O προστατευτισμός του Trump τρομοκρατεί τις αγορές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
O προστατευτισμός του Trump τρομοκρατεί τις αγορές

Μπορεί η εκλογή του Donald Trump να πυροδότησε ράλι στα παγκόσμια χρηματιστήρια, αλλά η πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ βύθισε τις αγορές στο «κόκκινο».

Λίγα λεπτά πριν τις 11:30 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραφε απώλειες 0,83%, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά 0,85% και ανάλογη πτώση σημείωνε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι.

Στην εναρκτήρια ομιλία του την Παρασκευή, ο Trump επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους της αγοράς, εμμένοντας στον προστατευτισμό που είχε εξαγγείλει προεκλογικά: αποχώρηση από την εμπορική συμφωνία των κρατών του Ειρηνικού (TPP) και επανέναρξη των συνομιλιών με το Μεξικό και τον Καναδά για τη συμφωνία NAFTA.

Οι εξαγγελίες αυτές τρομοκράτησαν τους επενδυτές και στην Ασία, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να κλείνει τη Δευτέρα με απώλειες 1,29%. Μεγάλη πτώση κατέγραψε και το δολάριο στην Ασία, με την ισοτιμία να σημειώνει βουτιά 0,82% στο 113,66 έναντι του γεν.

«Ο περιορισμός του εμπορίου θα επηρεάσει αρνητικά το δολάρια, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Θεωρώ ότι η πολιτική της απομόνωσης δεν βοηθά το αμερικανικό νόμισμα», σχολιάζει στο CNBC Adam Reynolds, επικεφαλής αναλυτής για τον τομέα Ασίας-Ειρηνικού από τη Saxo Bank.

Αρνητικά έχει επιδράσει στο επενδυτικό κλίμα και η επίθεση που εξαπέλυσε ο Trump στα μέσα ενημέρωσης κατηγορώντας τα ότι μεταδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που παρευρέθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας του. Είπε ακόμη ότι οι δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των «πλέον ανέντιμων ανθρωπίνων όντων στον πλανήτη».

Τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου αμερικανικού προέδρου κατάφεραν, επίσης, να κάμψουν την αισιοδοξία που είχαν πυροδοτήσεις τις αγορές οι εξαγγελίες του περί αύξησης των δημόσιων δαπανών και της μεταποιητικής δραστηριότητας εντός των αμερικανικών συνόρων.

«Αν εφαρμοστούν όλες οι φορολογικές προτάσεις του Trump, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου θα μειωθεί τουλάχιστον κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Είναι αμφίβολο, όμως, εάν αυτό θα βρει σύμφωνους τους Ρεπουμπλικανούς. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε δημοσιονομικά κίνητρα παρασχεθούν θα πρέπει να είναι ήπια», αναφέρει στο Reuters ο Hiroko Iwaki, ανώτατος αναλυτής της Mizuho Securities.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider