οικονομία που στερείται ρευστότητα;

Είναι αλήθεια ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι τράπεζες έχουν σταματήσει να ασκούν το βασικό τους ρόλο, που είναι η τροφοδότηση με ρευστό στην οικονομία και στις επιχειρήσεις. Τα κόκκινα δάνεια έχουν φτάσει πάνω από τα 100 δισ., η φυγή των καταθέσεων είναι μια πραγματικότητα την οποία έχουμε ζήσει από το 2010 και μετά και από τις αρχές του 2015 ακόμη περισσότερο, όταν και καταλήξαμε στα capital controls. Εδώ είναι δύο τα θέματα τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν καλύτερα για να επανέλθουν οι τράπεζες στη βασική τους λειτουργία, που είναι η ενίσχυση με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία: αφενός η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Θεωρώ πολύ σημαντικό να λειτουργήσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, ώστε να μπούνε όσο περισσότεροι σε αυτή τη διαδικασία και να προχωρήσουμε και στα φυσικά πρόσωπα. Και από την άλλη, η σταθερότητα στην οικονομία μας μπορεί να είναι αυτή η οποία θα οδηγήσει να επανέλθουν οι καταθέσεις στο τραπεζικό μας σύστημα, είτε έχουν φύγει έξω, είτε βρίσκονται σε στρώματα.

Είστε αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία το 2018;

Νομίζω ότι το 2018 έχει τις προϋποθέσεις να είναι μια καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία. Εφόσον υπάρχει μια ροπή για να περάσουν οι διεθνείς οικονομίες σε ανάπτυξη άνω του 2%, η ελληνική οικονομία πρέπει να εκμεταλλευθεί αυτή τη συγκυρία, ούτως ώστε να κινηθούμε με καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε ένα νέο μέλος σας, που έχει τώρα ενταχθεί στην αγορά εργασίας, τι θα του λέγατε να κάνει και πού να δώσει έμφαση προκειμένου να ενταχθεί σε αυτό το νέο μοντέλο;

Θα του έλεγα αφενός να κάνει υπομονή γιατί μέχρι να αλλάξουν όλα αυτά που περιγράψαμε χρειάζεται πολλή υπομονή και επιμονή. Αυτή η χώρα μπορεί να έχει χίλια κακά, αλλά οι ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει σε ένα νέο άνθρωπο είναι συγκεκριμένες, είναι πολλές. Ζούμε σε μία χώρα στην οποία –ειδικά σε αυτά τα χρόνια τα δύσκολα υπάρχουν ευκαιρίες που μπορεί να εκμεταλλευθεί ο νέος άνθρωπος. Οι νέοι μας είναι πολύ δημιουργικοί, είναι καταρτισμένοι σε αυτό που κάνουν, έχουν νέες ιδέες και είμαι βέβαιος ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ καλύτερα και για τη νεανική επιχειρηματικότητα σε αυτή τη χώρα.

Διάβασα πρόσφατα μια έκθεση για την ευρυζωνικότητα. Τι ακριβώς κάνει το επιμελητήριο για να βοηθήσει τα μέλη του αλλά και να δώσει συμβουλές για την οικονομία

Το οικονομικό επιμελητήριο αφενός ασκεί το θεσμικό του ρόλο που είναι να είναι σύμβουλος της πολιτείας για θέματα οικονομίας. Και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συστήσει μια επιστημονική επιτροπή με ακαδημαϊκούς, οι οποίοι επεξεργάζονται προτάσεις, μελέτες και θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Τέτοια ήταν η μελέτη που παρουσιάσαμε πρόσφατα σε σχέση με την ευρυζωνικότητα και τη διάχυσή της, με πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Είδαμε ότι για κάθε ένα δισεκατομμύριο που δαπανάται για την ευρυζωνικότητα δημιουργούνται 9.300 θέσεις εργασίας και για κάθε αύξηση 10% στην ευρυζωνικότητα δημιουργείται μία αύξηση του ΑΕΠ από 1,5% έως 2,5%.

Από εκεί και πέρα αυτό που κάνουμε είναι να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των μελών μας, να είμαστε δίπλα τους και κοντά τους, σε όποια προβλήματα και αν αντιμετωπίζουν, σε όποιο επαγγελματικό χώρο και αν ανήκει ο οικονομολόγος. Εκεί παρεμβαίνουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, ώστε να λύσουμε τα προβλήματα, τα οποία έχουν άμεση επίπτωση και στη λειτουργία του κράτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider