Αντώνης Μονοκρούσος: Η Oracle εμπιστεύεται την Ελλάδα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντώνης Μονοκρούσος: Η Oracle εμπιστεύεται την Ελλάδα

Μέσα σε ένα κυκεώνα άσχημων επιχειρηματικών ειδήσεων με εταιρείες να φεύγουν από την Ελλάδα και να κλείνουν τις μονάδες τους, η εταιρεία πληροφορικής Oracle αποτέλεσε μια ευχάριστη «παραφωνία». Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε επίσημα την νέα της επένδυση στην Ελλάδα που αφορά τη λειτουργία ενός νέου κέντρου ανάπτυξης λογισμικού για τεχνολογίες cloud, το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες λειτουργίες της Oracle, απασχολεί 13 μηχανικούς πληροφορικής και θα προσλάβει άμεσα άλλους 10.

Μάλιστα, το κέντρο ανάπτυξης (hub) της Ελλάδας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από τα πέντε που λειτουργεί σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ινδία και Ολλανδία όπως εξηγεί στο insider.gr ο Αντώνης Μονοκρούσος Country Leader Oracle Ελλάς & Cluster Leader Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Αλβανίας, Κοσόβου & πΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον ίδιο η χώρα μας διαθέτει μεγάλο αριθμό άριστα εκπαιδευμένων μηχανικών πληροφορικής. Εξάλλου, και στα υπόλοιπα κέντρα ανάπτυξης της εταιρείας δουλεύουν άλλοι 12 Έλληνες μηχανικοί.

«Οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι δεξιότητες των Ελληνων αποδεικνύονται παγκοσμίου επιπέδου και μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», τονίζει ο κ. Μονοκρούσος και προσθέτει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει και άλλες επενδύσεις αρκεί να προβάλει σωστά στο εξωτερικό τα πλεονεκτήματα της και να στηρίξει τον τομέα της εκπαίδευσης

Τι ήταν αυτό που οδήγησε την Oracle στην νέα της επένδυση στην Ελλάδα; Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που είδαν τα στελέχη της εταιρείας στη χώρα μας;

Το cloud είναι η σημαντικότερη τάση στο χώρο της Πληροφορικής αυτή τη στιγμή. H Oracle έχει επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια τόσο σε έρευνα και ανάπτυξη όσο και σε εξαγορές ώστε να εξασφαλίσει την πληρότητα των λύσεων της, οι οποίες πλέον καλύπτουν όλο της το χαρτοφυλάκιο, από τον εξοπλισμό και την τεχνολογική υποδομή μέχρι τις επιχειρηματικές εφαρμογές, καθώς και όλες τις εκδοχές του cloud – δημόσιο, ιδιωτικό και υβριδικό.

Για την ανάπτυξη και διάθεση της επόμενης γενιάς υπηρεσιών Cloud με συνοχή και επεκτάσιμο τρόπο, η Oracle λειτουργεί πέντε διεθνή κέντρα ανάπτυξης στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, την Ολλανδία, και από τον Απρίλιο του 2015 και στην Αθήνα. Οι 57 μηχανικοί που απασχολούνται συνολικά - μέχρι σήμερα - στα κέντρα αυτά διαθέτουν ένα μοναδικό συνδυασμό δεξιοτήτων ανάπτυξης λογισμικού και διαχείρισης συστημάτων, ο οποίος τους επιτρέπει να εξελίσσουν τις τεχνολογίες που απαιτούνται για τη διάθεση του πλήρους χαρτοφυλακίου προϊόντων cloud της Oracle. Αυτές τις υψηλής ποιότητας δεξιότητες βρίσκουμε σε μεγάλη συγκέντρωση στους Ελληνες μηχανικούς γι’ αυτό και το Ελληνικό κέντρο ανάπτυξης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο, αφού απασχολεί 13 Ελληνες, ενώ άλλοι 12 Ελληνες απασχολούνται στα κέντρα της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή της Ελλάδας έπαιξε επίσης, η επιτυχημένη, και με σημαντικό περιφερειακό ρόλο, παρουσία της ελληνικής θυγατρικής. Η Oracle στην Ελλάδα υποστηρίζει για περισσότερα από 26 χρόνια τους σημαντικότερους οργανισμούς και επιχειρήσεις της Ελληνικής αγοράς, ενώ το 50% περίπου του ανθρώπινου δυναμικού της κατέχει περιφερειακούς ρόλους αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία του στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ).

Τέλος, η γεωγραφική θέση της χώρας μας, μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας, διευκολύνει σημαντικά την συνεχή λειτουργία αυτής της ομάδας, 24 ώρες το 24ώρο και επτά ημέρες την εβδομάδα.

Πρόσφατη μελέτη του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Επαγγελματιών Ενώσεων Πληροφορικής (CEPIS) αναδεικνύει τεράστιες ευκαιρίες για το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Φυσικά! Εξαιρετικό παράδειγμα αυτού είναι το γεγονός ότι η Oracle εμπιστεύτηκε το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας και δημιούργησε αυτό το κέντρο ανάπτυξης στην Αθήνα, ενώ το αξιοποιεί και για τη λειτουργία των άλλων Ευρωπαϊκών της κέντρων για την ανάπτυξη του Oracle Cloud. Οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι δεξιότητες των Ελληνων αποδεικνύονται παγκοσμίου επιπέδου και μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Αλλη μια ευκαιρία που προσφέρει η Oracle στο διεθνές ανθρώπινο κεφάλαιο είναι η πρόσφατη ανακοίνωσή της για την αναζήτηση και πρόσληψη 1.400 στελεχών πωλήσεων για το cloud σε κέντρα απευθείας πωλήσεων σε διάφορες πόλεις στην περιοχή της ΕΜΕΑ.

