Πανηγυρίζει τις 22.000 μονάδες του Dow Jones o Τραμπ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανηγυρίζει τις 22.000 μονάδες του Dow Jones o Τραμπ

«Δεν έτυχε, πέτυχε» διαλαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, ένα 24ωρο μετά το ρεκόρ των 22.000 μονάδων στη Wall Street.

Είτε θέλουν να το δεχθούν είτε όχι οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου, οι αγορές «αγαπούν» τον Ντόναλντ Τραμπ και το δείχνουν. Από την εκλογική νίκη του τον περσινό Νοέμβριο έως σήμερα, ο βιομηχανικός δείκτης της Wall Street έχει κερδίσει περισσότερες από 3.600 μονάδες, συνεχίζοντας τη δυναμική άνοδο που είχε ξεκινήσει ήδη επί θητείας Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τραμπ, μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει προεκλογικά την άνοδο του χρηματιστηρίου «μεγάλη, άσχημη φούσκα». Τώρα, όμως, το «ξέφρενο» ράλι των μετοχών δεν φαίνεται να τον ενοχλεί. Αντιθέτως, ο Λευκός Οίκος σπεύδει να εξαργυρώσει μετά Βαΐων και κλάδων τα κέρδη της Wall Street σε πολιτική δύναμη, πανηγυρίζοντας για την... επιτυχία των πολιτικών της νέας κυβέρνησης.

«Το χρηματιστήριο πάει για ιστορικό ρεκόρ 22.000 μονάδων σήμερα» ήταν η ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter 41 λεπτά πριν χτυπήσει το καμπανάκι στη Wall Street την Τετάρτη. Την Τετάρτη o Dow Jones όχι μόνο έσπασε το φράγμα των 22.000 μονάδων, αλλά έκλεισε και πάνω από αυτό, με την Apple να εκτοξεύεται σημειώνει άνοδο-ρεκόρ 6% εν όψει της κυκλοφορίας του νέου iPhone.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Dow παραμένει πάνω από τις 2.000 μονάδες, ενώ σειρά έχει η μετοχή της Tesla που σημειώνει επίσης άλμα 6%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου που περιλαμβάνουν ζημιές μικρότερες από τις αναμενόμενες.

Λίγη ώρα πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Τραμπ τουίταρε «Η επιχειρηματικότητα είναι στα καλύτερά της, με τον επιχειρηματικό ενθουσιασμό να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ. Το χρηματιστήριο κάνει ρεκόρ όλων των εποχών. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο!»:

Πράγματι, το ράλι στη Wall Street που ακολούθησε την άνοδο του Τραμπ στην εξουσία –γνωστό ως «ράλι Τραμπ– αποδόθηκε στις εξαγγελίες του για μείωση της φορολογίας και αύξηση των δημόσιων δαπανών. Ακόμη και μετά από οκτώ μήνες και αρκετές «ανώμαλες προσγειώσεις» των σχεδίων Τραμπ στη γερουσία, οι επενδυτές ψηφίζουν Τραμπ «δαγκωτό».

Ακόμη και οι τριγμοί στον Λευκό Οίκο τις τελευταίες ημέρες, με τις απολύσεις του προσωπάρχη Ρέινς Πρίμπους και τον επικεφαλής επικοινωνίας Άντονι Σκαραμούτσι δεν φαίνεται να κλονίζουν τους «ταύρους» που έχουν βάλει πλώρη για... ανεξερεύνητα υψηλά. Ο λόγος είναι ότι οι επενδυτές επιλέγουν να επικεντρωθούν στα πολύ θετικά εταιρικά αποτελέσματα αντί για τα πολιτικά παιχνίδια του νέου προέδρου.

«Οι επενδυτές έχουν συνειδητοποιήσει ότι το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν υπάρχει αναστάτωση στην Ουάσιγκτον, αλλά τι κέρδη βγάζουν οι αμερικανικές εταιρείες», σχολιάζει στο CNNMoney ο Ντέβιντ Κέλι από την JPMorgan Funds.

Και σε μακροοικονομικό επίπεδο, όμως, τα πράγματα πηγαίνουν καλά: η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει χωρίς να κινδυνεύει με «υπερθέρμανση». Αυτό επιτρέπει στη Fed να αποσύρει πολύ σταδιακά τα υποστηρικτικά μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουν τροφοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό την απογείωση της Wall Street τον τελευταίο χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider