Μεταναστεύει για φορολογικούς λόγους η Chiquita Ηellas

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταναστεύει για φορολογικούς λόγους η Chiquita Ηellas

Στην Ολλανδία μεταφέρει τις φορολογικές της δραστηριότητες της η Chiquita Hellas, αναζητώντας καλύτερο οικονομικό καθεστώς.

Όπως ανέφερε στο insider.gr o εκπρόσωπος της εταρείας Νίκος Στεφανίδης, η Chiquita Ηellas μαζί με άλλες θυγατρικές του ομίλου, όπως αυτές σε Bέλγιο, Πολωνία, Tσεχία, Φινλανδία, Iταλία, Πορτογαλία, Σουηδία, θα μεταφερουν τη φορολογική τους έδρα επί ολλανδικού εδάφους.

Σε δεύτερη επικοινωνία που είχε το insider.gr με τον κ. Στεφανίδη υποστήριξε ότι η αλλαγή δεν γίνεται για λόγους φορολογικούς, αλλά αναδιοργάνωσης.

Η απόφαση αυτή έρχεται, σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την εξαγορά της μητρικής εταιρείας Chiquita Brands International Inc τον περασμένο Δεκέμβριο, από τους Ομίλους, Cutrale και Safra (έναντι 742 εκατ. δολλαρίων) και την απορρόφηση της από την Chiquita Banana Company BV, μια ολλανδική εταιρία περιορισμένης ευθύνης.

Η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας, δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις στους εργαζομένους της Chiquita Hellas, οι οποίοι θα μεταφερθούν στο νέο σχήμα με τις ίδιες συμβάσεις.
Επίσης, προς το παρόν τουλάχιστον - δεν υπάρχουν σχέδια αποχώρησης - της θυγατρικής, από την ελληνική αγορά.

Η είδηση πάντως έχει προκαλέσει νέα αναστάτωση στην αγορά, αφενός μεν γιατί τα επιχιερηματικά χτυπήματα στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν (αποχώρηση Bacardi, λουκέτο σε Softex κλπ), και αφετέρου, αφού η Chiquita Ηellas, είναι μία από τις πλέον κερδοφόρες εταιρείες του κλάδου της στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2014, ο τζίρος της Chiquita Ηellas, ανήλθε στα 149 εκατ ευρώ από 154 εκατ ευρώ το 2013.

Όσον αφορά τα καθαρά κέρδη, αυτά ανέρχονται στα 1,6 εκατ ευρώ από 1,4 εκατ. ευρώ το 2013. Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία χαρακτηρίζεται ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος της Ευρώπης, καθώς δεκάδες πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της χώρας, με στόχο τη νόμιμη διακίνηση τρισεκατομμυρίων προς άλλους προορισμούς, πληρώνοντας στην πορεία λιγότερους φόρους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η η Ολλανδία μέχρι πρόσφατα είχε προσελκύσει τεράστιες ροές χρήματος, που ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ δολαρίων ή 13 φορές το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας.

Όσον αφορά την Chiquita, σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια παραγωγή και διανομή φρέσκων προϊόντων διατροφής, απασχολώντας 21.000 εργαζόμενους σε 70 χώρες. Τα προϊόντα της με τα οποία είναι γνωστά στην Ελλάδα είναι η μπανάνα και ο ανανάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.