Ποια είναι τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν ή να βελτιωθούν για να έχουμε περισσότερες επενδύσεις αυτού του είδους τόσο από την Oracle όσο και από άλλες εταιρείες;

Σημαντικό ρόλο παίζει η Εκπαίδευση σε αυτό το κομμάτι. Τα ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, αλλά και τα σχολεία, θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου γνώσεις Πληροφορικής, ερχόμενα πιο κοντά στην αγορά, ώστε να μπορούν να ακολουθούν τις τάσεις και να εξασφαλίζουν την επικαιροποίηση των προγραμμάτων τους. Η Oracle, μέσω του δωρεάν προγράμματος Oracle Academy, επενδύει στην εξέλιξη της εκπαίδευσης προσφέροντας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, το λογισμικό της, επιμορφώσεις και άλλους πόρους. Τόσο το διδακτικό προσωπικό όσο και οι μαθητές/φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να λάβουν γνώσεις που μπορούν να τους οδηγήσουν σε πιστοποιήσεις αλλά και να εξοικειωθούν με τις κορυφαίες τεχνολογίες της εταιρείας που αξιοποιεί η αγορά.

Επιπλέον, πιστεύω ότι η αγορά Πληροφορικής στην Ελλάδα θα πρέπει να έρθει και εκείνη πιο κοντά στην εκπαίδευση και να δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε νέους να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να χτίσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να έχουν μια επιτυχημένη σταδιοδρομία εντός και εκτός Ελλάδας.

Τέλος, το κράτος θα μπορούσε, και πρέπει, με ένα οργανωμένο, συστηματικό και διαχρονικό τρόπο να προωθεί την ιδέα μέσα από γενικότερες αλλά και ειδικότερες ενέργειες προς τις εταιρείες και διεθνείς αγορές επενδύσεων. Προϋπόθεση, η οργάνωση και κατανόηση των πραγματικών επιχειρηματικών πλεονεκτημάτων της χώρας, η ενίσχυσή τους και η οργανωμένη προώθησή τους σε εκείνους που θα τους ενδιέφεραν.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας δήλωσε πρόσφατα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αντί να φεύγουν οι Έλληνες στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά να μένουν στην Ελλάδα και να δουλεύουν για το εξωτερικό. Συμφωνείτε με αυτή την πολιτική και αν ναι πως μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό;

Ο κλάδος της Πληροφορικής είναι ίσως από τους πιο παγκοσμιοποιημένους. Δίνει την δυνατότητα να κάνει κάποιος τη διαφορά ακόμα και από το σπίτι του. Ως και τούτου, σίγουρα ο υφυπουργός έχει δίκιο και η Oracle στην Ελλάδα είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα. Πιστεύω, όμως παράλληλα, ότι το να έχεις σπουδάσει, ζήσει ή/και δουλέψει έξω από τη χώρα σου, (καλό θα ήταν από επιλογή και όχι από ανάγκη), μπορεί να σου κάνει πολύ καλό στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Ανοίγει τους γνωστικούς ορίζοντες, έχει θετική επίδραση στον τρόπο σκέψης και το χαρακτήρα και, σε βάθος χρόνου, όσοι επιστρέφουν βοηθούν και τη χώρα. Θα ευχόμουν λοιπόν όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν μια τέτοια εμπειρία και η χώρα μας να μπορεί να τους δώσει ευκαιρίες για να μείνουν ή να επιστρέψουν και να τις αξιοποιήσουν προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ποιες είναι οι προοπτικές του χώρου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ICT τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα;

Η Πληροφορική είναι διεθνώς ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα ισχύσει και για την Ελληνική οικονομία. Τα πολλαπλά οφέλη στην ανταγωνιστικότητα, τον έλεγχο του κόστους, την παραγωγικότητα, την απόδοση και την ευελιξία θα την αναδείξουν σε σύμμαχο της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Το cloud, το οποίο βρίσκεται στην αρχή της υιοθέτησής του στη χώρα μας, το Internet of Things, το mobility, τα social media είναι όλα τάσεις και πραγματικότητα και μπορούν σίγουρα να δώσουν σημαντική ώθηση στην τοπική αγορά Πληροφορικής ενισχύοντας ακόμα και την εξαγωγή προΐόντων και υπηρεσιών Πληροφορικής.

Υπάρχουν σχέδια για νέες κινήσεις της Oracle στην Ελλάδα;

Για την ώρα, η εστίασή μας αφορά στην προετοιμασία για πιθανή περαιτέρω επάνδρωση του κέντρου ανάπτυξης για το cloud με 10 ακόμα μηχανικούς. Από εκεί και πέρα, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους πελάτες και συνεργάτες μας, εντός και εκτός συνόρων, να επενδύουμε στην Εκπαίδευση μέσω του Oracle Academy και να ενημερώνουμε την αγορά για το cloud και τις δυνατότητές του, καθώς η αύξηση στους ρυθμούς υιοθέτησής του θα βοηθήσει και την περαιτέρω επέκταση του κέντρου, άρα και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας για Ελληνες μηχανικούς λογισμικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider