Χατζηδάκης: Οι επενδύσεις είναι ασύμβατες με την κυβέρνηση

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Οι επενδύσεις είναι ασύμβατες με την κυβέρνηση

Την εκτίμηση πως το «αίσθημα της αυτοσυντήρησης θα επιβάλλει στην κυβέρνηση τη διενέργεια εκλογών τονίζει στη συνέντευξή του στο insider.gr ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση υπονομεύει την πραγματική οικονομία, ενώ αναφέρει πως είναι χρήσιμο να υπάρξει κάποια παρέμβαση στο χρέος, αλλά ακόμα και έτσι θα συνεχίσουμε να είμαστε σε «θάλαμο δημοσιονομικής απομόνωσης», επειδή «ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα είναι έννοιες ασύμβατες με την κυβέρνηση

Mπαίνουμε αισίως στη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία όμως ενέχει πολλές παγίδες. Εντός της ΝΔ υπάρχει μια συζήτηση πως οι εκλογές είναι μια ισχυρή πιθανότητα για το επόμενο εξάμηνο. Βλέπετε να έχουν «σωθεί» τα «κανονάκια» του κ. Τσίπρα;

Πιστεύω ότι την κυβέρνηση την έχει πάρει η κάτω βόλτα. Και όταν ιστορικά οι κυβερνήσεις, δεξιές ή αριστερές, πάρουν την κάτω βόλτα, είναι δύσκολο να το αλλάξουν.

Ο κ. Τσίπρας κάνει διάφορα τρικ και δίνει απεγνωσμένα μια μάχη από το καλοκαίρι, με τον εκλογικό νόμο, τις τηλεοπτικές άδειες, τον ανασχηματισμό. Τίποτα δεν τους βγαίνει.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα, διότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Τώρα φαίνονται καταφανώς τα ψέματα που είπαν και ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση αυτή αντιμετωπίζει με ένα τρόπο προκλητικό τα ψέματα. Όταν, λ.χ., ο πρώην υπουργός Εργασίας στέλνει επιστολές στους συνταξιούχους που μειώθηκαν οι συντάξεις τους και τους λέει «μην πιστεύετε στα μάτια σας», στην πραγματικότητα υπονομεύει τον εαυτό του. Ο κ. Τσίπρας βγήκε στη Θεσσαλονίκη και είπε με περισσή ξιπασιά ότι «εμείς μιλάμε για τις υποσχέσεις μας γιατί τα κάνουμε όλα» και έγινε σατιρικό τρέιλερ.

Ε, μέσα σ’ αυτό το κλίμα, δεν πιστεύω ότι θα αργήσουν οι εκλογές. Όχι γιατί τις ζητάει η ΝΔ, αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντέξει αυτή την επιταχυνόμενη πολιτική φθορά του. Το αίσθημα της αυτοσυντήρησης θα τους επιβάλλει τις πρόωρες εκλογές για να διαχειριστούν την ήττα και να μην εξαερωθούν όπως ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα; Φοβάστε πως, ο συγκερασμός θέσεων Ευρώπης-ΔΝΤ μπορεί εκ νέου να οδηγήσει στο σκληρότερο σενάριο, ήτοι στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων για να καλυφθεί ο σκεπτικισμός του Ταμείου για την απόδοση των ήδη ειλημμένων;

Οι προβλέψεις δεν είναι εύκολες. Είναι γνωστές οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους και μέχρι σήμερα δεν έχουν γεφυρωθεί. Αυτό όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας συμβιβασμός το επόμενο διάστημα.

Πέρα, ωστόσο, από τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών μας, σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι έχει σκοτωθεί η εμπιστοσύνη και γίνονται θυσίες χωρίς ελπίδα.

Η κυβέρνηση έχει πάρει ένα κάρο μέτρα και αντί να πάμε μπροστά πάμε πίσω. Αυτό το αισθάνεται ο καθένας στη τσέπη και τη ζωή του. Κλείνουν περισσότερες επιχειρήσεις από κάθε άλλη χρονιά, οι εξαγωγές μειώνονται, οι συντάξεις περιορίζονται ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί 13η σύνταξη, οι νοικοκυρές αγοράζουν ακριβότερα όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα λόγω της μεγάλης αύξησης του ΦΠΑ κ.λπ.

Σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να πείσεις ότι το να επενδύσεις κάποιος στον τόπο σου θα είναι κερδοφόρο. Εδώ έχουν μετατρέψει την οικονομία σε μια οικονομία του «ου μπλέξεις».

Έχουμε μια κυβέρνηση που βάζει φόρους και πανηγυρίζει για τους φόρους, που συκοφαντεί μόνη της τις όποιες μεταρρυθμίσεις κάνει και έχει αλλεργία στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανεξάρτητα από τις προθέσεις της, υπονομεύει την οικονομία, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές και δεν μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις.

Χωρίς όμως επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση.

Eξελίσσεται παράλληλα και μια συζήτηση για το χρέος. Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που δρομολογεί ο ESM, εκτιμάτε πως η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει κάποιου είδους δέσμευση για μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα εν είδει οδικού χάρτη, όπως ζητά;

Δεν αποκλείω να έχουμε κάποιες εξελίξεις στο θέμα του χρέους, ιδιαίτερα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεν τους συμφέρει να είναι η Ελλάδα συνέχεια στα μνημόνια και να είναι πηγή προβλημάτων. Μπορεί, λοιπόν, να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις.

Ωστόσο, ακόμα και αν συμβεί αυτό, φοβάμαι ότι θα εξακολουθήσουμε να είμαστε σ’ ένα θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης στο περιθώριο της Ευρώπης, χωρίς προοπτική.

Διότι η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις από τη μια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την άλλη είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους. Και βασικό ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Μια ευχάριστη έκπληξη για τις αγορές, που η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να προκαλέσει. Μόνο έτσι θα γίνουν επενδύσεις και θα ανοίξουν καινούργιες δουλειές.

Έχετε θέσει το ζήτημα για τα χαμηλότερα πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Εκτιμάτε πως οι συνθήκες στην Ευρώπη είναι ώριμες για μια τέτοια κουβέντα και, επιπλέον, γιατί μπορεί να πείσει μια κυβέρνηση Μητσοτάκη και όχι μια κυβέρνηση Τσίπρα που περνά μέτρα χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις για μια τέτοια ρύθμιση;

Εμείς θα ξεκινήσουμε τον πρώτο χρόνο με ισόποση μείωση φόρων και δαπανών, χωρίς η πολιτική αυτή να έχει οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στο έλλειμμα. Και ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε μόνοι μας σε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές σε σχέση με την επιχειρηματικότητα, τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση.

Αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των παρεμβάσεων θα έχει δημιουργηθεί ένα καινούργιο κλίμα. Και βασισμένοι σ’ αυτό το καινούργιο κλίμα εμπιστοσύνης θα ζητήσουμε από την τρόικα περεταίρω δημοσιονομικό χώρο, έτσι ώστε ο στόχος των πλεονασμάτων να κατέβει από 3,5 στο 2%.

Αυτή είναι μια πολιτική που, πάνω κάτω, εφαρμόστηκε στις χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο. Και αυτή η πολιτική είναι που πραγματικά μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα μακριά από το μνημόνιο.

Δεν πιστεύω ότι έχουν κανένα λόγο οι πιστωτές να αντιταχθούν σ’ αυτήν την αξιόπιστη πολιτική. Αντίθετα, ακόμα και τα επώδυνα μέτρα που περνάει η κυβέρνηση Τσίπρα πάνε χαμένα, διότι, όπως σημείωσα, έχει σκοτωθεί η εμπιστοσύνη και γίνονται θυσίες χωρίς ελπίδα.

Πώς θα μπορέσει μια κυβέρνηση ΝΔ να προσελκύσει περισσότερες άμεσες επενδύσεις, κ. Χατζηδάκη; Αρκεί μόνο η προαναγγελία της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, εφόσον συναινέσουν φυσικά και οι θεσμοί;

Δεν είναι μόνο η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Σχεδιάζουμε ένα ολόκληρο πλέγμα μέτρων για να γίνει η χώρα μας πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, μαζί με την προώθηση αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων για να πάρει ανάσες το τραπεζικό σύστημα κ.λπ. Ο δρόμος που ακολουθείται, δηλαδή, σε άλλες πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Στέκομαι όμως ιδιαίτερα στην αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που θα προκαλέσει μια πολιτική αλλαγή. Το 50% της οικονομίας είναι το ψυχολογικό κλίμα.

Αμέσως οι αγορές και οι επενδυτές θα πάρουν το μήνυμα ότι πλέον στην Ελλάδα υπάρχει μια κανονική, ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Που ξέρει να διαβάζει την πραγματικότητα στην Ευρώπη και την οικονομία, στηρίζει την επιχειρηματικότητα και επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πραγματικά φιλοεπενδυτικό κλίμα στη χώρα για νέες δουλειές και μεροκάματα στα νοικοκυριά.

Πριν από μερικές ημέρες παρουσιάσατε τους βασικούς άξονες της πρότασης της ΝΔ για το ιδιωτικό χρέος, η οποία εμπεριέχει αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Επιτρέψτε μου δύο ερωτήσεις: Αρχικά, εκτιμάτε η εφαρμογή αυτού του μηχανισμού θα άρει έναν βραχνά από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και δεύτερον μπορείτε να μας προδιαθέσετε για το τι έπεται σε επίπεδο συγκεκριμένων προτάσεων;

«Η ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια προτείνει μια ρύθμιση που θα είναι γρήγορη, σφαιρική και κοινωνικά δίκαιη, με στόχο να εξουδετερώνουμε την ωρολογιακή βόμβα των κόκκινων δανείων και θα απελευθερώσει ρευστότητα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Βεβαίως, δεν ερχόμαστε για να πούμε ότι «εφόσον η κυβέρνηση σας δίνει 5, εμείς, οι καλοί, σας δίνουμε 7». Δεν μοιράζουμε σοκολατίτσες και καραμελίτσες Δίνουμε λύση θετική και για τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές: τις τράπεζες που εισπράττουν μέρος του δανείου, το Δημόσιο που μπορεί να εισπράξει αυτό που πράγματι θα μπορούσε να περιμένει και όχι τρελές προσαυξήσεις και πρόστιμα, αλλά και τους ίδιους τους οφειλέτες που μπορούν να κάνουν μια καινούρια αρχή. Και αυτό ξεχωρίζοντας την ήρα από το στάρι. Τους μπαταχτσήδες από τους συνεπείς πολίτες που δεν πρέπει να αισθάνονται τα κορόιδα της υποθέσεως. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο παρουσιάζοντας τμήματα του προγράμματος μας, ανάλογα με την επικαιρότητα. Αλλά, δεν αρκούμαστε μόνο στις προτάσεις. Παράλληλα προετοιμάζουμε σχέδια νόμου και ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσης για την εφαρμογή του προγράμματος. Και αυτό είναι διαφορετικό σε σχέση με τη μέχρι σήμερα πρακτική. Θέλουμε να είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι, όχι μόνο για να είμαστε αξιόπιστοι προεκλογικά, αλλά, κυρίως, για να είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί μετεκλογικά.

Κλείνω με μια ερώτηση για τις αμερικανικές εκλογές: Η εκλογή Τραμπ φαίνεται ότι πάγωσε το Μαξίμου που προσέβλεπε σε χείρα Ομπάμα για το ελληνικό χρέος. Εκτιμάτε πως έχουμε κάτι να περιμένουμε από το νέο Αμερικανό πρόεδρος, πέραν των διμερών, στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης;

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς αυτά που είπε ο Τραμπ την προεκλογική περίοδο, θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα ακολουθήσει μια λιγότερο παρεμβατική και πιο εσωστρεφή εξωτερική πολιτική. Παρόλα αυτά είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Θα πρέπει να περιμένουμε να δώσει δείγματα γραφής και να μην προτρέχουμε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider