Έξι tips από τον Warren Buffett για να κάνετε περιουσία το 2017

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έξι tips από τον Warren Buffett για να κάνετε περιουσία το 2017

Η επενδυτική στρατηγική του γκουρού των αγορών, Warren Buffet, έχει «επιτρέψει» στην αξία του χαρτοφυλακίου της Berkshire Hathaway να ενισχύεται κατά σχεδόν 20% (συγκεκριμένα κατά 19,7%) σε ετήσια βάση, τα τελευταία 49 χρόνια.

Είναι σαφές – και σε αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία – πως ο Warren Buffet γνωρίζει αρκετά για κάθε είδους επενδυτική… επιτυχία και ευτυχώς δεν έχει κανένα πρόβλημα να τα μοιράζεται. Τα μυστικά της επιτυχίας του διάσημου μεγαλοεπενδυτή μόνο… μυστικά δεν είναι, αφού με κάθε ευκαιρία δηλώνει πρόθυμος να τα κάνει γνωστά προς πάσα επενδυτική κατεύθυνση.

Οι ετήσιες εκθέσεις του «γερόλυκου» της Wall Street είναι γνωστές για την επενδυτική τους σοφία – και όχι μόνο – αφού είναι ικανές να βοηθήσουν τον κάθε επενδυτή να αυξήσει τα κέρδη του.

Ορισμένες από τις πιο «hot» επενδυτικές συμβουλές του Warren Buffett έχουν ως εξής:

1) Η ποιότητα υπερτερεί έναντι της ποσότητας.

Παρά το γεγονός πως ο Warren Buffett προτιμά να εξαγοράζει ολόκληρες εταιρείες, δεν είναι λίγες οι φορές που αναγνωρίζει πως αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι κατάλληλες προς πώληση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής προτιμά να αγοράζει συγκεκριμένο μερίδιο στις εταιρείες αυτές. «Η ποιότητα πάνω από όλα» θα πρέπει να είναι το μότο του κάθε επενδυτή.

2) Αποδεχτείτε πως πάντα θα υπάρχει αβεβαιότητα.

Όπως ο ίδιος ο Warren Buffett έχει δηλώσει, ακόμη κι αν έχει προσεκτικά επιλέξει ποια μετοχή προτίθεται να αγοράσει, ποτέ δεν είναι βέβαιος για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και η πορεία των μετοχών είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη. Όσο σοβαρές κι αν κρίνονται οι προσπάθειες των επενδυτών, οι αποφάσεις τους για τυχόν τοποθετήσεις θα βασίζονται πάντοτε σε υποθέσεις, που είτε επιβεβαιωθούν, είτε όχι.

3) Το ρευστό παραμένει ο «βασιλιάς».

Το απόθεμα του Warren Buffett σε ρευστό χαρακτηρίζεται τουλάχιστον… μυθικό. Για τον ίδιο, αποτελεί πάντοτε ισχυρό μέσο προστασίας, ιδίως όταν οι αγορές επιδίδονται σε ελεύθερη πτώση. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το εξής: Το ρευστό δίνει τη δυνατότητα για σημαντική χρηματοοικονομική ευελιξία και ανάληψη (επενδυτικής) δράσης, καλλιεργώντας το έδαφος για αγορές μετοχών, όταν οι τιμές τους κινούνται στα κατάλληλα επίπεδα. Όλα τα ανωτέρω καταλήγουν στην εξής παραδοχή: Κάθε επενδυτής που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να διατηρεί σημαντικό απόθεμα σε ρευστό.

4) Αποφύγετε την επενδυτική αδράνεια.

Ο Warren Buffett αναγνωρίζει πως δεν θα είναι πάντα σωστός, ούτε θα τον δικαιώνουν όλες του οι επενδυτικές κινήσεις, ωστόσο θεωρεί πως κάθε επενδυτής θα πρέπει να είναι έτοιμος κάθε στιγμή ώστε να αναλάβει δράση. Ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής είναι, άλλωστε, γνωστός πολέμιος της επενδυτικής αδράνειας.

5) Όλα τα βλέμματα πρέπει να είναι στραμμένα στην τιμή.

Ο Warren Buffett, παρά την αδιάλειπτη διάθεσή του για ανάληψη ρίσκου, δεν σταματά ποτέ να διακατέχεται από υψηλό αίσθημα επενδυτικής πειθαρχίας. Μια υγιής τοποθέτηση σε συνδυασμό με τη χάραξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής του προσδίδουν την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να αποφύγει τις μεγάλες… χασούρες.

6) Eπιλέξτε το κατάλληλο σημείο για να «μπείτε στην αγορά».

Ο Warren Buffett είναι πάντοτε πρόθυμος να πληρώσει μια δίκαιη τιμή για να επενδύσει σε μεγάλες εταιρείες. Πολλές φορές καταβάλλει το απαιτούμενο τίμημα σε όρους χρηματιστηριακής αξίας. Ο γκουρού των αγορών αναγνωρίζει πως το σημείο εισόδου (entry point) στην αγορά έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το σημείο εξόδου (exit point), ώστε να είσαι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε ρίσκο που μπορεί να εμφανιστεί στο δρόμο του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider