Μπαίνει λουκέτο στη Softex

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαίνει λουκέτο στη Softex

Να βάλει οριστικό λουκέτο στο εργοστάσιο της Softex θέλει η μητρική εταιρεία, όπως καταγγέλει το υπουργείο Εργασίας.

«Πληροφορηθήκαμε ότι η πολυεθνική εταιρεία Βolton Group με έδρα την Ιταλία, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Bolton Hellas AEBE, αποφάσισε να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο της Softex (ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ), δημιουργώντας ένα καίριο πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία και αφήνοντας στον δρόμο όλους τους εργαζόμενους, περίπου 200», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρει «αφορμή ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου 2015 σε μία μονάδα του εργοστασίου της Softex (σ.σ στον Ταύρο) που δημιούργησε προβλήματα στη παραγωγή. Οι ασφαλιστικές εταιρείες με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία. Αυτό αποτέλεσε το “πρόσχημα”, έτσι ώστε αντί να διορθωθεί το πρόβλημα και να συνεχίσει την λειτουργία της η SOFTEX και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να προχωρήσει η μητρική εταιρεία στο κλείσιμο της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων χάρτου».

«Το Υπουργείο Εργασίας καταγγέλλει την πολυεθνική εταιρεία και δηλώνει ότι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Softex, θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της αυθαιρεσίας σε βάρος της οικονομίας και της εργασίας», τονίζεται.

Το insider.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με την διοίκηση της εταιρείας, η οποία δεν ανταποκρίθηκε.

Η ιστορία

Η Softex, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές εταιρείες παραγωγής ειδών χάρτου. Ιδρύθηκε από την οικογένεια Κεφάλα και για σειρά ετών ήταν από τις πιο κερδοφόρες μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Τη δεκαετία του '70 άρχισε να συσσωρεύει ζημιές, για να περάσει λίγα χρόνια αργότερα σε κρατικό έλεγχο. Οταν το Δημόσιο αποφάσισε να ξεφορτωθεί τις προβληματικές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι θέλησαν να λειτουργήσουν την εταιρεία μόνοι τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ώσπου το 1999 η κυβέρνηση αποφάσισε να την πουλήσει.

Το 2002, η Αθηναϊκή Χαρτοποιϊα εξαγοράστηκε από την ελβετική πολυεθνική Bolton. Ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Bolton Group, που εδρεύει στο Μιλάνο της Ιταλίας, διαθέτει βιομηχανικές μονάδες σε αρκετές χώρες και διακινεί περισσότερα από 50 γνωστά σήματα καταναλωτικών προϊόντων σε 125 χώρες, εξασφαλίζοντας ετήσια έσοδα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ,ήταν ο γεννημένος το 1919 στη Θεσσαλονίκη Ιωσήφ Νισσίμ.

Mετά την ανάληψη της διοίκησης από την Bolton, το πρώτο που έκλεισε ήταν το ερογστάσιο της Δράμας και η απόλυση 450 εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό η Softex υπέβαλλε πρόταση εξαγοράς για την πτωχευμένη χαρτοποιϊα Diana.

Στα 5 εκατ. ευρώ οι ζημιές το 2014

Σημαντική μείωση κατέγραψαν το 2014 οι πωλήσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιϊας, ενώ οι ζημιές της άγγιξαν τα 5 εκατ. ευρώ, παρά τη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της.
Οι πωλήσεις της εταιρείας, το 2014 περιορίστηκαν σε 44,4 εκατ. ευρώ, από 49,3 εκατ ευρώ το 2013, παρουσιάζοντας μείωση κατά 10% σε ποσοστό και κατά 4,9 εκατ. ευρώ σε αξία, σε ετήσια βάση.

Τα μεικτά κέρδη της βελτιώθηκαν κατά 2,6%, λόγω αύξησης του μεικτού περιθωρίου κατά 1,6 εκατοστιαία μονάδα (13% από 11,4%). Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη συμπίεση των λειτουργικών δαπανών, οδήγησαν στην καταγραφή κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 3,9 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων αποτελεσμάτων σχεδόν 3,6 εκατ. ευρώ το 2013, βελτιωμένων κατά 8,8%.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της χρήσης προ φόρων και μετά την πρόβλεψη για φόρους ήταν ζημιές 5 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων ζημιών περίπου 1,5 εκατ. ευρώ τη χρήση 2013, κυρίως λόγω πρόβλεψης για έκτακτους κινδύνους, ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider